Ιωάννινα:Διήμερο εκδηλώσεων στον E.K.X. ΑΛΙΜΟΥΡΑ...

για την "Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ"


Καθημερινά παρατηρούμε μια προσπάθεια επιβολής φόβου σε διάφορες εκφάνσεις του. Φόβος επιβίωσης, φόβος για το διαφορετικό. Tο κυρίαρχο σύστημα, όχι απλά δεν αποδέχεται πως σαν άνθρωποι πρέπει να καταπιανόμαστε με ζητήματα ψυχικής υγεία, αλλά όταν αυτά κοστίζουν και δεν είμαστε πλέον αποδοτικοί στην εργασία μας τότε αυτομάτως σταματάμε να θεωρούμαστε χρήσιμοι σε αυτό. Οι κοινωνικοί δεσμοί και οι κοινωνικές συνθήκες ώστε το βίωμα αυτό να μην είναι ατομικό είναι περιορισμένες. Ανταγωνισμός, ατομισμός, κέρδος, κυριαρχία, καταστολή. Ιστορικά η ψυχιατρική έχει πολλές φορές οδηγήσει στον στιγματισμό, σε απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού στις ψυχιατρικές κλινικές, στην παθολογικοποίηση κάθε συμπεριφοράς με τα διαγνωστικά κριτήρια συχνά να ανοίγουν τον δρόμο για περισσότερο κέρδος στις φαρμακοβιομηχανίες. Σε μια κοινωνία ιδιώτευσης, το ψυχοθεραπευτικό και ψυχιατρικό μοντέλο ενισχύει το κυρίαρχο. Τα ζητήματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να είναι ταμπού λόγω φόβου και άγνοιας. Άγνοια ως προς το αντικείμενο, αλλά και άρνηση να αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό αλλά και πολιτικό φαινόμενο.

Θα ήταν αφελές να μην αναγνωρίσουμε σε πληθώρα φαινομένων γύρω μας πως η ψυχική υγεία παρανοείται, χρησιμοποιείται ή παραγκωνίζεται. Το σύνδρομο της παραίτησης σε παιδιά στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κολαστήριο στη Μόρια, υπογραμμίζουν το ζήτημα ως πολιτικό. Οι πρόσφυγες , τα ΑμεΑ , οι καταπιεσμένοι δεν έχουν εύκολα πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας αλλά και σε δομές υγείας εν γένει.

Πέρα από την ψυχική υγεία, ολόκληρη η υγεία, ως κοινωνικό αγαθό πλήττεται. Μία απλή «χαρτογράφηση» της καθημερινής κατάστασης του συστήματος υγείας και των πρόσφατων εξελίξεων, αρκεί για να πείσει: την ώρα που χρήματα δαπανώνται ασύστολα για άλλους σκοπούς (προσλήψεις ειδικών φρουρών, σχέδια για αγορά υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών κ.α.) τα νοσοκομεία, υποστελεχωμένα, καταρρέουν. Η δημόσια υγεία, δεδομένου του ότι δεν αποφέρει κέρδος, απαξιώνεται και οι πολίτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτούς που έχουν την δυνατότητα για ιδιωτική περίθαλψη και τους πολίτες β’ κατηγορίας, που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή και το δικαίωμά τους να είναι υγιείς ξαφνικά εξαφανίζεται.

Μετά τους πολίτες των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων, βλέπουμε να δημιουργούνται κι άλλοι ασθενείς β’ κατηγορίας. Σε μία από τις κορυφαίες ρατσιστικές κορώνες είδαμε την παύση δυνατότητας έκδοσης ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες, την στέρηση δηλαδή του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ταυτόχρονα, είδαμε και τον περιορισμό του κοινωνικού μερίσματος για τα ΑμεΑ στο ηλικιακό όριο των 24 ετών (!), είδαμε και την επ’ αόριστον διακοπή των χημειοθεραπειών για τους καρκινοπαθείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Η πραγματικότητα για τους μη έχοντες δυνατότητα για ιδιωτική περίθαλψη είναι ήδη ζοφερή και το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο απειλητικό με τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση μέρους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Τη μοίρα του ΠΓΝΙ, τη μετατροπή δηλαδή σε μια επιχείρηση με μόνο σκοπό το κέρδος, αν δεν την αποτρέψουμε, θα την έχουν χωρίς καμία αμφιβολία και πολλά ακόμα δημόσια νοσοκομεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Η νεοφιλελεύθερη λογική είναι ξεκάθαρη και αμείλικτη: η υγεία, όπως και όλα, μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Αποκτά πωλητή, αγοραστή και τιμή. Και φυσικά, από θεμελιώδες ανθρώπινο αγαθό, που θα έπρεπε να είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους, εκπίπτει σε ένα προϊόν με σκοπό το κέρδος. Στην πραγματικότητα αυτή, ό,τι δεν αποφέρει κέρδος σταδιακά εξαϋλώνεται και η υγεία μετατρέπεται σε πολυτέλεια.

Η υγεία, όμως, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κοινωνίας και τα θέματα που σχετίζονται με αυτή είναι θέματα που μας αφορούν όλους, ασθενείς, συγγενείς, επαγγελματίες υγείας ή και απλά πολίτες. Για αυτό, για να κατανοήσουμε αρχικά και να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα αυτά τα ζητήματα σας καλούμε στο διήμερο εκδηλώσεων του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Αλιμούρα με τίτλο: «Η υγεία στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού» στις 17 και 18/1/2020:

-Παρασκευή 17/1, 8μ.μ. : Βιβλιοπαρουσίαση «Ρωγμές, ρήγματα και αντιστάσεις στην κυρίαρχη ψυχιατρική», oμιλητής: Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου (συγγραφέας/ψυχίατρος)

-Σάββατο 18/1 8μ.μ.: Εκδήλωση – συζήτηση: «Ιδιωτικοποιήσεις και προσβασιμότητα», ομιλητές:
Μάνθος Αστερινός (πρώην πρόεδρος σωματείου ΑμεΑ νομού Ιωαννίνων),
Αθανασία Δέτσικα (Ιατρός)

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Αλιμούρα ( Τσιριγώτη 14, εντός στοάς Σκόρδου, είσοδος και από
Αραβαντινού 6)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]