Το ΚΚΕ για την ημερίδα AGRENDA στα Ιωάννινα ...

Μακριά από τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων για εγγυημένες τιμές πώλησης και μείωση τους κόστους παραγωγής, αλλά και χωρίς την φυσική τους παρουσία, πραγματοποιήθηκε η πολυτελής ημερίδα το περασμένο Σάββατο,  παρουσία του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκρέκα, του γενικού γραμματέα του υπουργείου, του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, αλλά και την παρουσία πρώην υπουργών , νύν και πρώην βουλευτών της ΝΔ , ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Αποτέλεσε λοιπόν συνάθροιση κορυφής, πολιτικών παραγόντων των αστικών κομμάτων μαζί με στελέχη μεταποιητικών βιομηχανιών, τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών, ακαδημαϊκών από πανεπιστημιακά ιδρυμάτων της χώρας και του εξωτερικού.
Το ουσιαστικό ερώτημα που τέθηκε κάτω από εύσχημο τίτλο του νέου στρατηγικού σχεδιασμού, ήταν ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ??
Η απάντηση ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ δόθηκε κατ΄αρχήν εν τοις πράγμασι με την βράβευση του Γιαννιώτη κτηνοτρόφου της χρονιάς, του οποίου   κύκλος εργασιών του φτάνει τα 850.000 ευρώ ενώ οι συνολικές επενδύσεις του σε πτηνοτροφία, αγελαδοτροφία, µηχανήµατα και εξοπλισµό ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ, αλλά και την βράβευση του γενικού διευθυντή του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισµός ΠΙΝ∆ΟΣ που ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ τζίρο. Αγροτοκτηνοτροφία λοιπόν ΑΠΟ τους μεγάλους επιχειρηματίες αγροτοκτηνοτρόφους και τις καπιταλιστικές μεταποιητικές βιομηχανίες.
Επίσης η  απάντηση στο ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ, τεκμηριώθηκε επίσης από την ανάγκη ανάπτυξης αγροτοκτηνοτροφίας ακριβείας ή ψηφιακής αγροτοκτηνοτροφίας, με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας δορυφορικών απεικονίσεων, ειδικών λογισμικών και τεχνολογίας αισθητήρων στο χωράφι για την βελτίωση της παραγωγής και  πιστοποιημένων συμβούλων. Αυτού του είδους όμως η εισαγωγή τεχνολογίας και καινοτομίας θα γίνει με την αυστηρή μεσολάβηση των τραπεζών και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίοι εκτός από την δανειοδότηση, θα πιστοποιούν και την φερεγγυότητα όσων επιθυμούν να ενταχτούν στις πλατφόρμες ένταξης στα διάφορα προγράμματα, στο πλαίσιο της «συμβολαιακής αγροτοκτηνοτροφίας» θέτοντας πολλαπλά κριτήρια , με κύριο την κρίσιμη μάζα κατοχής κεφαλαίου, γης και ζωϊκού κεφαλαίου, εκτοπίζοντας από τον σχεδιασμό τους μικρούς παραγωγούς.
Στο ερώτημα ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ η απάντηση όλων ήταν « γι΄αυτούς που μπορούν να πεισθούν να διαθέσουν πολλά χρήματα για να επιλέξουν ποιοτικά, υγειινά, υψηλής θεραπευτικής αξίας πιστοποιημένα , ΠΟΠ προϊόντα που θα φτάνουν στο ράφι σε πολύ υψηλή τιμή, ώστε να λαμβάνει και ένα υψηλότερο εισόδημα ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας που είναι ο παραγωγός της πρώτης ύλης». Για να συμβεί αυτό και επειδή στην Ελλάδα είναι μικρός ο αριθμός των πελατών με αυτά τα χαρακτηριστικά , στόχος πρέπει να είναι η εξωστρέφεια δηλ. οι εξαγωγές σε πολλές χώρες για να πολλαπλασιαστούν οι ομάδες πελατών με δυνατότητα ακριβής κατανάλωσης προϊόντων. Μεγάλο μέρος αυτή της προσπάθειας αποτελούνε οι διαμορφωτές επιθυμιών στους καταναλωτές δηλ. οι εμπορικές και διαφημιστικές εταιρίες που θα λαμβάνουν και ένα μεγάλο μέρος του κέρδους.
