[Ελλάδα]Φθιώτιδα: Εντυπωσιακό θέαμα από εκατοντάδες ψαρόνια στον ουρανό!

Με ένα σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό θέαμα ήρθαν αντιμέτωποι όσοι κινούνταν το πρωί του Σαββάτου στον επαρχιακό δρόμο Τιθορέας- Αμφίκλειας. Εκατοντάδες πουλιά γνωστά και ως ψαρόνια, πραγματοποιούσαν απίστευτους ελιγμούς στον αέρα σχηματίζοντας μια τεράστια κινούμενη μάζα που συνοδευόταν κι από μεγάλο θόρυβο.
Τα ψαρόνια ή γκαραβέλια όπως είναι γνωστά στην περιοχή, είναι ένα από τα αφθονότερα πουλιά στην οικογένεια stumidae και είναι ένα από τα πιο κοινά πουλιά στον κόσμο. Στη χώρα μας το συναντούμε με διάφορες ονομασίες όπως γκαραβέλι, γκάργκουλα, ζαραβέλι, ζουρζούρι, καραβέλι, κουρκουβέλι, μαυροπούλι κ.α. Τα ψαρόνια το χειμώνα  ζουν στη νότια Ευρώπη και στην Ασία. Η Ευρώπη έχει μεταναστευτικά ψαρόνια λόγω των παγετών. Στην Ελλάδα έρχονται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο γιατί αυτή η εποχή για τα ψαρόνια είναι η κατάλληλη επειδή δεν τους αρέσει η ζέστη, αλλά ούτε και το πολύ κρύο. Είναι αρκετά κοινωνικά πουλιά, τα συναντούμε συνήθως σε πολύ μεγάλα κοπάδια που πολλές φορές μοιάζουν με σύννεφο.
 Χαρακτηριστικό της μεγάλης κοινωνικότητας αυτού του είδους είναι ότι, στις περισσότερες και βασικότερες συνήθειες τους τα ψαρόνια λειτουργούν ομαδικά, όπως στην μετανάστευση, στην αναπαραγωγή, αλλά και στης τροφή. Μπορούμε να τα δούμε σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς να πετούν σε μεγάλα κοπάδια, ιδιαίτερα στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν ή να αποφύγουν την επίθεση κάποιου αρπακτικού. 
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Βασιλείου για τις υπέροχες φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]