ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ- ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων:Kινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τριτη 3 Δεκέμβρη στα Γιάννενα, μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων Μηχανικών Η/Υ,  Ιστορικού-Αρχαιολογικου, Νηπιαγωγών και τα ΔΣ των ΦΣ Ιατρικής και ΒΕΤ. Κατά τη διάρκεια του συντονισμού μίλησαν εκπρόσωποι από ολους τους Φοιτητικους Συλλογους του Πανεπιστημίου και στη συζήτηση κυριάρχησε ο προβληματισμός γύρω από το πώς θα γίνει εφικτό όλοι οι  Σύλλογοι των Ιωαννίνων να κινηθούν σε αγωνιστική κατεύθυνση, να επικρατήσει κλίμα αγωνιστικού αναβρασμού μέσα σε κάθε αμφιθέατρο προκειμένου να αποκαλυφθεί η ουσία του νέου νόμου-πλαισιο της Κυβέρνησης.
Όπως τονίστηκε και στη συζήτηση είναι ανάγκη να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη, το πανεπιστήμιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες μας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, σύγχρονα προγράμματα σπουδών με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης και τις ανάγκες του λαού, ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα.
Επίσης υπήρξε συζήτηση και έντονος προβληματισμός γύρω από το θέμα του προσφυγικού και την όξυνση της κατάστασης στην περιοχή. Τονίστηκε ότι οι πρόσφυγες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στους οποίους με ευθύνη της σημερινής κυβερνήσης της ΝΔ, που ακολουθεί τον δρομο που εστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
η χώρα μας διεκδικεί ενεργό ρόλο στις επικινδυνες εξελιξεις στην περιοχή εφαρμόζοντας παράλληλα την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκιας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη να συνεχιστεί η οργάνωση της αλληλεγγύης από τους ΦΣ με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και να παραδοθούν οργανωμένα στον Κατσικά, ενώ παράλληλα πρέπει να πάρει πιο μαζικά χαρακτηριστικά η αντίληψη ότι η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική Κυβερνήσεων-ΕΕ-ΝΑΤΟ που δημιουργούν φτώχια πολέμους και προσφυγιά.
Τέλος ορίστηκαν επιτροπές για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων διοργάνωσης του συλλαλητηρίου και εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Πλαίσιο Συντονισμού ΦΣ

Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στο συντονισμό των συλλόγων πανελλαδικά και σε κάθε πόλη είναι η ξεκάθαρη, ηχηρή απάντηση ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της με ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο οργανωμένους αγώνες!

Οι τελευταίες εξελίξεις με την καταπάτηση του ασύλου και την άγρια καταστολή φοιτητών από δυνάμεις των ΜΑΤ αποδεικνύουν ότι έχει μπει στο στόχαστρο η συλλογική δράση των φοιτητών για να εφαρμόζεται ανενόχλητη η πολιτική Κυβερνήσεων-ΕΕ που μετατρέπει τις σχολές μας σε επιχειρήσεις με φοιτητές πελάτες!

Το ‘’Σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο’’ της Κυβέρνησης της ΝΔ, και των προηγούμενων Κυβερνήσεων που της έστρωσαν το δρόμο, δεν έχει καμιά σχέση με τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση, για σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, για  πτυχίο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα. Είναι το πανεπιστήμιο της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης που για να λειτουργήσει θα πρέπει να κυνηγάει ιδιώτες και χορηγούς που θα βάζουν χέρι στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της έρευνας. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο παίρνουν δωμάτιο στις εστίες μόλις 9 στους 100 φοιτητές και οι μισές αιτήσεις για μεταγραφή δε γίνονται δεκτές παρόλο που αποτελούσαν για πολλούς σανίδα σωτηρίας προκειμένου να σπουδάσουν.
 Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο μαθαίνουμε να θεωρούμε ως φυσιολογικό και δεδομένο ότι στον 21ο αιώνα θα βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουμε πανάκριβα συγγράμματα που δεν παρέχονται, θα κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά για γνώσεις που θα έπρεπε να είναι μέσα στο πτυχίο μας. Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο ΑΕ που μαθαίνει σε νέους επιστήμονες να ανέχονται ως κάτι φυσιολογικό που δε χωράει συζήτηση το να υπάρχουν πάνω από 30.000 κενά στα σχολεία αλλά ο απόφοιτος καθηγητικών σχολών να δουλεύει για ψίχουλα σε φροντιστήρια ή στην καλύτερη να γίνεται εσωτερικός μετανάστης ως αναπληρωτής. Την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτάσσει στέρεα γνώση πάνω στο αντικείμενό μας ώστε να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις, να δημιουργούνται απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων διετών, τετραετών και πενταετών σπουδών που για μια θέση εργασίας θα κυνηγάνε να αγοράσουν τα σεμινάρια, τις πιστοποιήσεις και τα μεταπτυχιακά που απαιτεί πρόσκαιρα η αγορά.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ-ΠΛΑΙΣΙΟ

