ΚΚΕ(μ-λ):Ο ιός μας απειλεί ο καπιταλισμός μας θυσιάζει

• Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού είναι σοβαρές, μπορούν δε να αποδειχτούν τραγικές για το λαό μας. Τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά. Ο κίνδυνος να χαθούν άμεσα πολλοί άνθρωποι είναι ορατός.
Όσοι νοσήσουν σοβαρά θα κινδυνέψουν, αφού είναι ολοφάνερο ότι οι δομές περίθαλψης, ο εξοπλισμός και το προσωπικό δεν επαρκούν. Ένας μικρός αριθμός μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ικανός να δεχτεί τα πιο δύσκολα περιστατικά που συνεχώς θα αυξάνονται.
Η θνησιμότητα από τη επιδημία του κορονοϊού είναι απόλυτα συναρτημένη με τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ. Το παράδειγμα της Ιταλίας που έθεσε κριτήρια εισαγωγής στις MEΘ και που καταδικάζει σε θάνατο ηλικιωμένους ανθρώπους είναι πολύ κοντά μας να συμβεί.
Το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλεύτριες, καθαρίστριες κλπ) είναι ελάχιστο και είναι στα πρόθυρα εξάντλησης από την ασταμάτητη εργασία, με πενιχρά μέσα προφύλαξης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χαθούν κι εκεί ζωές.
Καλείται να αντιμετωπίσει μια έκτακτη κατάσταση ένα σύστημα περίθαλψης που από πριν ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, μια πανδημία, χωρίς τους στοιχειώδεις όρους στελέχωσης και υποδομών.
Πέρα από την εικόνα της επικοινωνίας και τη λεγόμενη ετοιμότητα της κυβέρνησης η ουσία δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση και η αστική τάξη δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αυξηθούν και να στελεχωθούν οι κατάλληλες υποδομές που απαιτούνται για να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία.
• Η κυνική αποδοχή αυτής της κατάστασης συνοδεύεται από μια σειρά περιορισμούς και απαγορεύσεις που υπερβαίνουν τις υγειονομικές προφυλάξεις που πρέπει να τηρούνται. Που τείνουν να γίνουν και καθολική απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια μήπως με αυτό τον τρόπο περιοριστεί η εξάπλωση της ίωσης. Για να κατανεμηθούν σε βάθος χρόνου τα περιστατικά που απαιτούν νοσηλεία και να περιοριστεί η ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος υγείας, γεγονός που θα πλήξει σοβαρά την εικόνα της αστικής τάξης και της κυβέρνησης.
Με το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και της «κοινωνικής υπευθυνότητας» που επιστρατεύει η κυβέρνηση ξεπλένει την κρατική ευθύνη. Και απειλητικά διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι επιλογές της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και ότι θα αποδώσουν στο βαθμό που θα ανταποκριθεί η κοινωνία σε αυτά.
• ΣΤΟ ΦΌΝΤΟ ΑΥΤΌ, ΤΗΝ ΤΕΤΆΡΤΗ 18/3 ΕΞΑΓΓΈΛΘΗΚΑΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΆ ΑΠΌ ΜΈΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ «ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ» ΠΟΥ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΏΣΟΥΝ ΌΤΙ ΑΥΤΉ Η ΠΡΩΤΌΓΝΩΡΗ ΚΑΙ ΑΦΌΡΗΤΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎΜΗΝΗ.
Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ, ΕΞΑΣΦΑΛΊΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΤΗΣ ΆΡΧΟΥΣΑΣ ΤΆΞΗΣ ΜΙΑ ΕΥΡΕΊΑ ΣΥΝΑΊΝΕΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΎ ΦΆΣΜΑΤΟΣ, ΠΑΊΡΝΕΙ ΜΈΤΡΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΔΙΠΛΌ ΣΤΌΧΟ. ΝΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΊΣΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΈΣ ΜΆΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΆΛΛΟΥΝ ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΆΠΟΨΗ ΌΤΙ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΈΝΟΥΝ ΤΊΠΟΤΑ ΑΠΌ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜΈΝΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΥΓΕΊΑΣ. ΑΝ ΝΟΣΗΣΟΥΝ, ΔΗΛΑΔΗ, ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ –ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ– ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΟΙ ΙΔΙΕΣ.
