ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η πολύκροτη δίκη της Siemens τελειώνει Το Δημόσιο θα αποζημιωθεί;


Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Η δίκη της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας Siemens που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, για τα “μαύρα ταμεία” της μέσω των οποίων έπαιρνε δημόσια έργα και όπως φαίνεται διακινήθηκαν τεράστια παράνομα χρηματικά ποσά επί μακρό χρονικό διάστημα προς πολιτικά – κυβερνητικά – πρόσωπα, αλλά και για τη Σύμβαση 8002/97 η οποία υπογράφηκε από τον ΟΤΕ και τη Siemens, και η οποία αφορούσε τις επεκτάσεις αρχικής συμφωνίας, για την αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής του δικτύου του ΟΤΕ με την προμήθεια ψηφιακών παροχών, φτάνει στο τέλος της!

Οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα…

Σύμφωνα λοιπόν με την προχθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, 22 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα, ενώ μία από αυτούς, η σύζυγος του καταζητούμενου κατηγορούμενου πρώην στελέχους της Siemens ΑΕ (Ελλάδος) Χρήστου Καραβέλα, έχει την επιπλέον επιβαρυντική περίσταση της “κατά κερδοσκοπία” νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.
Επιπλέον, 27 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν λόγω παύσης της δίωξης εξαιτίας παραγραφής και 5 κηρύχθηκαν αθώοι, ενώ δέκα κατηγορούμενοι απεβίωσαν στο διάστημα μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. 
Σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης που αναγνώστηκε στο δικαστήριο:
Παύει οριστικά η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής για το αδίκημα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα για τους Έλληνες και Γερμανούς κατηγορούμενους, πρώην στελεχών της Siemens. Παύει επίσης η ποινική δίωξη για δωροδοκία υπαλλήλου για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα και πέντε ακόμη στελέχη της Siemens στη Γερμανία. 
Αντίστοιχα: Παύει η ποινική δίωξη για δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για τα κατηγορούμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων οι Γιώργος Σκαρπέλης, κ.α. Παύει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα για Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλα 19 πρόσωπα αρχικά εμπλεκόμενα. Παύει η ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα για τους κατηγορούμενους, επιχειρηματίες Γεώργιο Καλδή, Αλέξανδρο Λέτσα, Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμο, Βασίλειο Τυρογαλά, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη και τους τραπεζικούς υπαλλήλους Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ. Παύει η ποινική δίωξη λόγω παρέλευσης 15ετίας για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για πέντε κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας Ηλία Γεωργίου, Ρόλαντ Κοχ κ.α.
Κηρύσσονται αθώοι για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ' επάγγελμα οι: Νίκος Μανασής, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.
Το δικαστήριο κηρύσσει ενόχους για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα συνολικά 22 κατηγορούμενους. Ανάμεσα σε αυτούς τα στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Πρόδρομο Μαυρίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, της μητρικής εταιρίας της Siemens στη Γερμανία Έντουαρντ Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαρντ Σίκατσεκ, Βόλφανγκ Ρούντολφ, Χανς Γιάγκεμαν, Φρανς Ρίχτερ και του ΟΤΕ Γιώργο Σκαρπέλη, Νίκολαο Νίντο, Γεώργιο Αργυρόπουλο, Δημήτριο Γυφτόπουλο.
Επίσης τους επιχειρηματίες Γεώργιο Καλδή και Αλέξανδρο Λέτσα, τους τραπεζικούς υπαλλήλους Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ και την κ. Μάρθα Καραβέλα.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς που προβάλλονται από τον κ. Χριστοφοράκο, αλλά και Γερμανούς κατηγορούμενους που επικαλέστηκαν τη συνδρομή δεδικασμένου και έλλειψης διττού αξιοποίνου, καθώς όπως αναφέρουν έχουν δικαστεί στην Γερμανία για την υπόθεση των παράνομων πληρωμών της εταιρίας.
Με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της απόφασης οι περισσότεροι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ζήτησαν χρόνο ώστε να προετοιμαστούν για τις αγορεύσεις τους επί των ελαφρυντικών, καθώς οι προβλεπόμενες ποινές για τους κριθέντες ενόχους φθάνουν τα 15 χρόνια. 
Η μάχη των ελαφρυντικών, που για κάποιους κατηγορούμενους ξεκίνησε από σήμερα με τις αγορεύσεις τους, θα κρίνει και τον καταλογισμό καθώς η ανώτατη ποινή των 15 ετών για το αδίκημα της νομιμοποίησης με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού “πέφτει” στα 8 χρόνια. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, το δικαστήριο ζήτησε από τους παρόντες κατηγορούμενους να μην απομακρυνθούν με τους συνηγόρους να αναφέρουν πως με το νέο κώδικα ποινικής δικονομίας δεν μπορούν οι κατηγορούμενοι να κρατηθούν έως την αναγγελία των ποινών.
Αρχικά η Εισαγγελέας διατύπωσε άλλη άποψη, λέγοντας πως αυτό ισχύει για την διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας και όχι κατά την έκδοση της απόφασης. Στην συνέχεια ωστόσο τόνισε, πως πράγματι δεν είναι δυνατή η κράτηση των κηρυχθέντων ενόχων πριν την επιβολή ποινής.
Η διαδικασία έληξε με τον Πρόεδρο να λέει: “οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι για την ώρα”!
Όπως εκτιμάται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών πιθανότητα θα εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα καθώς κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής αναμένονται οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών και η αγόρευση της Εισαγγελέως…

