Αυτό είναι το χωριό του Ηπειρώτη μπακάλη που έδωσε το όνομά του ...στα Εξάρχεια ...[βίντεο]

Η Πουρνιά βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Σμόλικα στην κοιλάδα του Βουρκοπόταμου, παραπόταμου του Σαραντάπορου. Το χωριό είναι κτισμένο σε επικληνές έδαφος ανάμεσα σε δάση από δρυς και μαύρη πεύκη. Απέχει 87 χλμ. Β. από τα Ιωάννινα και 25,5 χλμ. Β.-ΒΔ. από τη Κόνιτσα. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Σταρίτσιανη. ι χαραρακτηριστικά του είναι τα πλούσια νερά, οι ανακαινισμένες πέτρινες βρύσες, ο φωτισμός του και οι λιθόστρωτοι δρόμοι του.
Στην είσοδο του χωριού και σε απόσταση 3,5 χλμ. περίπου βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι της "Μαύρης Πέτρας" ή "Σελλού" ή "Σελιού" χρονολογίας 1817 το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το 2010 ως μνημείο και δείγμα της λαϊκής Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.
Προς τα τέλη του 1800 ο Hπειρώτης Βασίλειος Έξαρχος απο την Πουρνιά Ιωαννίνων, ανοίγει ένα μεγάλο παντοπωλείο στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος.

Η φήμη του γρήγορα εξαπλώνεται, καθώς οι τιμές του, ειδικά στο λάδι, είναι ασυναγώνιστες. Όλοι οι Αθηναίοι σπεύδουν στον Έξαρχο να ψωνίσουν καλά και φθηνά προϊόντα.

Η περιοχή γίνεται πλέον γνωστή με τ΄όνομα του μπακάλη και τη φωνάζουν Εξάρχεια.
του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου//epirustravel.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]