ΌΛΑ ΤΑ ΜΈΤΡΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΎΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΉ ΜΙΑΣ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΎΜΗΝΗΣ... ΠΟΛΙΟΡΚΊΑΣ ΌΠΟΥ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΌΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΠΕΡΊΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΈΝΟΣ. Η ΥΠΟΤΙΘΈΜΕΝΗ ΜΈΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΈΞΟΥΝ ΟΙ ΆΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ (ΌΣΟ ΚΑΙ ΌΤΑΝ) ΕΊΝΑΙ ΣΤΆΧΤΗ ΣΤΑ ΜΆΤΙΑ, ΕΝΏ ΓΙΑ ΠΡΌΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΆΣΤΕΣ ΟΎΤΕ ΚΟΥΒΈΝΤΑ.
Η ΆΛΛΗ ΑΓΩΝΊΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ ΠΈΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΉΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΌ, ΕΊΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΊΣΕΙ ΤΟ ΚΌΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΙΚΉ ΤΆΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΣΩΘΟΎΝ ΤΜΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΊΑΣ ΛΕΓΌΜΕΝΗΣ ΤΆΞΗΣ.
Για όσες επιχειρήσεις αναστέλλεται και για όσο αναστέλλεται η λειτουργία τους, παγώνουν οι συμβάσεις εργασίας μαζί και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η υποσημείωση ότι αυτό αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που δεν θα απολύσουν εργαζόμενους μένει να αποδειχτεί αν και πόσο θα ισχύσει.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αυξήσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων με έκτακτη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα να μεταθέσει σε βάθος χρόνου υποχρεώσεις τους όπως πληρωμές φόρων και εισφορών, πληρωμές χρεολυσίων κλπ.
Και για τους εργαζόμενους; Για όσους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης, θα λάβουν στις αρχές Απρίλη ένα επίδομα ελεημοσύνης 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, ενώ για τους εργαζόμενους που θα απολυθούν ή θα χάσουν την εργασία τους, χωρίς να απολύονται τυπικά (ωρομίσθιοι, μπλοκάκι, αδήλωτη ή μαύρη εργασία κ.λπ.) δεν προβλέπεται το παραμικρό.
Στα πλαίσια του δόγματος της «κοινωνικής ευθύνης», η κρίση φορτώνεται στις πλάτες των εργαζομένων:
   - Με την απελευθέρωση και την μη καταγραφή των υπερωριών, τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, την 7ήμερη εργασία.
   - Με την εξαγγελία για «απαγόρευση υπαίθριων συναθροίσεων των 10 ατόμων και άνω με επιβολή προστίμων 1.000 ευρώ στον καθένα», ώστε να αποτραπεί κάθε απόπειρα αντίστασης-διεκδίκησης.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση από την πανδημία για να επιβάλει μία σειρά από αντιλαϊκά μέτρα που πάντα επιθυμούσε το κεφάλαιο και που «θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμή του για την επόμενη μέρα», όπως δήλωσε και στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης.
• Μπροστά σε αυτήν την ζοφερή και πρωτόγνωρη κατάσταση το ΚΚΕ(μ-λ)  αναζητά δρόμους ώστε να εκφραστεί και να εκδηλωθεί:
- Η αγωνία και η απαίτηση του λαού μας να έχει την περίθαλψη που πρέπει για να παραμείνει ζωντανός.

- Η αλληλεγγύη του λαού μας σε όσους νοσούν, κι όσους πλήττονται από τα εξουθενωτικά ωράρια, τις απολύσεις, την ανεργία.
- Η αντίθεση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά μέτρα «εκτάκτου σκοπού» που η κυβέρνηση θέλει να παγιώσει.
Μια προϋπόθεση είναι οι κοινές προσπάθειες του συνόλου των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων να βρουν τρόπους, δύναμη και μορφές να σταθούν δίπλα και μαζί με τον άγρια δοκιμαζόμενο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]