Σας είπαν κ. Μητσοτάκη για τις απαιτήσεις του ΟΤΕ από Siemens και Intracom;

Ωστόσο, το ερώτημα που παραμένει – και το έχω γράψει πολλές φορές – είναι αν θα αποζημιωθεί κατ΄ ελάχιστον το ελληνικό δημόσιο!   Στο ίδιο άρθρο έγραφα επίσης:
Από τη στιγμή που στα συρτάρια του ΟΤΕ βρίσκονται δυο αγωγές που ασκήθηκαν από την εποχή που ο Πέτρος Λάμπρου ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ το 1996 (Διοικητής της Αγροτικής τράπεζας, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου και ταμίας του ΠΑΣΟΚ), οι οποίες αφορούν τα πρώτα ψηφιακά του 1993 κατά της Siemens και της Intracom, αξίας σήμερα 55-56 εκατομμυρίων ευρώ!
Η αρχική αξίωση του ΟΤΕ ήταν περί τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ για την κάθε εταιρεία! Η αγωγή κατά της Siemens μας πληροφόρησαν, ότι έφθασε μέχρι τον Άρειο Πάγο και κρίθηκε αόριστη (;;;)! Η αγωγή όμως κατά της Intracom του Σωκράτη Κόκκαλη δεν βρίσκεται καν στην πρώτη φάση!
Ωστόσο, στα τέλη του 2017 ο ΟΤΕ επανεκτίμησε τις δυο αυτές αγωγές στα 28 εκατομμύρια ευρώ για την κάθε εταιρεία, κι ενώ είχε αναγγελθεί, ότι θα τις ενεργοποιήσει (της Siemens με επαρκή νέα στοιχεία) άμεσα, μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι! Μήπως επειδή τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον γιο του Σωκράτη Κόκκαλη, εκλέγοντάς τον ευρωβουλευτή και η διοίκηση του ΟΤΕ έκανε πίσω;
Η σημερινή κυβέρνηση θα πιέσει την διοίκηση του ΟΤΕ, ώστε να προχωρήσουν οι δυο αυτές αγωγές που κρύβουν 55-56 εκατομμύρια ευρώ και τα οποία έχει τόσο ανάγκη η ελληνική οικονομία, ή θα ποιήσει κι εκείνη την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων;

Τι θα πράξει το ελληνικό Δημόσιο σε καταδικαστική απόφαση του Χριστοφοράκου;

