Τα θρησκευτικά μνημεία της Πρέβεζας και της Ηπείρου στο επίκεντρο συνεδρίου για τον θρησκευτικό τουρισμό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πρέβεζα η αρχική εκδήλωση του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων το  οποίο διεξάγεται στην Ηπειρο με θέμα τα θρησκευτικά μνημεία, τους προσκυνηματικούς προορισμούς και τον πολιτισμό της περιοχής.
Ο  Δήμος  Πρέβεζας   στο πλαίσιο της αγαστής συνεργασίας  με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και το  Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη κ.Χρυσόστομο, δέχτηκε με χαρά να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στην εκδήλωση παραχωρώντας το Πολιτιστικό Κέντρο για τη φιλοξενία των συνέδρων και παραθέτοντας στη συνέχεια γεύμα προς τιμήν τους.
Τους  προσκεκλημένους  εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής   καλωσόρισε ο  Αντιδήμαρχος κ.Γιάννης  Δαρδαμάνης ο οποίος κατέθεσε πρόταση για τη σύσταση  Παραρτήματος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ηπειρο.
Στο χαιρετισμό του   ο κ.Δαρδαμάνης ανέφερε:
“Με ιδιαίτερη χαρά, η φιλόξενη Πρέβεζα υποδέχεται την αρχική εκδήλωση του Δ' Πανελληνίου Συνεδρίου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, που έχει ως θέμα τα θρησκευτικά μνημεία, τους προσκυνηματικούς προορισμούς και τον πολιτισμό της Ηπείρου.
Όπως είναι γνωστό, ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή τουρισμού με διεθνή εμβέλεια και ένας δυναμικός τομέας του τουρισμού, που πηγάζει από την ανάγκη να γνωρίσουμε τη μεγαλοπρέπεια της πίστης μας και να έλθουμε πιο κοντά στη θρησκεία μας. Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση, έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρόνια τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς.
Η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας προέρχεται από το εσωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι επισκέπτες από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ένα πάντως είναι βέβαιο: Οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο προσκηνυματικός τουρισμός στην πατρίδα μας είναι πραγματικά τεράστιες. Ο τζίρος σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνά ετησίως τα 15 δις ευρώ και η Ελλάδα δεν έχει παρά να διεκδικήσει ένα μικρό μόνο μερίδιο, ειδικά τώρα που η οικονομία μας το χρειάζεται.
Η ενέργεια, επομένως, να συσταθεί μια κοινή επιτροπή από την Εκκλησία της Ελλάδος και το Υπουργείο Τουρισμού, για ν’ αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, είναι κατά την άποψή μας, μια σημαντική πρωτοβουλία.
Ο Δήμος Πρέβεζας αλλά και γενικά ο νομός μας, έχει την τύχη να φιλοξενεί πολύτιμα “κομμάτια” του θρησκευτικού μας παρελθόντος, τα οποία μαζί με τον υπόλοιπο αρχαιολογικό μας πλούτο, καθιστούν την περιοχή μας ένα τόπο ευλογημένο, όχι μόνο από τη φύση αλλά και από την ιστορία.
Σχεδόν σε κάθε γωνιά, από το κέντρο της Πρέβεζας έως και το πιο απομακρυσμένο χωριό, υπάρχει ένα μνημείο Θρησκευτικής και συνάμα Ιστορικής αναφοράς, το οποίο, παρά τις φθορές που μπορεί να έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, μένει ζωντανό χάρη στην αγάπη, την ελπίδα και την προσδοκία του κόσμου για το θαύμα που ο καθένας περιμένει ή έχει ήδη βιώσει στη ζωή του!
Η παλαιοχριστιανική πόλη της Νικόπολης από την οποία πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Πελαγία, η Μονή του Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο, ο Άγιος Βαρνάβας, η Μονή Αβάσσου και πολλές ακόμη εκκλησιές αποτελούν η κάθε μια τους μια μικρή κιβωτό για τη διάσωση της Ιστορίας και της Ορθοδοξίας.
Αλλά κι ολόκληρη η Ήπειρος, με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό της περιβάλλον, αποτελεί ένα ευλογημένο τόπο γεμάτο προσκυνηματικά μνημεία.
Γι’ αυτό το λόγο, και επειδή οι δράσεις της Εκκλησίας αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης των προσκυνητών που την επισκέπτονται, σαν Δημοτική Αρχή θεωρούμε ότι θα ήταν εύλογη και επιθυμητή απ’ όλους μας, η σύσταση Παραρτήματος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ήπειρο.
Κλείνοντας το χαιρετισμό μου Άγιοι Πατέρες, κυρίες, και κύριοι, θα ήθελα να επισημάνω το εξής:
Ο Δήμος Πρέβεζας έχει στενή και αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τον άξιο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο. Η συντήρηση και η ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και ανάγκη.
Ευχαριστούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, και μέσω αυτών την Εκκλησία της Ελλάδος, για την οργάνωση του συγκεκριμένου Συνεδρίου στην Ήπειρο.
Ο καθένας από εμάς, στο ταξίδι της ζωής του αναζητά όλο και πιο συχνά έναν προορισμό, που θα τον κάνει όχι μονάχα ταξίδι αναψυχής αλλά και ταξίδι ψυχής.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στην Πρέβεζα και εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.”
Να σημειωθεί ότι  ο κ. Δαρδαμάνης δέχτηκε τις θερμές ευχαριστίες του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Νικοπόλεως και Πρεβέζης  κ .Χρυσοστόμου για την παράθεση του γεύματος αλλά και την συνολικότερη συνδρομή του  Δήμου στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]