Καταγγελία: Γιορτάρες μέρες και η Τρ. Πειραιώς τον άφησε με 0,24 λεπτά

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Πήγε να μπει στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω του Web banking την περασμένη Δευτέρα 16/12 και βρέθηκε μπρος σε μια τεράστια έκπληξη. Τα λίγα χρήματα που είχε είχαν κάνει φτερά. Το υπόλοιπο του λογαριασμού του ήταν 0,24 λεπτά. Κόντεψε να πάθει έμφραγμα.


Τα 800 ευρώ που ήξερε ότι είχε στον λογαριασμό του, η Τράπεζα του τα τράβηξε για να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο που έχει από το 2006 όταν λειτουργούσε τότε η millenium και την εξαγόρασε η Τρ. Πειραιώς μαζί με τα προϊόντα της.  Το δάνειο που το πληρώνει από τότε έχει ελάχιστα μειωθεί αφού πληρώνει συνέχεια τόκους και κάποια στιγμή που αντιμετώπισε προβλήματα με την κρίση (την εποχή που μπήκαν τα capital controls) αναγκάστηκε και έκανε ρύθμιση προκειμένου να πληρώνει το 1/3 από αυτό που ήταν κανονικά.



Η ρύθμιση έληξε αλλά δεν το κατάλαβε μέσα στα τόσα άλλα που έχει να παρακολουθεί και να προσπαθεί να αντεπεξέλθει και η δόση γύρισε στα προ κρίσης επίπεδα!. Δεν τον πήρε κανείς τηλέφωνο, δεν του έστειλε κανείς ειδοποίηση και το κατάλαβε μόνο όταν μετά από 15 ημέρες που κατέστη ληξιπρόθεσμη η δόση η Τράπεζα μπήκε στο λογαριασμό του και του τράβηξε ότι είχε αφήνοντας μόνο 0,24 λεπτά.

Όμως από αυτά τα χρήματα είχε να πληρώσει την δόση του δανείου του (την ρυθμισμένη) αλλά και λογαριασμούς ΔΕΗ, κινητής τηλεφωνίας, ΕΥΔΑΠ που αν δεν πληρωθούν θα έχει πρόβλημα. Είχε ακόμα να κάνει τις απαραίτητες αγορές για τις γιορτές. Κάποια δώρα, σουπερ μάρκετ κλπ. Όμως η Τράπεζα είχε να πληρωθεί την δόση του δανείου.

Μα ο λογαριασμό του είναι δηλωμένος ακατάσχετος και είναι και λογαριασμός μισθοδοσίας και φυσικά δεν είναι  ο λογαριασμός που πληρώνεται το στεγαστικό του δάνειο.  Τίποτα από αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη. Άλλωστε χρόνια η τράπεζα τον έχει εκπαιδεύσει ότι όποτε θέλει μπαίνει σε όποιον λογαριασμό θέλει και τραβάει ανεξέλεγκτα όσα χρήματα θέλει προκειμένου να καλύψει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ίδια. Οι διαμαρτυρίες του από τότε έπεσαν στο κενό αφού οι υπάλληλοι της τράπεζας του έλεγαν ότι όλα γίνονται αυτόματα από το σύστημα. Εξαιρετικό αυτό το σύστημα που παίρνει αποφάσεις μόνο του.
Τι και αν είχε μάθει στα μαθήματα των υπολογιστών πώς ό,τι βάζεις στον υπολογιστή αυτά σου βγάζει. Σκουπίδια του βάζεις σκουπίδια σου βγάζει. Όχι το σύστημα της Τρ. Πειραιώς είναι ανώτερο. Εφαρμόζει αλγορίθμους που παίρνει αποφάσεις και έτσι παίρνει πρωτοβουλίες αυτόματα!. Έτσι κατάσχει ότι αυτό αποφασίζει.

Έτσι και τώρα. Πήγε στο κατάστημα και του εξήγησαν ότι όλα έγιναν αυτόματα. Δεν ξέρει κανείς τίποτα και δεν μπορούν να κάνουν αντιλογισμό. Βέβαια τον έβαλαν να κάνει αίτηση (προς το σύστημα;) για να τον αφήσουν να ελπίζει. Όμως οι ημέρες πέρασαν και τίποτα δεν αντιλογίστηκε. Έτσι τον άφησαν να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του με τα 0,24 λεπτά.

Επίσης τον έβαλαν να αιτήσει ξανά ρύθμιση για να μειωθεί η δόση του 2006 σε λογικότερα επίπεδα. Του εξήγησαν όμως ότι με τίποτα δεν μπορεί να πληρώνει την δόση που πλήρωνε μέχρι πριν ένα μήνα γιατί τα πράγματα άλλαξαν. Βλέπετε έχει έρθει η ανάπτυξη στις Τράπεζες, στην χώρα άρα και στους πολίτες της. Του εξήγησαν επίσης ότι το δάνειο του δεν είναι κόκκινο άρα δεν μπορεί να γίνει κανένα haircut και ας μην έχει την αξία το σπίτι του, αυτή του 2006 και φυσικά ας έχουν μειωθεί δραματικά τα εισοδήματά του από τότε και ας δουλεύει σαν το σκυλί από το πρωί μέχρι το βράδυ και ας είναι κατά 12 χρόνια μεγαλύτερος από τότε.

Εμείς ενημερώσαμε τον φίλο και αναγνώστη μας ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων επέβαλε διοικητική κύρωση για παραβίαση της νομοθεσίας περί ακατάσχετου λογαριασμού σε τράπεζα ύψους 110.000 ευρώ

Μάλιστα οι καταναλωτές, εφόσον αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα κατά τις συναλλαγές τους με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, έχουν τη δυνατότητα να τα καταγγέλλουν στην γραμμή καταναλωτή 1520, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου mindev.gov.gr όλο το 24ωρο.

Και εμείς είμαστε περίεργοι να δούμε τελικά τι έκβαση θα έχει όλη αυτή η κατάσταση που μετά από μία έρευνα που κάναμε δεν αφορά μόνο τον φίλο και αναγνώστη μας αλλά είναι κάτι γενικευμένο και η Τράπεζα Πειραιώς το εφαρμόζει αρκετά χρόνια χωρίς κανένα έλεγχο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα γίνεται ακόμα πιο έντονα αφού την όλη διαχείριση των δανείων την έχει αναλάβει η νεοσύστατη Intrum!

Αναρωτιόμαστε αν έτσι θα έρθει η Ανάπτυξη και αν με τέτοιες πρακτικές που δεν εφαρμόζει μόνο η Πειραιώς αλλά και οι άλλες τράπεζες μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στις Τράπεζες και να επιστρέψουν τα χρήματα από τα σεντούκια και το εξωτερικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]