Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων :Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ για την επιστροφή τους στη Δομή Κατσικά

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Ντακαλέτση , είχε σήμερα το
Σωματείο
Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων και αντιπροσωπεία εργαζόμενων από τον Γ'
Κύκλο της κοινωφελούς εργασίας. Θέμα της συνάντησης ήταν η επιστροφή των
εργαζόμενων του Γ' Κύκλου στη δομή φιλοξενίας του Κατσικά.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ δεσμεύτηκε να δώσει στον Υπουργό Μετανάστευσης, επιστολή του Συλλόγου ΟΤΑ και των
εργαζόμενων για το θέμα.
Των εργαζομένων στο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ Κύκλος) 2082.

ΠΡΟΣ
τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου κ. Μηταράκη 

Οι εργαζόμενοι στις Δομές προσωρινής υποδοχής, ΤΟΣΚΕΔΠ και Κέντρα υποδοχής και Ταυτοποίησης θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως η μη προσέλευση μας στις δομές ως εργατικό δυναμικό έχει φέρει την κατάσταση εκεί σε τραγική και μη ελεγχόμενη.

Στη δομή της Μόριας αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο 22 εργαζόμενοι για  να καλύψουν 25.000 μετανάστες και είναι φυσικό επακόλουθο να δημιουργούνται πλείστα προβλήματα καθαριότητας και τάξης.

Μετά το τέλος της σύμβασης του Γ΄ κύκλου ήρθε και του Β΄ και όλες οι δομές μένουν στο έλεος με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί προσωρινά, να εξεγείρονται από το χάος που δημιουργείται.

Η αποδυνάμωση πλείστων και σημαντικών ειδικοτήτων μόνο χάος και αναταραχή μπορεί να φέρει.

Δεν υπάρχει πλέον προσωπικό στις δομές της ενδοχώρας και η μετακίνηση των μεταναστών για την αποσυμφόρηση των νησιών απλά θα ακολουθήσει το πρόβλημα και δεν θα δώσει την λύση.

Θεωρούμε πως οι παρακάτω ειδικότητες που εργάστηκαν στις δομές εγγυήθηκαν για την σωστή λειτουργία και την τάξη των δομών : Αγγλική φιλολογία, βοηθητικό φυλακτικό προσωπικό, βοηθητικό εργασιών καθαριότητας ΥΕ, βοηθητικών χειρωνακτικών εργασιών ΥΕ, βοηθοί υδραυλικών ΔΕ, βοηθοί ψυκτικών ΔΕ, βρεφονηπιοκόμοι ΤΕ, Γυμναστών ΠΕ, δασκάλων ΠΕ, Διερμηνείς Αραβικής ΔΕ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ/ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ, ΔΕ και ΠΕ, Ηλεκτροτεχνιτών ΔΕ, κοινωνικών λειτουργών ΠΕ και ΤΕ, Μεταφορέων οδηγών Β κατηγορίας ΔΕ, Μηχανολόγων μηχανικών ΠΕ, Νηπιαγωγών ΠΕ, Νοσηλευτών ΤΕ, Ξυλουργών ΔΕ, Οικοδόμων ΔΕ, Πληροφορικής ΤΕ, υδραυλικών ΔΕ, Ψυκτικών ΔΕ, Ψυχολόγων ΠΕ

 Δεν είμαστε λοιπόν ένας αμελητέος και αδιάφορος αριθμός.

Είμαστε οι εργαζόμενοι που μεταφέραμε και δημιουργήσαμε εμπιστοσύνη.

Αυτή την ώρα όλες οι δομές στο μεγαλύτερο τους ποσοστό δεν διαθέτουν  προσωπικό και η κατάσταση ξεφεύγει καθημερινά με εξεγέρσεις από τους μετανάστες, με αφόρητη δυσωδία που φεύγει πλέον από τα κέντρα και μεταφέρεται εκτός δομών με κίνδυνο για την υγεία όλων.

Πού είναι η πολιτεία να μεριμνήσει για την επιστροφή των εργαζομένων και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δομών;

Ζητάμε μια απάντηση από τους υπεύθυνους.

Όχι άλλος εμπαιγμός στους χιλιάδες εργαζόμενους των δομών που απέδειξαν με την δουλειά τους πόσο αναντικατάστατοι είναι.

Η υπομονή μας τόσους μήνες και η ελπίδα να γυρίσουμε στην δουλειά μας εξανεμίζεται και ταυτόχρονα λόγω εμπειρίας διαπιστώνουμε πως η απομάκρυνση μας μόνο δεινά επιφέρει.

