Ενότητα Πολιτών:Απροετοίμαστη, χωρίς ιεράρχηση και διάθεση για διεκδίκηση απέναντι στα μεγάλα ζητήματα του τόπου η Δημοτική Αρχή

Απροετοίμαστη, χωρίς ιεράρχηση και διάθεση για διεκδίκηση εμφανίζεται η Δημοτική Αρχή για μια σειρά μεγάλων θεμάτων που αφορούν τον τόπο, δείχνοντας ανίκανη όχι μόνο να διαμορφώσει αλλά ούτε καν να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.
Αυτό κατέδειξε με τις τοποθετήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας.
Αρχικά, τόνισε τη σημασία που έχει, όχι μόνο για το Δήμο Ιωαννιτών και για την Ήπειρο, αλλά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, κάνοντας λόγο για τη φυσική συνέχεια του Αδριατικού άξονα, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της Ιόνιας πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Δήμο Ιωαννιτών στο πλαίσιο της στοχευμένης εξωστρέφειας πάνω στην οποία η Δημοτική Αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» άφησε ένα σαφές στίγμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτυχή διεκδίκηση των φορέων της Ηπείρου και τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής στα Γιάνεννα και στη συνέχεια τις πρωτοβουλίες του Δήμου Ιωαννιτών  για την αδελφοποίηση των Ιωαννίνων με το Ντουμπρόβνικ κι όλες τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το συνέδριο της μακροπεριφέρειας της Αδριατικής.
«Μιλάμε για ένα εθνικό, διευρωπαϊκό ζήτημα. Πιστεύω ότι η δική μας δημοτική αρχή έδειξε το δρόμο σε ότι αφορά το πως πρέπει να διεκδικούμε τα μεγάλα και σημαντικά θέματα του τόπου. Χρειάζεται συστράτευση δυνάμεων, γιατί όχι και με μπροστάρη το Δήμο Ιωαννιτών, όπως ακριβώς έγινε στη θητεία μας για τη λειτουργική αναβάθμιση του αεροδρομίου», είπε ο κ. Μπέγκας, καυτηριάζοντας παράλληλα την απουσία του Δημάρχου Ιωαννίνων από τη σύσκεψη που έγινε στη Αθήνα παρουσία φορέων απ’ όλη την Ήπειρο, θεωρώντας επίσης « ανεπίτρεπτη έκπτωση» εκ μέρους των ηπειρωτών η σύσκεψη αυτή να γίνει στη βουλή κι όχι στο αρμόδιο υπουργείο.

Για το νέο κλειστό
Συνεχίζοντας να παρεμβαίνει σε καίρια θέματα της επικαιρότητας, ο κ. Μπέγκας ζήτησε πλήρη ενημέρωση του Σώματος από τη Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά τις εξελίξεις για το καινούργιο κλειστό γυμναστήριο.
Μετά τις δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΕΑΚΙ και τις πρόσφατες δηλώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνη, είναι φανερό ότι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί σοβαρά και επισταμένα το Δήμο, έχει διαφύγει εντελώς της προσοχής του.
«Τι γίνεται με το καινούργιο κλειστό; Έχετε άποψη ως Δημοτική Αρχή;  Η χωροθέτησή του κατάντησε περιφερόμενος θίασος. Ο Περιφερειάρχης το χωροθετεί με δηλώσεις του μία εδώ και μία εκεί με τελευταίο σταθμό τα Καρδαμίτσια. Ο κ. Αυγενάκης δεν μας έχει απαντήσει ξεκάθαρα αν μιλάμε για καινούργιο ή μεταχειρισμένο κι εμείς που είμαστε σε όλο αυτό; Δεν θα έπρεπε να έχει συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση; Δεν μπορούμε μονίμως να βολευόμαστε με ‘’μεταχειρισμένες’’ λύσεις ως τόπος. Η δημοτική μας αρχή είχε ξεκάθαρη θέση: α) νέο κλειστό στη θέση Βοτανικός, β) ολοκληρωμένη πρόταση για αθλητικό κέντρο στα Καρδαμίτσια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

Για τη «νέα γενιά ανακύκλωσης»
Ένα ακόμα θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Μπέγκας είναι αυτό του πιλοτικού προγράμματος της «νέας γενιάς ανακύκλωσης», το οποίο εγκαινίασε την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», ζήτησε ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενώ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων όπως αν η δράση αυτή έχει ενταχτεί στο τοπικό ή το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, ποιος επωμίζεται το κόστος εγκατάστασης, ποια η ποσοτική συμμετοχή του στην ανακύκλωση του δήμου, ποια τα ανταποδοτικά οφέλη για τους πολίτες, ποια η σχέση των δύο πιστοποιημένων συστημάτων που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση σε εθνικό επίπεδο κι αν διαταράσσεται η ισορροπία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο μέχρι σήμερα.
«Η άποψη της παράταξής μας είναι ξεκάθαρη: Το σύστημα των μπλε κάδων της ΕΕΑ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η ΚΕΔΕ, μπορεί να επιτύχει μαζική ανακύκλωση, επικουρούμενο από το σύστημα των οικίσκων της ανταποδοτικής ανακύκλωσης», είπε μεταξύ άλλων.

Για το φυσικό αέριο
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μπέγκας και στο θέμα της διασύνδεσης των Ιωαννίνων με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για την περιοχή μας που τη θέλουν να βρίσκεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης της Δημόσιας Επιχείρησης δικτύου Διανομής, ρωτώντας το Δήμαρχο αν υπάρχει κάποια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση.
«Έχει σκοπό η Δημοτική Αρχή να ενημερωθεί για να διεκδικήσει περισσότερα για τον τόπο μας; Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τίποτα πέρα από μια ημερομηνία. Για τι συνδέσεις μιλάμε; Οι συνδέσεις αυτές θα αφορούν μόνο τη βιομηχανία και δημόσιους φορείς ή και οικιακούς χρήστες;», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.

Για το προσφυγικό
Τέλος, και σε ότι αφορά το προσφυγικό, ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο προσκήνιο, ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλει στο βαθμό που της αναλογεί στην επίλυσή του.
Για να γίνει όμως αυτό εφικτό η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώνει έγκαιρα για το σχεδιασμό της τις Δημοτικές Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις τους, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την ομαλή εξέλιξη της εγκατάστασης προσφύγων στη δομή του Κατσικά,  ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο Δήμος Ιωαννιτών οφείλει, μαζί και με τους άλλους Δήμους, να διεκδικήσει χρηματοδότηση η οποία θα διασφαλίσει το την κάλυψη του κόστους  τουλάχιστον για τις βασικές υπηρεσίες που προσφέρει στις δομές φιλοξενίας, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, η ύδρευση και η αποχέτευση.
Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου με φορείς που διαθέτουν τεχνογνωσία, ακριβώς όπως έκανε και η δημοτική αρχή στη διάρκεια της δικής του θητείας, γεγονός που αποδείχτηκε αποτελεσματικό, με το Δήμο Ιωαννιτών να βραβεύεται  από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]