ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Συνεδρίασε η ολομέλεια της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα»


Θ. Μπέγκας: «Η επόμενη μέρα έχει ανάγκη την παρουσία και τη συμμετοχή μας»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από φίλους και μέλη της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», η παράταξη που διοίκησε για εννέα χρόνια το Δήμο Ιωαννιτών και παραμένει η μεγαλύτερη του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποίησε την πρώτη ολομέλειά της μετά την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο παραμένει αρραγής αλλά ότι συνεχίζει την πορεία της δυναμικά.
Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, στην ομιλία του προχώρησε σε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναφέρθηκε στα χρόνια διοίκησης του Δήμου και έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη της παράταξης, εκλέχτηκε η νέα Γραμματεία, ενώ ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Η ομιλία του επικεφαλής
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας τόνισε αρχικά:
«Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής σε δύο γύρους που θεσπίστηκε με τον ΄΄Κλεισθένη΄΄, οι πολίτες μας τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν την παράταξή μας, την ΄΄Ενότητα πολιτών - Νέα Γιάννενα΄΄, σε πρώτη πολιτική δύναμη στο Δήμο.
Τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ξεκάθαρα, πως η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει τη μεγάλη μας προσπάθεια και τη συνεισφορά μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και επιβεβαιώνουν, αντικειμενικά, την πολιτική υπεροχή της παράταξής μας στο Δήμο Ιωαννιτών.
Στο δεύτερο γύρο, όμως, των εκλογών, οι πολίτες επέλεξαν με οριακή διαφορά νέα δημοτική αρχή και μετά από εννιά χρόνια και δύο νικηφόρες αναμετρήσεις η ΄΄Ενότητα πολιτών - Νέα Γιάννενα΄΄ έχασε τη μάχη».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η  διερεύνηση των λόγων της ήττας στο δεύτερο γύρο και η συλλογική αποτίμηση   της πολιτικής διαδρομής της παράταξης στο Δήμο, δεν είναι μια τυπική δημοκρατική υποχρέωση ή μια απλή διαδικασία καταλογισμού ευθυνών και εσωστρέφειας, αλλά μια αναγκαία προϋπόθεση για ένα νέο ξεκίνημα στη συλλογική προσπάθεια.
Ο κ. Μπέγκας έκανε αναφορά στο εκλογικό σύστημα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά, τονίζοντας πως η πρώτη εφαρμογή της  απλής αναλογικής, με πρόβλεψη δεύτερου γύρου για την ανάδειξη των Δημοτικών αρχών, ανέδειξε προβλήματα και σοβαρές αδυναμίες, αφού σε πάρα πολλούς Δήμους ο κατακερματισμός των πολιτικών δυνάμεων οδήγησε, κατά κανόνα, σε προσωπικές στρατηγικές και σε ευκαιριακές συμμαχίες, που απαξιώνουν την απλή αναλογική και δεν προοιωνίζονται καλά για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.
«Στις ώριμες δημοκρατίες, οι πολίτες συγκρίνουν ιδέες, πολιτικές προτάσεις, συλλογικές και προσωπικές διαδρομές, αξιοπιστία και με την ψήφο τους επιλέγουν ελεύθερα τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα τους υπηρετήσουν.
Σε όσες περιπτώσεις το εκλογικό σώμα προκρίνει συστράτευση και συνεργασία περισσότερων πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση, το αποτυπώνει με σαφήνεια στο εκλογικό αποτέλεσμα και σηματοδοτεί καθαρά τις κατευθύνσεις των συνεργασιών και των συγκλίσεων.
Από την εμπειρία των πρόσφατων εκλογών φαίνεται πως στα συστήματα απλής αναλογικής που δεν συνοδεύονται από ισχυρά  θεσμικά αντίβαρα,  η πρόβλεψη δεύτερου γύρου για την ανάδειξη διοικήσεων, τραυματίζει τους θεσμούς και τη Δημοκρατία και μάλλον περιπλέκει παρά δίνει λύσεις στα θέματα διακυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

Εννιά χρόνια προσπάθειας
Από την ομιλία του δεν έλειψαν και οι αναφορές στα 9 χρόνια διοίκησης του Δήμου από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα».
«Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010, μετά από δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης του Δήμου από την ΄΄ Ανεξάρτητη Δημοκρατική πρωτοπορία ΄΄ που μας κληροδότησε πολλά και μεγάλα στρατηγικά, πολιτικά, οικονομικά και ηθικά προβλήματα, οι πολίτες ανέθεσαν στην παράταξή μας την ευθύνη να καθοδηγήσει πολιτικά το νέο Καλλικρατικό Δήμο και να εργαστούμε για μια πόλη σύγχρονη και ελκυστική, που θα ακτινοβολεί στην ευρύτερη περιοχή ως πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, οικονομικό, διοικητικό και παραγωγικό κέντρο.
