Ποιοι θα πάρουν μεγάλες και ποιοι οριακές αυξήσεις στις επικουρικές;

Σενάρια για αυξήσεις τουλάχιστον τριών ταχυτήτων σε περίπου 360.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας οι οποίες θα καταβληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι αυξήσεις λόγω της επιστροφής των ποσών από τις ψαλιδισμένες συντάξεις είναι  απόρροια των αποφάσεων του ΣτΕ το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2016, αποσυνδέοντας το ύψος των επικουρικών από το άθροισμα των 1.300 ευρώ το μήνα (κύριες και επικουρικές) και αφορούν κυρίως 260.000 συνταξιούχους που υπέστησαν βαριές απώλειες το 2016 καθώς και άλλους100.000 δικαιούχους που είχαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, οι αυξήσεις  θα ανέρχονται μεσοσταθμικά σε +30% , περίπου 52,5 ευρώ το μήνα και 630 ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, στο πλαίσιο των αλλαγών του ασφαλιστικού που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης προσωρινής επικουρικής σύνταξης, με βάση το πιθανό ύψος της οριστικής σύνταξης. Για να ξεπεραστούν μάλιστα τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν εάν τελικά δεν εγκριθεί για οποιονδήποτε λόγο η έκδοση της κύριας σύνταξης (αποτελεί προϋπόθεση για την λήψη επικουρικής), η πρόταση του υφυπουργού είναι, η προσωρινή σύνταξη να δίνεται αμέσως μετά την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης.

Οι αυξήσεις στις επικουρικές αναμένεται να καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2020 και θα «τρέξουν» σε τρεις ταχύτητες:

1. Μεγαλύτερες αυξήσεις θα περιμένουν 139.055  συνταξιούχοι επικουρικής -το 55% αυτών προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ- που υπέστησαν τις βαρύτερες απώλειες. Εχασαν έως και το 50,73% της καταβαλλόμενης σύνταξης τους. Ενας στους πέντε έχασε μεταξύ 50 και 100 ευρώ ενώ ένα 5% έχασε πάνω από 200 ευρώ μηνιαίως. Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν επίσης 21.618 συνταξιούχοι ναυτικοί με μέση μείωση 36,54%, όπως και 16.265 δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%. Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης 8.858 εμποροϋπάλληλοι με μείωση 41,21%.

2. Στη μεσαία κατηγορία που θα περιμένουν ικανοποιητικές αυξήσεις ανήκουν χιλιάδες πρώην ταξιδιωτικοί, ναυτιλιακοί πράκτορες και τραπεζοϋπάλληλοι που έχασαν έως και το 30% της σύνταξής τους. Ακολουθεί η πολυπληθής κατηγορία των 32.958 συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι υπέστησαν μέση μείωση 7,34%.

3. Στην τελευταία κατηγορία ανήκουν περίπου 100.000 συνταξιούχοι οι οποίοι υπέστησαν οριακές μειώσεις λίγων ευρώ. Επομένως οριακές θα είναι και οι αυξήσεις που θα λάβουν.

Το νομοσχέδιο που θα προβλέπει σημαντικές ανατροπές στο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ θα προωθηθεί στη Βουλή τέλος Δεκεμβρίου - μέσα Ιανουαρίου. Ένας από τους βασικούς λόγους της καθυστέρησης των νομοθετικών ρυθμίσεων συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ που ορίζει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών όπως και κάθε αλλαγή στο ασφαλιστικό θα πρέπει να συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα έχει συνταχθεί από την αρμόδια Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Η μελέτη για τη βιωσιμότητα του υπερταμείου ΕΤΕΑΕΠ εκτιμάται ότι δε θα είναι έτοιμη πριν από τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, έχει αποσαφηνιστεί ότι οι δικαιούχοι θα λάβουν τις αυξήσεις αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ. Το κόστος των αυξήσεων θα καλυφθεί από την περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ η οποία ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ (κλάδος επικούρησης) καθώς οι δανειστές ζήτησαν οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό να έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Το 2016, το ΕΤΕΑΕΠ παρουσίασε έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ το οποίο περιορίστηκε σε 101 εκατ. ευρώ, λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ. Μετά τις περικοπές των συντάξεων την ίδια χρονιά  το υπερταμείο εμφανίζει τα τρία τελευταία έτη  πλεόνασμα το οποίο το 2019 θα αγγίξει τα 108 εκ ευρώ. Το συνολικό κόστος των αυξήσεων δεν μπορεί να προσδιοριστεί αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα επιστραφεί ολόκληρο το ποσό της απώλειας του 2016 ή μέρος της. Πάντως, αν επιστραφεί το σύνολο των περικοπών, το κόστος θα ανέρχεται σε 25 εκατ. μηνιαίως και 300 εκατ. ετησίως.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]