Σκανδαλώδεις παρανομίες στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας

To «φάντασμα» του μεγάλου κυκλώματος -με εμπλοκή στελεχών του Λιμενικού Σώματος- διακίνησης μεταναστών και μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων, που είχε συνταράξει την Ηγουμενίτσα, αλλά και το Σώμα γενικότερα, συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη δυτική πύλη της Ελλάδας, αλλά και πάνω από το Υπουργείο Ναυτιλίας, 4 χρόνια σχεδόν μετά την αποκάλυψή του και την καταδίκη των εμπλεκομένων σε πολυετείς καθείρξεις.

Κι αυτό διότι, πριν από λίγες εβδομάδες, η αρμόδια Υπηρεσία των Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού άνοιξε ξανά την υπόθεση, ξεκινώντας νέο γύρο ερευνών, δεδομένου ότι διαπιστώθηκαν ενδεχόμενα σοβαρά λάθη και παραλείψεις ως προς την απόδοση ευθυνών, αλλά και ως προς την εξακρίβωση του πλήρους εύρους του πολυπλόκαμου κυκλώματος, κατά την ερευνητική διαδικασία, όταν και αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2016 συλλαμβάνεται στέλεχος του Λιμενικού που υπηρετεί στους ελέγχους των φορτίων που περνάνε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Αυτός και τουλάχιστον άλλα 17 άτομα -οδηγοί φορτηγών, ναυτιλιακοί πράκτορες και άλλοι- είχαν δημιουργήσει ένα πολυπλόκαμο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και τσιγάρων. Οι άνθρωποι και τα λαθραία τσιγάρα μεταφέρονταν κρυφά και παράνομα από τη χώρα μας προς την Ιταλία, με τα κέρδη του κυκλώματος να είναι τεράστια.
Η τότε έρευνα, κυρίως της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού, έπειτα κι από καταγγελίες λιμενικών που άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει κάτω από τη «μύτη» τους, έφερε αποτέλεσμα και το κύκλωμα αποκαλύφθηκε. Τελικά το στέλεχος του Λιμενικού καταδικάστηκε σε... 400 (!) χρόνια φυλάκιση (σωρευτικά για όλα τα αδικήματα) και μαζί με αυτόν καταδικάστηκαν ακόμα 17 άτομα, από τους συνολικά 22 κατηγορουμένους. Πάντως το πρώην στέλεχος του Λιμενικού, που βρίσκεται από τότε στη φυλακή, έχει υποβάλει έφεση, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί.

«Παραλείψεις» στις έρευνες...

Από τότε όμως είχαν παρατηρηθεί «κενά» στις έρευνες και στην προανακριτική διαδικασία. Πώς είναι δυνατόν να μη γνώριζαν τα παράνομα φορτία κι άλλοι λιμενικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα του λιμανιού και αν μη τι άλλο όφειλαν να γνωρίζουν τι συμβαίνει; Πώς είναι δυνατόν όλες αυτές οι παρανομίες να γίνονταν με την καθοδήγηση και την υπόδειξη μόνο ενός λιμενικού;

Για περίπου 4 χρόνια οι διαδικασίες των εσωτερικών ελέγχων «παγώνουν». Έπειτα αλλάζει η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος. Και ξαφνικά η Γενική Επιθεώρηση του Σώματος ξαναπιάνει «δουλειά».

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του zougla.gr, εδώ και λίγες εβδομάδες, υπό καθεστώς μυστικότητας, ο φάκελος έχει ανοίξει και πάλι. Τα στελέχη της Γενικής Επιθεώρησης Λιμενικού Σώματος «ξεψαχνίζουν» τα στοιχεία και φακέλους που πηγαίνουν αρκετά χρόνια πίσω και οι οποίοι αφορούν σε τουλάχιστον 10 λιμενικούς (η έρευνα επεκτείνεται και σε πολίτες).

Για τους λιμενικούς που εξετάζονται διερευνάται εάν εκτελούσαν συγκεκριμένες βάρδιες την ώρα που περνούσαν τα επίμαχα φορτία, αν όφειλαν να γνωρίζουν την παρανομία, δηλαδή εάν εμπλέκονται στο κύκλωμα και εάν έκαναν τα «στραβά μάτια».

Μάλιστα ο υπεύθυνος με τον βαθμό του Υποναυάρχου για την έρευνα εξετάζει και τον συνάδελφό του που είχε εκπονήσει την πρώτη έρευνα το 2016, προκειμένου να διαπιστώσει εάν σημειώθηκαν παραπτώματα ή... «παράξενες παραλείψεις» στη συγκεκριμένη έρευνα του 2016. Δηλαδή, εάν υπήρχε «συγκάλυψη» για άλλα μέλη του κυκλώματος... Όπως επίσης θα εξεταστούν και οι τυχόν ευθύνες πολύ υψηλόβαθμων αξιωματικών για την παρακώλυση ή τη «βιαστική» ολοκλήρωση της εσωτερικής έρευνας.

Εν τω μεταξύ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες αντίστοιχες... περιπτώσεις, ο λιμενικός ο οποίος διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην αποκάλυψη του κυκλώματος -ήταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τις παρανομίες του συναδέλφου του και τις κατήγγειλε άμεσα στην Υπηρεσία του- και υπηρετεί ακόμη στην Ηγουμενίτσα δέχεται εργασιακό «bullying» από διάφορους συναδέλφους του (πέρα από απειλές), ενώ ταλαιπωρείται και υπηρεσιακά, με την τοποθέτησή του σε δυσμενές πόστο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr... Είναι το «ευχαριστώ» για τις υπηρεσίες που προσέφερε...

Αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια της υπόθεσης.

 Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης//zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]