Τι μένει για τους μικρούς παραγωγούς, «τον τελευταίο κρίκο»?, Σχεδόν τίποτα και με αυτόν τον τρόπο το ξεκλήρισμα τους από την παραγωγή που πραγματοποιήθηκε με πολλούς τρόπους μέσω της ΚΑΠ όλα τα προηγούμενα χρόνια θα επιταχυνθεί. Επιτάχυνση του εκτοπίσματος από την παραγωγή που αποτελεί και βασικό στόχο της νέας ΚΑΠ, καθώς όπως αναφέρθηκε πολλές φορές στην ημερίδα το μεγάλο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας  στην Ελλάδα είναι ο κατακερματισμένος μικρός κλήρος και πρέπει να επιτευχθεί μεγάλη συγκέντρωση της παραγωγής σε καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις
Τι μένει όμως από αυτό το μοντέλο παραγωγής προϊόντων διατροφής για την μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων που οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας θα κάνουν απρόσιτα τα ακριβά ,πιστοποιημένα προϊόντα. Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα,  είναι αυξητική η τάση σε ΗΠΑ και ΕΕ της παραγωγής πρωτεϊνών  γάλακτος μέσω ζύμωσης σε εργαστήρια και η παραγωγή διατροφικών προϊόντων με φτηνή επεξεργασία  της πρώτης ύλης σε εργαστήρια. Να τι σχεδιάζουν να τρώνε και να πίνουνε τα μέλη των λαϊκών οικογενειών.
Για να πιστοποιήσουνε όμως οι παρευρισκόμενοι την εχθρότητα τους απέναντι την φτωχομεσαία αγροτιά έκαναν και ειδικές αναφορές σε αυτής . Ο περιφερειάρχης Ηπείρου ο οποίος έχει επιδοθεί σε μια επιχείρηση επίλυσης μικροπροβλημάτων των μικρών παραγωγών δίνοντας τους 1 , την ίδια στιγμή που η πολιτική που ίδιος υποστηρίζει με θέρμη, τους παίρνει 10, άνοιξε την ημερίδα με την απαξιωτική για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους φράση «εάν δεν τελειώσουμε οριστικά με τις αμαρτίες του παρελθόντος δηλ. το κλείσιμο των δρόμων με τρακτέρ και τα συνθήματα –όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά- θα ξαναμπούμε στα μνημόνια», δίνοντας πολιτικό άλλοθι στην καταστολή που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις στους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.
Ενισχύοντας τον περιφερειάρχη Ηπείρου, πολλοί ομιλητές στα διάφορα πάνελ ζήτησαν να αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο ο όρος παραγωγός που παραπέμπει «στην μιζέρια του φουκαρά» και να χρησιμοποιείται εφεξής μόνο ο όρος «αγροτοκτηνοτρόφος επιχειρηματίας».
Ο υφυπουργός αγροτικής ανάτπυξης τέλος έθεσε το αγροτοδιατροφικό ζήτημα ως θέμα εθνικής κυριαρχίας. Έχουν το θράσσος να μιλάνε  αυτοί, που μέσω της ΚΑΠ ,των ποσοστώσεων και του θάψιμου της παραγωγής επι χρόνια , μετέτρεψαν μια χώρα με επισιτιστική επάρκεια σε γάλα, κρέας, φρούτα και αγροτικά προϊόντα την δεκαετία του 80, ΄σε εισαγωγέα των πιο βασικών αγροτικώνκτηνοτροφικών προϊόντων???
Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και η μεγάλη πλειοψηφία των λαίκών στρωμάτων για την οποία  θα γίνουν ακόμα πιο απρόσιτα τα ποιοτικά, υγιεινά προϊόντα στο ράφι, έχουν κάθε λόγο να απορρίψουν αυτόν τον άδικο, για λίγους δρόμο ανάτπυξης. Έχουν κάθε λόγο παλέψουν πλάι στο ΚΚΕ για έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και με κοινωνική ιδιοκτησία της σύγχρονης τεχνολογίας και των μέσων παραγωγής που θα διατίθενται στους αγροτοκτηνοτρόφους , με στόχο όχι το κέρδος των λίγων αλλά την κάλυψη των αναγκών του λαού σε υψηλής ποιότητας προϊόντων. .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]