Μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης για τα κρούσματα του κορωνοϊού - Η πρόβλεψη για την Ελλάδα

Δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης - Τρομακτικές οι προβλέψεις για το επόμενο 10ήμερο σε Ισπανία και Ιταλία
Ένα μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης για την εξέλιξη του κορωνοϊού κατά το επόμενο 10ήμερο έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία. Το μοντέλο δείχνει live την πρόβλεψη της εξέλιξης των κρουσμάτων ανά χώρα, καθώς, επίσης, και τον πιθανό πραγματικό αριθμό κρουσμάτων ανά χώρα αυτή τη στιγμή.

Η πρόβλεψη βασίζεται στα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή και το μοντέλο λειτουργεί υποθέτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται τις τελευταίες 10 μέρες. Βέβαια, οι περισσότερες χώρες (όπως και η Ελλάδα) έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, κάτι το οποίο αναμένεται να βάλει «φρένο» στο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει κάθε μέρα τις προβλέψεις για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Το Πανεπιστήμιο επισημαίνει, επίσης, πως επειδή τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να παρερμηνευτούν ως απλή γρίπη, υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία δεν έχουν ανιχνευθεί και δεν θα ανιχνευθούν. Όπως αναφέρει, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να υπολογίσει με ακρίβεια τα κρούσματα του ιού, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια υπολογισμού τους.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, το σύστημα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης υπολογίζει ότι τις επόμενες 10 μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάσει από 1.497 μέχρι και 2.114. Σημειώνεται ότι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι προβλέψεις του μοντέλου γίνονταν με βάση τα 743 κρούσματα που είχαν ανακοινωθεί την Τρίτη, ενώ σύμφωνα με τις νεότερες ανακοινώσεις που έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Μαρτίου, από τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρα, τα κρούσματα έφτασαν τα 821 και οι θάνατοι τους 22 (δείτε εδώ).

Και αν για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι καλές, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τις προβλέψεις για άλλες χώρες στις οποίες ήδη υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλος αριθμός νεκρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την Ιταλία προβλέπεται ότι τις επόμενες 10 μέρες τα κρούσματα μπορεί να εκτοξευτούν στα 173.328 - 223.307 από τα 60.372 που είναι σήμερα. Αντίστοιχα τρομακτική είναι η πρόβλεψη και για την Ισπανία στην οποία προβλέπεται ότι τις επόμενες 10 μέρες τα κρούσματα θα φτάσουν από 197.315 ως 265,125 από 36.957 που είναι σήμερα, ενώ για τη Γερμανία η πρόβλεψη κάνει λόγο για 181.133 - 375.045 κρούσματα σε 10 μέρες από 32.670 που είναι σήμερα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]