ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Υλικοτεχνική βοήθεια ύψους 1,56 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, 10.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη γερμανική βοήθεια
Υλικοτεχνική βοήθεια αξίας 1,56 εκατομμυρίων ευρώ απέστειλε η Γερμανία προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος με τον Γερμανό πρέσβη στην Ελλάδα, Έρνστ Ράιχελ.

Καθώς η μεταναστευτική κρίση δεν είναι παροδική, έχει ιδιαίτερη σημασία να πετύχει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, για αυτό και οι προσπάθειες που κάνει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και οι πρωτοβουλίες πολλών κρατών-μελών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, βρίσκουν την Ελλάδα σύμφωνη, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, που διευκρίνισε πως η ενιαία πολιτική θα βασίζεται σε στέρεα θεμέλια και στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Αναφερόμενος στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο κ. Κουμουτσάκος, επανέλαβε τη θέση ότι η Τουρκία δεν θέλει – και όχι δεν μπορεί – να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει ριζικά τα παράνομα δίκτυα διακινητών. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το πώς η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Θα θέλαμε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών Ελλάδας (Λιμενικό, Αστυνομία)-Τουρκίας (Λιμενικό, Στρατοχωροφυλακή), αλλά η απόδοση των τουρκικών υπηρεσιών είναι μειωμένη, σε σχέση με αυτή που θα μπορούσε να είναι». Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ένα παραδοσιακό διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, είναι όμως η ελληνοτουρκική διάσταση της ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης του 2016, εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχελ περιέγραψε πως τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στην Αθήνα συνολικά 55 φορτηγά με υλικό αξίας 1,56 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζεται για τη άμεση στήριξη των ελληνικών αρχών στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών με είδη ύπνου, ενόψει του χειμώνα. Συνολικά, όπως είπε, 10.000 άνθρωποι θα επωφεληθούν με κρεβάτια, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, κουβέρτες κά, ενώ η αποστολή του εν λόγω υλικού πραγματοποιήθηκε μετά τη δέσμευση Ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα κατά την τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας.

Ο κ. Ράιχελ μίλησε για τη μακροπρόσθεσμη συνεργασία Γερμανίας-Ελλάδας και την κοινή τους θέση υπέρ ενός πιο δίκαιου συστήματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την στήριξη που παρέχει η Γερμανία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης πρόσθεσε, όμως, πως θα ήταν προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν τα δυο θέματα, επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ και μεταναστευτικό, ξεχωριστά. Επίσης, τόνισε την ανάγκη η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να συνεχίσει να λειτουργεί και στο μέλλον.

Ο κ. Κουμουτσάκος από την πλευρά του, υποστήριξε ότι μέχρι τώρα η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην ευρύτερη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της επιδίωξη, που έχει να κάνει με τη διοχέτευση της εξωτερικής της πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή και αυτό δεν πρέπει να γίνει, όπως σημείωσε.



★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]