Στην πρώτη περίοδο, με εξαιρετικές δυσκολίες, με νέο θεσμικό πλαίσιο και σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης στη χώρα, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε το Δήμο και να τηρήσουμε με συνέπεια τις διακηρυγμένες  θέσεις μας.
Έτσι, το Μάιο του 2014,  η τοπική κοινωνία μας τίμησε και πάλι στις εκλογές και μας έδωσε ακόμα πιο ισχυρή εντολή, για να οδηγήσουμε το Δήμο με ασφάλεια στη νέα εποχή και να διαχειριστούμε τα σύνθετα προβλήματα που είχαν λάβει εκρηκτικές κοινωνικές διαστάσεις, από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.
Πρέπει εδώ να επισημάνουμε με ιδιαίτερη έμφαση, πως, το 2014, με τις δημοκρατικές διαδικασίες που δρομολογήσαμε για την ανανέωση της ηγεσίας της παράταξης, καταφέραμε να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τρεις περίπου μήνες, από το Γενάρη μέχρι το Μάρτη.
Από το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου φάνηκε καθαρά πως οι πολίτες, πέραν των άλλων, αποτίμησαν θετικά τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες και τη δημοκρατική και υποδειγματική ανανέωσης της παράταξής σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προτάσεις.
Στα πέντε χρόνια της δεύτερης θητείας, εργαστήκαμε και πάλι με συνέπεια στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και παρά τις υπαρκτές καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, τα αναπόφευκτα λάθη και τις δυσκολίες στην έγκαιρη αντιμετώπιση αρκετών και απλών προβλημάτων καθημερινότητας, αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά κρίσιμα ζητήματα, δρομολογήσαμε ικανοποιητικές λύσεις και, κυρίως, καταφέραμε να ωριμάσουμε τις συνθήκες για να γίνει πράξη  το όραμά μας για την πόλη.
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά.
Θέλω να τονίσω μόνο δύο κυρίαρχα στοιχεία της διακυβέρνησης μας.
Α. Την ενίσχυσή της συμμετοχικής δημοκρατίας και
Β. Την προσπάθεια να πείσουμε τους πολίτες για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με οραματικό σχεδιασμό και με μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό.
Ένα μοντέλο που απαιτούσε χρόνο και υπομονή για να μπορέσει να εκκινήσει σωστά. Κι όλα αυτά μεσούσης της κρίσης στη χώρα», είπε.


Εκλογικά αποτελέσματα και αποτίμηση
Στη συνέχεια προχώρησε σε μια ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων από την οποία, όπως επισήμανε, φαίνονται καθαρά:
Ο κατακερματισμός σταδιακά του πολιτικού συστήματος.
Η μεγάλη διασπορά των ψηφοφόρων και των κοινωνικών δυνάμεων, που αναπόφευκτα οδηγεί σε αποδυνάμωση των πολιτικών δυνάμεων.
Το μειωμένο γενικά ενδιαφέρον συμμετοχής και ιδιαίτερα στο δεύτερο γύρο, όπου στις τελευταίες εκλογές καταγράφηκε στο Δήμο μας το χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό, με συμμετοχή μόλις του 48,6 % των ψηφοφόρων.
«Από την καταγραφή της δύναμης των παρατάξεων στις πρόσφατες εκλογές και την κατανομή των ψήφων, είναι φανερό πως η ΄΄Ενότητα πολιτών - Νέα Γιάννενα΄΄, παρότι έχασε οριακά στο δεύτερο γύρο, παραμένει πρωταγωνιστής των τοπικών εξελίξεων και μετά από μια δεκαετία συνταρακτικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών στη χώρα, διατηρεί σχεδόν αμείωτη την απήχησή της στην τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν δίστασε να κάνει αυτοκριτική, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν την παράταξή του στην ήττα τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.
«Διερευνώντας τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες δεν μας επέλεξαν να συνεχίσουμε για μια ακόμα θητεία την πολιτική καθοδήγηση του Δήμου, είναι βέβαιο ότι θα εντοπίσουμε στη μακρά περίοδο διακυβέρνησης: μικρά και μεγάλα λάθη, καθυστερήσεις, παραλείψεις, κακές συμπεριφορές, επιλογές με πολιτικό κόστος, που όλα μαζί συνθέτουν τη λεγόμενη πολιτική φθορά και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη στάση του εκλογικού σώματος.
