Στην Κόνιτσα «Η ζωή αλλιώς» της ΕΡΤ1!

Στην Κόνιτσα μάς ταξιδεύει η εκπομπή «Η ζωή αλλιώς» με την Ίνα Ταράντου, που μεταδίδεται το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στις 18:15 στην ΕΡΤ1.


Eπεισόδιο 9ο: «Η Κόνιτσα των βουνών και των ποταμών»
Λένε πως η Κόνιτσα είναι ένα μέρος που όποιος το επισκέπτεται, πάντα επιστρέφει… Είναι το γεφύρι της, τα αιωνόβια πλατάνια της και οι φιλόξενοι άνθρωποι. Είναι τα βουνά της που την αγκαλιάζουν και τα ποτάμια της που ξαπλώνουν πάνω της. Με το που πλησιάζεις σε υποδέχονται ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος. Άγρια υψώνονται μπροστά σου η Τύμφη, ο Σμόλικας και ο Γράμμος. Σχεδόν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις στα μάτια σου όταν βλέπεις για πρώτη φορά το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Αώου ποταμού.

Μέσα στην καρδιά του φαραγγιού, τόσο ψηλά που λες πως αγγίζει τον ουρανό βρίσκεται η Μονή Στομίου. Με λίγη βοήθεια και πολλή πίστη ότι θα τα καταφέρουμε, μέσα από ένα πανέμορφο αλλά δύσκολο μονοπάτι, φθάσαμε κι εμείς εκεί όπου έζησε για λίγο ο γέροντας Παḯσιος.

Όταν χορτάσεις παρθένα φύση, άγρια βλάστηση και λιθόκτιστα χωριά, έρχεται η περιπέτεια. Γι’ αυτούς που τους αρέσει να δοκιμάζουν τα όριά τους, ας έρθουν μαζί μας να περάσουμε τη Via Ferrata, έπειτα από πεζοπορία μέσα στο Δρυμό δηλαδή, να περάσουμε τη γέφυρα με τα συρματόσχοινα πάνω από τον Αώο.

Είπαμε όμως να ανεβούμε ακόμη πιο ψηλά. Στους Πάδες, ένα μικρό, κουκλίστικο χωριό στα 1.140 μέτρα,  στις πλαγιές του Σμόλικα. Εκεί που μερικά νέα παιδιά αποφάσισαν να κάνουν το βουνό σπίτι τους και να δώσουν νέα ζωή στον τόπο. Στους Πάδες γνωρίσαμε και την ιστορία του πολύ ξεχωριστού Ηλία, που αποφάσισε να ζει τη ζωή του, κάνοντας μακροχρόνια ταξίδια με μηχανή σε όλο τον κόσμο και γράφοντας βιβλία γι’ αυτό.
Και όλη αυτή τη διαδρομή τη γιορτάσαμε με το κλαρίνο του Σπύρου και τα τραγούδια της παρέας του. Ήταν μια διαδρομή που ο Νίκος από την Κόνιτσα, ο Δημήτρης, η Αγγελική, ο Ηλίας και ο Ανάσας στους Πάδες, ο μοναχός Παύλος, ο ηγούμενος Κοσμάς και όλοι όσοι συναντήσαμε εδώ, μοιράστηκαν μαζί μας… «Μια ζωή Αλλιώς»!


ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]