Σιστρούνι :Ένα μοναδικό σκηνικό στη Λάκκα Σουλίου!

Το Σιστρούνι (Τοπική Κοινότητα Σιστρουνίου - Δημοτική Ενότητα ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Σιστρούνιον”. Έδρα του δήμου είναι η Αγία Κυριακή και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Σιστρούνι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σιστρουνίου, του πρώην Δήμου ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Εχει υψόμετρο 412 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας[1]

Στους πρόποδες των Σουλιώτικων βουνών ,μέσα σε  ένα μαγευτικό τοπίο ,οι πηγές του ποταμού του Αδη του θρυλικού Αχέροντα , θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις  .
Εκεί  ένα υπέροχο μαγαζί σας περιμένει για  να απολαύσετε τον καφέ  ή το ποτό σας  και να γευτείτε
 φίνο φαγητό !
Στο Σιστρούνι αξίζει να επισκεφθείτε  και την Ιερά Μονή με τις μοναδικές αγιογραφίες  , που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου   και  ιδρύθηκε το 1156.Ι.Ν. Γεννέσιου Θεοτόκου ΤΚ Σιστρουνίου

Δίπλα στην δεύτερη σε μέγεθος πηγή του Αχέροντα, λίγο πριν το Σιστρούνι, στα δεξιά του δρόμου Αρδοσης – Σιστρουνίου, ο Ι.Ν Ι.Ν. Γεννέσιου Θεοτόκου Στρούνης ( Σιστρούνι) ιδρύθηκε το 1156, καταστράφηκε από άγνωστη αιτία και ξαναχτίστηκε στην αριστερή όχθη του Στρουνιώτικου ποταμού (παραπόταμου του Αράχθου).Αιωνόβια πλατάνια, καρυδιές, ελιές, αγριοτριανταφυλλιές και μια ψηλή περιποιημένη λιθόκτιστη μάντρα κρατούν καλά κρυμμένο το παλιό καθολικό.

Τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και καλοζυγισμένο χαγιάτι.

Ο κυρίως ναός χωρίζεται με 6 κολόνες σε τρία κλίτη. Σε κάθε πλάγιο κλίτος υπάρχουν 4 εσωτερικοί θόλοι, ενώ στο κεντρικό 3 θόλοι και ο τρούλος.

Το τέμπλο είναι χτιστό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αγιογραφίες. Ο καλλιτέχνης παραμένει άγνωστος μαζί με την χρονολογία ανέγερσης αφού η κτιτορική επιγραφή είναι δυσανάγνωστη.

Ι.Μ. Σιστρουνίου  Η μονή γιορτάζει στις 9 Σεπτεμβρίου και είναι διατηρητέο μνημείο.

Στον πρόναο του καθολικού φυλάσσεται μια μπλάνα, ένα πρωτόγονο ελαιοτριβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]