Οι σημαντικότεροι, όμως, λόγοι, για τους οποίους δεν καταφέραμε να υπερβούμε την αναμενόμενη φθορά από την πολύχρονη διαχείριση της «εξουσίας» και να κερδίσουμε στο δεύτερο κρίσιμο γύρο των εκλογών, πιστεύω ότι συνοψίζονται επιγραμματικά στα παρακάτω:
1. Στην «απορρόφησή» μας από τη διοίκηση και τη διαχείριση του Δήμου και τη σταδιακή αποξένωση από τους πολίτες και την κοινωνία, που είχαν σαν  αποτέλεσμα να χάσουμε την άμεση επαφή και την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
2. Στην αδράνεια, ουσιαστικά, της παράταξης και των οργάνων, για πολλά χρόνια, που μας στέρησαν το οξυγόνο της συλλογικής πολιτικής λειτουργίας.
3. Σε καίρια λάθη στρατηγικής αναφορικά με τις πολιτικές και τις κοινωνικές μας συμμαχίες, που εξέπεμψαν συγκεχυμένα μηνύματα στις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις και στο εκλογικό σώμα και μας άφησαν μόνους στη μάχη.
4. Στην εσφαλμένη εκτίμηση των εκλογικών δεδομένων, της δυναμικής των άλλων παρατάξεων και των τάσεων του εκλογικού σώματος, που προκάλεσαν αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία και καταστροφικό εφησυχασμό στα μέλη μας.
5. Στην έλλειψη συντονισμού ενός συνεκτικού οργανωτικού σχήματος κατά την προεκλογική περίοδο, που οδήγησε σε λάθη, σε παλινωδίες και σε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς.
6. Στο μεγάλο έλλειμμα παραταξιακής συνοχής και συλλογικής συνείδησης, που είχε σαν συνέπεια να κυριαρχήσουν, κεντρικά και περιφερειακά, οι προσωπικές εκλογικές στρατηγικές και οι ευκαιριακές συνεργασίες μεταξύ των υποψηφίων, με ολέθριες επιπτώσεις στο δεύτερο κρίσιμο γύρο», υπογράμμισε αρχικά για να συνεχίσει:
Οι ευθύνες για τις χαμένες εκλογικές μάχες είναι συλλογικές και επιμερίζονται στην ομάδα ανάλογα με το ρόλο και τη θέση που κατέχει ο καθένας σε αυτή.
Οφείλουμε όμως να προχωρήσουμε μπροστά.
Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να σχεδιάσουμε με αισιοδοξία την επόμενη μέρα.
Με στόχο τη νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές», σημείωσε.
Στην κατεύθυνση αυτή η ολομέλεια αποφάσισε να προχωρήσει:
Α. Στην συγκρότηση οργανωτικής δομής, συγκεκριμένης και ψηφισμένης από την ολομέλεια, ως εργαλείο συγκροτημένης και συνεχούς παρουσίας στα τεκταινόμενα του δήμου.
Β. Στη συνεχή επαφή με την κοινωνία μέσα από τα όργανα που συγκροτούνται σε εφαρμογή της πρότασης της οργανωτικής δομής.
Η πρόταση η οποία ψηφίστηκε περιελάμβανε 5 θεσμοθετημένα όργανα:
1.Κυρίαρχο όργανο είναι η ολομέλεια της παράταξης.
2.Ο επικεφαλής της παράταξης ο οποίος εκλέγεται από την ολομέλεια.
3.Η γραμματεία της παράταξης, πολιτικό – αυτοδιοικητικό όργανο.
4.Η δημοτική ομάδα, αποτελούμενη από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους.
5.Και οι διαμερισματικές ομάδες που θα αποτελέσουν τα σημαντικότερα οργανωτικά κύτταρα της τοπικής μας δουλειάς και ταυτόχρονα θα αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων και εκτελεστικής επιτροπής.
Τέλος, συγκροτούνται και θεματικές επιτροπές.

Η επόμενη μέρα
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στο «μεγάλο στοίχημα» για την παράταξη που είναι πρώτον, η διάθεση για συμμετοχή στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας των φίλων και των μελών της παράταξης και δεύτερον η παραγωγή πολιτικής έτσι ώστε η παράταξη να καταστεί πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση της ατζέντας του μέλλοντος για τον τόπο.
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, συμμετέχοντας ως εθελοντές, με δύναμη και αισιοδοξία στην κοινή προσπάθεια για μια ελπιδοφόρα πορεία με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο.
Γιατί η επόμενη μέρα έχει ανάγκη την παρουσία μας και τη συμμετοχή μας!
Γιατί κανείς δεν περισσεύει», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]