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν όχι μόνο δεν λύνει κανένα από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όπως η χρόνια υποχρηματοδότηση, η υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και τα των πτυχίων μας αλλά προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας!
Οι αξιολογήσεις, η αυτονομία/αυτοδιοίκηση ιδρυμάτων υπάρχουν χρόνια τώρα και έχουν αποτελέσει όχημα για μείωση προσωπικού, της χρηματοδότησης, φοιτητικής μέριμνας αφού ότι θεωρείται «κόστος» κόβεται.  Στο όνομα της αυτονομίας κουβεντιάζεται στην αρχιτεκτονική της Πάτρας η ένταξη διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο!!!! Τώρα πάνε να συνδέσουν ακόμα πιο σφιχτά την κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό σταγγαλισμό των ιδρύματα, με αποτέλεσμα την πιο έντονη ιδιωτικοιοικονομική και επιχειρηματική λειτουργία  δηλαδή πουλούν πτυχία, πιστοποιητικά, βάζουν δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά και για αρχή (!) σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά, ξεπουλούν υποδομές σε ιδιώτες.
Δε θα επιτρέψουμε τις διαγραφές φοιτητών! Κανένας φοιτητής δεν είναι βάρος και κόστος για το πανεπιστήμιο! Δεν τσιμπάμε στα ψέματα πως δήθεν οι φοιτητές είμαστε πάρα πολλοί πως δήθεν υποβαθμίζονται στην ευρωπαϊκή «αξιολόγηση» τα Ιδρύματά μας!  Ξέρουμε καλά ότι είναι οι ίδιες αξιολογήσεις που γίνονται με τα κριτήρια της αγοράς και άφησαν τις σχολές μας χωρίς επαρκές προσωπικό και τις ‘’στέγνωσαν’’ από κρατική χρηματοδότηση!
Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά είναι αιτία πολέμου! Την ώρα που πετάνε βασικές γνώσεις έξω από το πτυχίο μας έρχονται να βάλουν νέα εμπόδια στην προσπάθειά μας να πάρουμε όσο περισσότερη γνώση γίνεται προκειμένου να φτιάξουν πανεπιστήμιο σούπερ μάρκετ γνώσης με τη μόρφωση πανάκριβο εμπόρευμα και τους φοιτητές πελάτες! Με το νέο νόμο-πλαίσιο η Κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να τελειώσει τη δουλειά που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ που γενίκευσε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, απελευθερώνοντας ακόμα περισσότερο τους όρους λειτουργίας τους. Στα Γιάννενα που με αγώνες έχουμε καταφέρει να είναι δωρεάν η πρόσβαση των φοιτητών στα μεταπτυχιακά δε θα τους περάσει!!!
Στις 6 Δεκέμβρη παίρνουμε το λόγο οι φοιτητές!
Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι όσο ‘’πυροβολούν’’ τα δικαιώματά μας εμείς θα μένουμε θεατές των εξελίξεων! Οι Κυβερνήσεις και τα επιτελεία της ΕΕ τρέμουν τον οργανωμένο μαζικό αγώνα των φοιτητών, για αυτό εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή, βάζουν εμπόδια στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων, προσπαθούν να βάλουν χέρι στη λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων! Στις 6 Δεκέμβρη δίνουμε την πρώτη ηχηρή απάντηση από τα Γιάννενα στο νέο νόμο-πλαίσιο, δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο που μετατρέπει ακόμα περισσότερο το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τη μόρφωση σε πανάκριβο εμπόρευμα με τους φοιτητές πελάτες!
11 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από το αστικό κράτος βλέπουμε την καταστολή των αγώνων μας να εντείνεται! Τώρα πρέπει να δώσουμε ηχηρή απάντηση κόντρα στο κλίμα αυταρχισμού και καταστολής των αγώνων μας για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας για δουλειά με δικαιώματα! Διαχρονικά οι Κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ χτίζουν πέτρα-πετρα ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο τις λαϊκές και φοιτητικές κινητοποιήσεις (ιδιώνυμο για πλειστηριασμούς, τρομονομος, κατάργηση ασύλου κτλ) αποδεικνύοντας ότι το βλέπουν ως εχθρό την αγωνιστικη μας δράση κόντρα στην πολιτική που τσακίζει τις σπουδές μας για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματιών!
Στη βάση των παραπάνω καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο σε σχέδιο δράσης:
Προχωράμε σε κινητοποίηση σε κάθε Τμήμα Καθηγητών και στη Σύγκλητο και απαιτούμε να τοποθετηθούν για το νέο νόμο-πλαίσιο, να πάρουν απόφαση ότι δε θα τον εφαρμόσουν!
Συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τα παραδίδουμε οργανωμένα στον Κατσικά
Οργανώνουμε μεγάλο πανφοιτητικό συλλαλητήριο μαζί με τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους των Ιωαννίνων στις 6 Δεκέμβρη, 18.00 συγκέντρωση στην Ακαδημία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]