ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Κορωνοϊός: Με αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Τη δύσκολη αυτή περίοδο είναι σημαντικό, παρά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ή αυτο-περιορισμού, οι άνθρωποι που έχουν, προσωπικά ή οικογενειακά, ανάγκη από βοήθεια για θέματα εξάρτησης, να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ έχει προσαρμόσει τη λειτουργία του, ώστε να συνεχίζει να προσφέρει βοήθεια, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προστασία της δημόσιας υγείας, των εξυπηρετούμενων και των εργαζομένων του.
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ (Ιωάννινα, ‘Αρτα, Ηγουμενίτσα) οι χώροι πρώτη επαφής με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές, συνεχίζουν τη λειτουργία τους με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω  τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών.
Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης στα Ιωάννινα για μέλη οικογενειών και σημαντικούς άλλους. 
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου.
Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη γενική κατάσταση της υγείας τους όσο και με τον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Άλλωστε, οι ίδιες οι πρακτικές και οι συνθήκες χρήσης ουσιών -ενέσιμα, ενδορρινικά ή από το στόμα- μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
Η μακροχρόνια, προβληματική χρήση ουσιών συνδέεται συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοιμώδη και άλλα νοσήματα που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους από τον ιό και την πρόγνωση δυσμενέστερη.
Επειδή ο κορονοϊός προσβάλλει  την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για τους χρήστες διαφόρων ουσιών. Τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή, και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Για τον ίδιο λόγο οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον COVID-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση.

            Τα μέχρι στιγμής μέτρα περιλαμβάνουν:
Αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής, όπως οι θεραπευτικές κοινότητες στην κοινωνία και τις φυλακές, και οι ξενώνες της επανένταξης.
Αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλες τις μονάδες και φάσεις των θεραπευτικών προγραμμάτων. Οι ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές  δραστηριότητες έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται δια ζώσης και, όπου είναι δυνατόν, αξιοποιούνται εργαλεία τηλεπικοινωνίας.
Παύση όλων των παραπομπών εξυπηρετουμένων από τη μία φάση/μονάδα των θεραπευτικών προγραμμάτων στην άλλη (Υπάρχει φυσική παρουσία του θεραπευτικού προσωπικού στην Θεραπευτική Κοινότητα).
Αναστολή λειτουργίας του Προγράμματος Συμβουλευτικής Κρατουμένων (αρχική φάση θεραπείας) στο Κατάστημα Κράτησης,  Ιωαννίνων στο Σταυράκι στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το σωφρονιστικό σύστημα.
Απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τοποθέτησή τους σε θέσεις που δεν απαιτούν επαφή με εξυπηρετούμενους.
Εφαρμογή συστημάτων κυκλικής, εκ περιτροπής παρουσίας στους χώρους εργασίας και τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό.



Γιατί όλοι μαζί…………………….. μπορούμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]