ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Στηρίξτε την διπλή υποψηφιότητα του Δικτύου ODYSSEA σε UNESCO και Συμβούλιο της Ευρώπης

H CulturePolis - εταίρος του Δικτύου "ODYSSEA , Tourisme et Croissance Bleue",με ιδιαίτερη ικανοποίηση δημοσιεύει την ανακοίνωση που έγινε στις 12/12/2019 στο Παρίσι, για τη διπλή υποψηφιότητα του Δικτύου με θέμα "Θάλασσες, Ωκεανοί και Ακτές  - κληρονομιά και μέλλον μας"  για 

- καταχώρισή στον κατάλογο άϋλης κληρονομιάς της UNESCO

- έγκριση ως παγκόσμιας πολιτιστικής διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης.



Η CulturePolis συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή και καλεί όλους να την υποστηρίξουν για την προάσπιση των Θαλασσών, των Ωκεανών και των Ακτών, που είναι  μεγάλος παγκόσμιος στόχος της φυσικής μας κληρονομιάς για το μέλλον μας και τον μεγάλο παγκόσμιο στόχο βιωσιμότητας!



Περισσότερα για το δίκτυο ODYSSEA : https://www.odyssea-bleu.org/



Ακολουθεί η επιστολή/πρόσκλησή για τη στήριξή της διπλής υποψηφιότητας ODYSSEA και ο σύνδεσμος για την υποστήριξη της υποψηφιότητας:


Αγαπητά μέλη, αγαπητοί φίλοι,



Δεσμευόμαστε σήμερα, Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, στο Ναυτικό Σαλόνι του Παρισιού, στον μεγάλο παγκόσμιο στόχο βιωσιμότητας, γιατί η Θάλασσα, οι Ωκεανοί και οι Ακτές, οι τεχνογνωσίες κι οι παραδόσεις γύρω από αυτά, η βιοποικιλότητά τους, αξίζουν τον κόπο!
Μπροστά στους κινδύνους για τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητα που συνιστούν η υπερθέρμανση του πλανήτη και η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, κανείς από εμάς σήμερα δεν μπορεί να αγνοήσει την περιβαλλοντική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που όλοι αντιμετωπίζουμε.
Αυτή η πρόκληση απαιτεί απαντήσεις στο ύψος των περιστάσεων: συνεργασία με διεθνείς φορείς, κρατικές κοινότητες, εταιρείες, τοπικές αρχές, ενώσεις, πολίτες, όλοι πρέπει να πάρουν μέρος στο έργο αυτό. Μια οικολογική, πολιτιστική και ταυτοτική δέσμευση πρέπει να συντονίσει τις πρωτοβουλίες και δράσεις, καθώς είναι αλήθεια ότι καμία ατομική προσπάθεια δεν θα αποφέρει καρπούς παρά μόνο αν αποτελεί μέρος μιας συλλογικής δυναμικής.

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη εδαφική προσέγγιση. Είναι η φιλοδοξία μας, η συμβολή μας, η πρόκληση μας. Επειδή οι τοπικές αρχές βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες, τους τόπους, την ανταλλαγή, την κοινή χρήση, τους κοινωνικούς δεσμούς, επενεργούν καθημερινά και αποτελούν κινητήρια δύναμη για να προωθήσουν σε βάθος νέες συμπεριφορές και να επινοήσουν βιώσιμες λύσεις.
Σίγουρα ο στόχος είναι μια από τους υψηλότερους, αλλά το αντικείμενο, το μονοπάτι, τα κρίσιμα θέματα και η ζωή είναι το νόημα, ο πλούτος, η ενέργεια και η δύναμή μας.



Σήμερα ξεκινάμε μαζί με τις περιοχές που έχουν ήδη εμπλακεί, τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπουργεία και οργανισμούς καθώς και ΜΚΟ, μια κίνηση στην υπηρεσία αυτού του μεγάλου στόχου, ένα δίκτυο συνεργασίας, αντίστοιχο με τη γεωγραφία των θαλασσών, των ακτών, των θεμάτων, των κοινών και θησαυρών που τους αφορούν.

Μπορούμε να αμφιβάλουμε και το καταλαβαίνουμε! Δεν θα θέλαμε όμως να υποτιμήσουμε την πρόκληση και το όραμά μας για το μέλλον στις τεχνικές και διαδικαστικές πτυχές.
Πρέπει πρώτα να συντονίσουμε και να πείσουμε το κοινό, τις επιχειρήσεις, τα θεσμικά όργανα και την κοινωνία των πολιτών, ότι αυτός ο σπουδαίος στόχος είναι δικός τους! Πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να κατανοήσουν και να μπορέσουν να ενωθούν και να υπερασπιστούν τον ίδιο στόχο μαζί.
Προχωρούμε προς αυτόν το στόχο της «γενικής επιστράτευσης» για να επισημοποιήσουμε την στήριξη όλων, να καταστήσουμε τους πολίτες πρεσβευτές για αυτό το σκοπό, και τους καλλιτέχνες, τους ναυσιπλόους, τους πολιτικούς,τους επιστήμονες,τους αλιείς, τους συγγραφείς, τις περσόνες, τις ΜΚΟ,τους άνθρωποι της θάλασσας ... να γίνουν κινητήρες που πρέπει να φωτίζουν με το κύρος τους αυτόν τον εθνικό και παγκόσμιο στόχο.
Θα εφεύρουμε ένα συμμετοχικό και συνεργατικό όργανο 2.0, και ο ιστοχώρος https://www.odyssea-bleu.org/manifeste-preservation-mers-oceans-rivages σε πολλές γλώσσες είναι το πρώτο βήμα. Βασιζόμαστε σε σας για να προτείνετε ιδέες και τρόπους. Έχουμε καινοτόμες δράσεις που θα κάνουν ορόσημα στις διάφορες περιοχές το 2020.
Γνωρίζουμε ότι ο γαλάζιος δρόμος θα είναι μακρύς, αλλά το μονοπάτι για την επίτευξη του "Δισκοπότηρου" είναι ακόμα πιο θεμελιώδες, είναι αυτός ο "κοινός δρόμος" που μας ενδιαφέρει και είναι πλούσιος για να ζήσουμε και να τον βρούμε μαζί!

Διότι, αν δεν έχουμε φιλοδοξία, ο ωκεανός θα μας θυμίσει τη δύναμή του!



Βασιζόμαστε στην κινητοποίησή σας και σας στέλνουμε τους ειλικρινείς και εγκάρδιους χαιρετισμούς μας.

Valérie Dumontet , Πρόεδρος

Philippe Calamel, Διευθύνων Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]