Είναι σε όλη την ελληνική κοινωνία γνωστό, πως ο “πρωταγωνιστής” της παρούσας πολύκροτης δίκης είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος “απέδρασε” στην ελευθερία επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, όταν ΥΠΕΞ της κυβερνήσεως ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη! Από τότε ο κ. Χριστοφοράκος χαίρεται την ελευθερία του στο Μόναχο – κυρίως – απολαμβάνοντας την ασυλία που του παρέχει η Καγκελάριος της Γερμανίας κ. Άγκελα Μέρκελ!
Έτσι μπήκαμε στο πειρασμό να ρωτήσουμε ποινικολόγο συμμετέχοντα στη δίκη, για την τύχη του Μιχάλη Χριστοφοράκου από εδώ και στο εξής:
Σε περίπτωση που ο Χριστοφοράκος ή και κάποιος από τους Γερμανούς καταδικαστεί με τη μέγιστη δυνατή ποινή, αυτή των 15 ετών χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα, σημαίνει πως το ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να στείλει στο αντίστοιχο γερμανικό την απόφαση και η οποία θα πρέπει να εκτελεστεί στον τόπο διαμονής του Χριστοφοράκου, δηλαδή στο Μόναχο!
Αν η ποινή του έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μπορεί ακόμη και να έρθει στην Αθήνα μέχρι να τελεσιδικήσει στο Εφετείο, στο δεύτερο βαθμό δηλαδή!
Και βέβαια το σημαντικό στην συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Χριστοφοράκου είναι τι ακριβώς θα πράξει το ελληνικό Δημόσιο, αφού πλέον αποδεικνύεται ότι υπήρξε ζημιά του πολλών εκατομμυρίων ευρώ!
Ζημιά που δεν συμπεριλήφθηκε ούτε στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, που ακύρωσε την μοναδική ομόφωνη απόφαση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και η οποία είχε αποφανθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο είχε – τουλάχιστον – ζημιωθεί από την γερμανική πολυεθνική εταιρεία 2 δις ευρώ! 

Την τύχη της Siemens θα έχει και η Novartis;

Έγραφα στις 14 Φεβρουαρίου 2019 σε άρθρο μου, πως η είδηση που μας έρχεται από τη Βασιλεία της Ελβετίας, έδρα της Novartis, είναι πως ο Robert Sikellis ανέλαβε επικεφαλής για θέματα διαφάνειας στην πολυεθνική ελβετική εταιρεία! Από τη στιγμή που το ελληνικό δημόσιο ενδεχομένως να προβεί σε αίτημα αποζημίωσης λόγω οικονομικής βλάβης! Έτσι, ο πλέον “σοφός” στην υπόθεση της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας είναι ο Robert Sikellis! Αφού όλα δείχνουν, ότι έχει τις γνώσεις διαχειρίσεως μιας τέτοιας υποθέσεως, από τη στιγμή που στο σκάνδαλο της Siemens, με άριστα το 10, πήρε 10! Από τη στιγμή που η παρούσα κυβέρνηση απέρχεται και έρχεται κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! Όπου ο Robert Sikellis θα συναντήσει οικεία πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνησή της, αλλά και οικεία πρόσωπα στο Δικαστικό Σώμα με τις αλλαγές που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Άρα, ποιος αμφιβάλει ότι το οικονομικό σκάνδαλο της Novartis δεν θα έχει την τύχη του οικονομικού σκανδάλου της Siemens;
Στο ίδιο άρθρο εξηγούσα ποιος ακριβώς είναι ο κ. Robert Sikellis:
«Στη Siemens Ελλάδος, όταν ξέσπασε το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, ο άνθρωπος που κλήθηκε να καθαρίσει τη γερμανική πολυεθνική εταιρεία και να την παραδώσει στην ελληνική κοινωνία πάλλευκη, προκειμένου να συνεχίσει να κάνει δουλειές με το ελληνικό δημόσιο, ήταν ο νομικός Ελληνοαμερικανός Robert Sikellis! O οποίος ανέλαβε στη Siemens Ελλάδος (2009-2013) το πόστο της νομικής συμμόρφωσης και διαφάνειας, με την εντολή της μητρικής εταιρείας και του Peter Solmsen εκτελεστικού γενικού διευθυντού του Ομίλου Siemens! Ο Robert Sikellis πριν αναλάβει το πόστο του στη Siemens Ελλάδος, ήταν γενικός διευθυντής και νομικός σύμβουλος της Vance, μιας αμερικανικής εταιρείας που ειδικεύεται στις έρευνες και στις αξιολογήσεις υψηλού ρίσκου.
Άλλωστε, με την ιδιότητα αυτή εμφανίζεται στην Ελλάδα το 2004 ως υπεύθυνος ασφαλείας κρουαζιερόπλοιων στο “Αθήνα 2004”. Στο διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα, είχε στενή συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή του “Αθήνα 2004”, με τη SAIC (προμηθεύτρια αμερικανική εταιρεία του C4I), αλλά και με τη Siemens (κυρίως με τον Διονύση Δενδρινό). Το C4I (Command, Control, Coordination, Communication & Intelligance – Διοίκηση, Έλεγχος, Επικοινωνία, Συντονισμός και Ενοποίηση), που η προμηθεύτρια εταιρεία (χιλιάδες κάμερες νέας τεχνολογίας, μικρόφωνα, αισθητήρες, με δυνατότητα παρακολούθησης και καταγραφής των πάντων, εικόνα – ήχος σε 24ωρη βάση) θα παρέδιδε για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004, και που ποτέ δεν παρέδωσε! Αυτή ήταν η δεύτερη “μεγάλη δουλειά” της Siemens μετά τις αμαρτωλές συμβάσεις με τον ΟΤΕ! Για τις οποίες ο Robert Sikellis, ουδέποτε εκλήθη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής υπό την προεδρεία του Σήφη Βαλυράκη (2010-2012), αλλά δεν κλήθηκε ποτέ ούτε ως μάρτυρας στην πολύκροτη δίκη των “64άρων” για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, μέσω των οποίων εξαγοράζονταν πολιτικά πρόσωπα για να κάνει δουλειές η πολυεθνική Siemens με το ελληνικό δημόσιο!
Μια δίκη που διεξάγεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εδώ και ενάμιση χρόνο και η οποία έχει τελείως ατονήσει! Η οποία – ενδεχομένως σκόπιμα – έχει χάσει το ενδιαφέρον των Συστημικών ΜΜΕ!
Μια αποσιώπηση που βολεύει μόνο τα γερμανικά συμφέροντα στην Ελλάδα!

