ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι Αρχαίων» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Η περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων» που φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, ολοκληρώνει το ταξίδι της στην πόλη .Αποχαιρετώντας την επιτυχημένη αυτή διοργάνωση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00.Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύντομος απολογισμός της πορείας της έκθεσης στο διάστημα παραμονής της στην Άρτα από τους διοργανωτές και από τον δημιουργό των μουσικών οργάνων κ. Γεώργιο Πολύζο.
Η βραδιά θα ανοίξει με μουσική από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας. Με το πέρας των ομιλιών, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σύντομες συναυλίες από μικρά μουσικά σύνολα μαθητών, τα οποία θα είναι κατανεμημένα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.
Η περιοδική έκθεση «Ήχοι Αρχαίων» περιλαμβάνει ένα σύνολο από δεκαεπτά ανακατασκευές αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που χειροποίησε ο Γιώργος Πολύζος κατά το διάστημα 1989-2004. Τα όργανα αυτά αποτελούν αντίγραφα των κυριότερων μουσικών οργάνων της περιόδου από τον 8ο έως τον 3ο αι. π.Χ. και εκπροσωπούν τις τρεις βασικές κατηγορίες, δηλαδή τα κρουστά, τα έγχορδα και τα πνευστά.
Το Μάιο 2019 η έκθεση μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και εγκαινιάσθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων,με κεντρικό θέμα για το έτος 2019 «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: Το μέλλον της παράδοσης». Η επιλογή να φιλοξενηθεί η έκθεση αυτή στην Άρτα ήταν μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν, δηλαδή τα αρχαία μουσικά όργανα – τα ευρήματα των ανασκαφών από την Αμβρακίαπου μαρτυρούν μια μακρά μουσική παράδοση στην περιοχή –με τους νέους μουσικούς, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Άρτας και τους σπουδαστές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα ξεχωρίζουν τα χάλκινα σείστρα και κύμβαλα, ο οστέινος αυλός αλλά και αρκετά κελύφη χελώνας, που αποτελούσαν τμήμα λύρας. Ένα από τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα χελώνια συντηρήθηκε στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και παρουσιάσθηκε ως Εύρημα του Μήνα Νοεμβρίου 2019 μέσω βίντεο με τίτλο «Απόηχοι της αρχαιότητας: ένα χελώνιο λύρας»
(https://www.youtube.com/watch?v=6mVAGxSak1Y).
Το ταξίδι των μουσικών οργάνων δε σταματάει στην Άρτα αλλά θα συνεχιστεί για άλλους προορισμούς και νέες επιτυχίες, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καστοριάς αρχικά και κατόπιν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, στις 17:30, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας.

Σας περιμένουμε όλους !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]