Καλούμε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κο Μηταράκη να μας δώσει μια σαφή απάντηση και να κινήσει τις διαδικασίες της επιστροφής μας.





Οι εργαζόμενοι του Γ κύκλου ,εργαζόμενοι των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομών προσωρινής υποδοχής.

ΠΡΟΣ:  τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη  

Κύριε Υπουργέ,
Οι εργαζόμενοι στο κοινωφελές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ Κύκλος) 2082 είναι συνάδελφοι μας, μέλη του Σωματείου μας.
Κλήθηκαν με μισθούς πείνας να φέρουν σε πέρας μια δουλειά την οποία κανένας άνθρωπος δεν έπρεπε να χρειάζεται. Κλήθηκαν να προσφέρουν ανακούφιση σε κατατρεγμένους ανθρώπους που διασχίζοντας θάλλασες και βουνά, έφτασαν στη χώρα μας για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, τον όλεθρο και τη φτώχεια που σπέρνει στις χώρες τους ο πόλεμος. Οι συνάδελφοί μας έκαναν σε μεγάλο βαθμό πιο ανθρώπινες τις συνθήκες στον Κατσικά, μεριμνώντας για τα παιδιά, για τους αρρώστους, για τη συντήρηση των υποδομών.
Για μας, είναι χρέος μας να αγκαλιάσουμε τα θύματα του πολέμου γιατί στη χώρα τους κι αυτοί ήταν εργαζόμενοι σαν εμάς. Γι αυτό το λόγο, είναι και χρέος μας να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να επαναπροσλάβει άμεσα τους συναδέλφους μας του Γ΄ Κύκλου. Να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις γιατί οι αιτίες που δημιουργούν τους πρόσφυγες δεν θα σταματήσουν όσο δεν αλλάζει το σύστημα που τους γεννά. Κάθε μέρα που καθυστερούν οι προσλήψεις, κάθε ώρα που οι πρόσφυγες μένουν χωρίς κρατική μέριμνα δυναμώνουν ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που σπέρνουν αυτοί που δημιουργούν τους πολέμους. Βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται για τα κέρδη τους και θέλουν και στη χώρα μας να είμαστε τσακωμένοι οι Έλληνες με τους πρόσφυγες. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι.
Εμείς δεν θέλουμε αυτός ο κατατρεγμένος κόσμος να είναι κλεισμένος σε στρατόπεδα. Δεν έκαναν κανένα έγκλημα για να τους φυλακίζουμε. Σας ζητάμε να μη δημιουργήσετε κλειστά κέντρα. Θέλουμε οι πρόσφυγες να ζουν ανθρώπινα, σε ανοιχτούς, δημόσιους προσωρινούς χώρους υποδοχής και φιλοξενίας. Θέλουμε οι συνάδελφοι μας να τους βοηθούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Να τους παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Να είναι ευθύνη του Υπουργείου σας οι δομές φιλοξενίας και όχι των υποστελεχωμένων Δήμων στους οποίους δουλεύουμε, όχι των ΜΚΟ.
Όσοι πρόσφυγες θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Να δοθούν άδειες διαμονής σε όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα και εξουθενωτικές προϋποθέσεις. Όσο δεν γίνονται αυτά, χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες σαν φτηνούς εργάτες. Τους αναγκάζουν να δουλεύουν με ακόμα χειρότερα μεροκάματα με το φόβο της απέλασης.
Όσοι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, να μην εγκλωβίζονται στην Ελλάδα. Τι δικαίωμα έχουμε εμείς να σταματάμε την ελπίδα ενός ανθρώπου για μια καλύτερη ζωή; Τι δικαίωμα έχουμε εμείς να χωρίζουμε οικογένειες; Σας καλούμε να μην τηρήσετε τις συνθήκες του Δουβλίνου και της Ελλάδας-Τουρκίας. Να μην φτιάξετε πλωτά φράγματα. Θα πνιγεί κι άλλος κόσμος. Να μην συμμετέχουν οι φαντάροι μας σε καμία στρατιωτική επέμβαση, σε κανένα μέρος της γης. Να μην δημιουργήσουμε εμείς νέες στρατιές προσφύγων.

Για το Σύλλογο

Η Πρόεδρος

Ο Γραμματέας
Κωνσταντίνα Ζέκα-Πάσχου Ιωάννης Σίμος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]