                   

O Robert Sikellis επίσης, χαρακτηρίζεται ως ο αρχιτέκτονας του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού που συνήψε η Siemens με την κυβέρνηση των Σαμαρά – Βενιζέλου! Του επιβλαβή Εξωδικαστικού Συμβιβασμού για το ελληνικό δημόσιο, των 6 σημείων, που είχε υποχρέωση η γερμανική πολυεθνική εταιρεία να τηρήσει και ούτε αυτά τα ολοκλήρωσε στο 100%! Σημεία, που κοστολογούνταν στα περί τα 200 εκ. ευρώ όφελος για το ελληνικό δημόσιο, για τη βλάβη που υπέστη!
Έναν Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, που πολιτικοί μάγοι εφηύραν για να ικανοποιήσουν τη Siemens! Αφού το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής κατέληγε σε ζημία του ελληνικού δημοσίου από τη Siemens, στα “τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ”!
Στιγμή κατά την οποία η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε χαρακτηρίσει το οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, ως “το πλέον κραυγαλέο, διαχρονικό και ειδεχθές σκάνδαλο”!
Αυτό το αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το τοποθέτησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, με εφεύρημα τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό!
Που ένα από τα 6 σημεία, ήταν η προστασία της εργασίας των 600 εργαζομένων (τότε) στη Siemens! Και δυστυχώς σήμερα στην γερμανική εταιρεία απασχολούνται λιγότεροι από 100 υπάλληλοι! Οι άλλοι έχουν δει την πόρτα της εξόδου! Έτσι εξυπηρετούνται τα εγχώρια συμφέροντα ισχυρών παραγόντων της ελληνικής αγοράς από την υπαγωγή της Siemens Ελλάδος στη Siemens Ιταλίας»!
Συναρμολογήστε όλες αυτές τις πληροφορίες και ενδεχομένως να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]