ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Χρήστος Πατσούρας για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Ελισάφ για τα ανταποδοτικά τέλη

Δήλωση για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Ελισάφ για τα ανταποδοτικά τέλη για το έτος 2020, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία
Η πρόταση της Δημοτικής αρχής Ελισάφ (παρατάξεις Ελισάφ – Γκόντα – Μπαρτζώκα) για τα ανταποδοτικά  τέλη (τέλη καθαριότητας και φωτισμού), η οποία στηρίχθηκε ουσιαστικά και από τις παρατάξεις Μπέγκα και Καλογιάννη, είναι κοινωνικά άδικη γιατί με τους συντελεστές που προτείνει, στην πραγματικά υποχρεώνει τους πολλούς, τους φτωχούς, τους κατοίκους, να πληρώνουν τα τέλη που κανονικά αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις. Ο βασικός συντελεστής για τις κατοικίες π.χ. στα Γιάννενα είναι 1,75ευρώ/τ.μ. και για τις επιχειρήσεις που παράγουν περισσότερα απορρίμματα (εστίαση, σούπερ μάρκετ) αυξάνει ελάχιστα, στα 4,80ευρώ/τ.μ. Η σχέση ανάμεσα στο συντελεστή για την κατοικία και στον υψηλότερο συντελεστή για τις επιχειρήσεις, είναι μόλις 1:2,8 - ενώ ακόμα και το νομικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή η σχέση να φτάνει ως και το 1:10.
Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αποτελεί μία συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου. Συνεχίζεται η ίδια λογική του δυσβάσταχτου κόστουςζωής για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τους άπορους, τους ΑμεΑ του Δήμου μας. Την ίδια ώρα  που στις μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχει καμία αύξηση των τελών, έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση με ουσιαστική μείωση των συντελεστών στα λαϊκά στρώματα. Η φορομπηξία του Δήμου με τα δημοτικά τέλη συνεχίζεται κανονικά και οι Δημότες έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτόν τον βραχνά, όπως καιτους υψηλούς λογαριασμούς ύδρευσης - αποχέτευσης, αλλά και γενικότερα φόρους και χαράτσια που προέρχονται διαχρονικά από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων (κυβέρνηση Ν.Δ., κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ).
Επίσης, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και περιβαλλοντικά άδικη γιατί, τσουβαλιάζοντας όλες τις επιχειρήσεις σε ένα συντελεστή εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με των κατοικιών, δεν δίνει κανένα κίνητρο για μια πραγματική μείωση των απορριμμάτων.
Είναι πρόχειρη και ατεκμηρίωτη γιατί ουσιαστικά ορίζει όλους τους συντελεστές στην τύχη, χωρίς να δίνει κανένα πραγματικό στοιχείο για το πόσα απορρίμματα παράγει κάθε χρήση, παρότι σύμφωνα με το νόμο οι συντελεστές θα πρέπει να βασίζονται και σε τέτοιες εκτιμήσεις.  Η κατανομή των τελών μεταφέρει συνειδητά το κόστος από τις επιχειρήσεις που παράγουν τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων στην κατοικία.
Επομένως, η καταψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης ήταν μονόδρομος!
Τέλος, δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός ότι η ικανοποίηση βασικών αναγκών (καθαριότητα, φωτισμός κ.λ.π.) αποτελεί ζήτημα του Δήμου, το οποίο λύνεται μέσω των ανταποδοτικών τελών και απουσιάζει πλήρως η λογική ενίσχυσης και στήριξης από το ίδιο το κράτος (π.χ. με γενναία αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό). Εδώ και καιρό υπάρχει η λογική της απαλλαγής διάφορων κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος και της μεταφοράς της ευθύνης τους στου Δήμους. Μια λογική που επικροτούν οι κυρίαρχες αυτοδιοικητικές παρατάξεις και μια λογική που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση μία σειρά απόουσιαστικές κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς οι Δήμοι θα δηλώσουν ανεπάρκεια (οικονομική ή από προσωπικό) για να τις παρέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]