Σταϊκούρας: Στήριξη επιχειρήσεων - 800 ευρώ αποζημίωση στους εργαζόμενους - Στο 6% το ΦΠΑ για μάσκες, αντισηπτικά

Μέτρα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανακοινώνει αυτή την ώρα η κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης

Όπως ανακοίνωσε ο Χ. Σταϊκούρας μειώνονται οι στόχοι συνεπώς δεν υφίσταται ο στόχος για 3.5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα. Οι οικονομικές επιπτώσεις οι δαπάνες για την υγεία εξαιρούνται από την όποια επίδοση της χώρας μας.

Η Ε.Ε. θεσμοθετεί ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο με πόρους που θα διοχετευθούν στην οικονομία, εργασία και αξιοποιεί όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Με 1,8 δις η Ε.Ε. θα ενισχύσει την ρευστότητα, απασχόληση και εισόδημα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων: Αφορούν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας αλλά για όσες κλείνουν αναγκαστικά.

Για όλες τις επιχειρήσεις (ανοιχτές ή κλειστές) αναστέλλονται οι πληρωμές, αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί σε απολύσεις. Πλαίσιο χρηματοδότησης 1 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση λήψης της χρηματοδότησης να μην υπάρξουν απολύσεις. 800 ευρώ αποζημίωση για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και θα το λάβουν τον Απρίλιο. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. To μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους.

Πιο αναλυτικά:

Πρώτον: Αναστολές φόρων και εισφορές επιχειρήσεων που πλήττονται δραστικά λόγω κορωνοϊού. Οριζόντια μέτρα για συγκεκριμένες κλειστές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Για Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράσταση. Έως 31 Ιουλίου αναστέλλονται οι πληρωμές: καταβολή οφειλών για δηλώσεις ΤΠΑ, καταβολή κάθε είδος βεβαιωμένων οφειλών. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Περίπου 220.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους έχουν αναστείλει τη λειτουργία.

Δεύτερο: Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1. δισ ευρώ. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τρίτο: Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση της εργασίας θα λάβουν αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος 400 εκατ. Ευρώ.

Τέταρτο: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για τέσσερις μήνες.

Πέμπτο: Θα διατεθούν 1,8 δις. ευρώ μέσα από ειδικό επενδυτικό ταμείο.

Έκτο: Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι κλπ

Έβδομο: Προχωράμε σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Όγδοο: Δε θα υπάρξει μείωση ΕΝΦΙΑ καθώς ο φόρος του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ένατο: Η ΑΑΔΕ προχωρά σε άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δέκατο: Οι τράπεζες αναστέλλουν την καταβολή χρεολυσίων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων.

Γ. Βρούτσης: Άκυρες οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που κλείνουν

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε απογοητευτική έως τραγική την εικόνα στην αγορά εργασίας για το μήνα Μάρτιο, επικαλούμενος τα στοιχεία από την Εργάνη.

Επανέλαβε ότι δεν πρέπει οι επιχειρηματίες να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές επανέλαβε.  Όλα τα μέτρα έχουν ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας τόνισε ο Γ. Βρούτσης.
Αυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]