ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γ.Χουλιάρας:59 μετασεισμοί σε ένα 48ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας

Η γη συνεχίζει να "τρέμει" στην Πάργα και όπως γνωστοποίησε με σχετική  ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook o σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ,τις πρώτες 48 ώρες έχουν σημειωθεί 59 μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή ,με την πιο ισχυρή δόνηση να καταγράφεται σήμερα το πρωί .
Αναλυτικά ο κ.Χουλιάρας σημειώνει :

"59 μετασεισμοί από την ευρύτερη περιοχή της Πάργας στις πρώτες 48 ώρες με μέγιστο μέγεθος τα 4,0 Ρίχτερ σήμερα το πρωί. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου. Παρόλα αυτά, σε μετασεισμικές ακολουθίες που διαρκούν από μερικές εβδομάδες, μήνες και χρόνια αναλόγως, το στατιστικό μέγιστο αναμενόμενο μέγεθος του ισχυρού μετασεισμού είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον κύριο σεισμό. Στην περίπτωση μας, ο κύριος σεισμός 5,6 Ρίχτερ έχει δυνατότητα για ένα μετασεισμό 4,6 Ρίχτερ. Αυτά λέει η επιστήμη και πρέπει οι κάτοικοι να εγκλιματιστούν με ψυχραιμία στο φαινόμενο το οποίο θα έχει μια φυσιολογική φθίνουσα πορεία, όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή της Ελλάδας με μεγάλο σεισμό. Εμείς στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είμαστε σε 24 ώρη επιχειρισιακή λειτουργία στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την αξιόπιστη και άμεση ενημέρωση σας. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και των καταγραφών του Εθνικού σεισμολογικου δικτύου.  Επίσης υπάρχει η βάση δεδομένων και μπορείτε να δείτε την σεισμικη δραστηριότητα οποιασδήποτε περιοχής και χρονικού παραθύρου επιλέξετε  http://www.gein.noa.gr/el/"


Ειδικά κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα πραγματοποιήσουν και σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αυτοψίες σε κτίρια που παρουσιάζουν μεγάλες βλάβες με σκοπό να κριθεί αν είναι κατοι
κήσιμα ή μη.
Δεδομένου ότι τα περισσότερα κτίρια στην ΔΕ Φαναρίου έχουν υποστεί υλικές ζημιές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, επισημαίνεται ότι στη φάση αυτή δεν είναι απαραίτητη η εξέταση όλων των κτιρίων , αλλά κατά προτεραιότητα αυτών που παρουσιάζουν εμφανή επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα διαμονής.
Αρκετά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά μη κατοικήσιμα και η στέγαση όσων αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν εναλλακτική διαμονή πραγματοποιείται με μέριμνα του Δήμου Πάργας.
Στις επόμενες μέρες κατόπιν ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι κατοικίες, ενώ μια πρώτη καταγραφή των κατεστραμμένων εμπορευμάτων των καταστημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσοι δημότες αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, καθώς και άλλα προβλήματα καλούνται  να μην μεταβαίνουν στο δημαρχείο. Μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου Πάργας στα τηλέφωνα 2684360300 - 2684360301(ωράριο λειτουργίας 07.00 -19.00) και στον πρόεδρο της κοινότητάς τους.
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την εξάπλωση της επιδημίας του COVID19 οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας, προσαρμοζόμενοι στην ιδιαίτερη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]