Η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για τονπροϋπολογισμό έτους 2020 του Δήμου Ιωαννιτών

   Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό έτους 2020 του Δήμου Ιωαννιτών
Ιωάννινα, 17/01/2020
Συζητώντας για τον προϋπολογισμό του 2020, χρειάζεται να δούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο συζητάμε.
Περιορίζεται το σκέλος του προγράμματος δημοσ
ίων επενδύσεων και επομένως και η χρηματοδότηση των τεχνικών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους.
Διατηρείτε η υποχρέωση των Δήμων να συγκεντρώνουν τα διαθέσιμα πλεονάσματα στον ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου (προς αφαίμαξη από τους δανειστές, όταν το αποφασίσουν).
Συνεχίζεται να είναι σε ισχύ η υποχρέωση των ΟΤΑ  για πλεονάσματα, τα οποία βέβαια θα προκύπτουν μόνο από την αύξηση των ανταποδοτικών εσόδων.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) παραμένουν σταθεροί, σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Μέσα σε μια γενική εικόνα πρόθεσης ιδιωτικοποιήσεων τομέων του  Δήμου, καθήλωσης μισθών και ημερομισθίων, επέκταση και καθιέρωση της κακοπληρωμένης προσωρινής δουλειάς, έρχεται ο προϋπολογισμός να καθιερώσει την πολιτική - οικονομική κατάσταση που ζούμε.
Μιλώντας για τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού, δηλαδή για τα κριτήρια με τα οποία καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει, αλλά κυρίως και με γνώμονα το αν οι πολίτες του Δήμου θα έδειχναν ή όχι ενδιαφέρον για τη συζήτησή μας, έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Τι βαθμό επίδρασης έχει ένας προϋπολογισμός στα μεγάλα κοινωνικά και λαϊκά προβλήματα. Δηλαδή, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με θέσεις εργασίας και όχι με ψευτοπρογράμματα περί ανεργίας;
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που οξύνονται στην περίοδο όχι απλά και γενικά λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που διαλύει τους ανθρώπους;
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της διαχείρισης των δημοσίων, κοινωνικών αγαθών προς όφελος των λαϊκών αναγκών;
Ποια είναι η πραγματικότητα:
Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή είναι προϋπολογισμός λιτότητας, περικοπών και εργολάβων. Δεν υπάρχει αναπτυξιακή πρόταση για τον Δήμο.
Είναι ένας προϋπολογισμός ισοσκελισμένος και ενταγμένος στη λογική του Οικονομικού Παρατηρητηρίου κι αυτή τη λογική ακολουθείτε κατά γράμμα.
Το ποσοστό των πάσης φύσεως τελών, φόρων κ.λ.π. που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες εξακολουθεί να παραμένει υπερβολικά υψηλό.
Από την διοίκηση γίνεται αποδεκτή ουσιαστικά, αν δεν ενθαρρύνεται κιόλας, η μείωση των λειτουργικών εξόδων με την συνεχή μείωση του μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, που έχει επιβληθεί με το πάγωμα των προσλήψεων και την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Εμείς προτείνουμε και διεκδικούμε  λοιπόν, μια συνολική διαφορετική λογική για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική του Δήμου και πώς μπορεί να απαντάει στις σημερινές βασικές κοινωνικές ανάγκες:
1) στη φτώχεια, την ανεργία, τις ανάγκες σίτισης
2) στο κοινωνικό κράτος (υγεία, σχολεία, παιδικοί σταθμοί)
3) στο περιβάλλον και ποιότητα ζωής (πράσινο, ύδρευση, σκουπίδια).
Στη βάση αυτή, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ» βάζουμε στην κοινωνία της πόλης των Ιωαννίνων και επιδιώκουμε να αποτελέσουν στόχοι πάλης του κινήματος, οι παρακάτω.
Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.
Όχι στις αυξήσεις των τελών και φόρων, αλλά δραστική μείωση αυτών.
Αύξηση φόρων και τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί.
Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Καμιά υποβάθμιση των σχολείων, των δημόσιων υπηρεσιών.
Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό.
Άρνηση της όποιας επιτήρησης Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. Να διαγραφεί το δημόσιο χρέος.
Με βάση τα παραπάνω, θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό του 2020, διότι ένας τέτοιος προϋπολογισμός που αντιμετωπίζει τους δημότες μόνο σαν υποκείμενα φορολόγησης και μόνο, δεν μπορεί να έχει τη συγκατάβαση, την ανοχή ή τη στήριξη κάποιου Δημοτικού συμβούλου. Ένας προϋπολογισμός που προσπαθεί να ισοσκελίσει από τη μια τις ανάγκες των πολιτών για εργασία, για ανέγερση νέων σχολείων, νέων νηπιαγωγείων, χώρων πρασίνου, χώρων άθλησης και από την άλλη  την δημοσιονομική πειθαρχία και την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα των εργαζόμενων, των ανέργων, της νεολαίας που ζουν στην πόλη μας.

Χρήστος Πατσούρας
Δημοτικός Σύμβουλος,
επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]