ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γιάνης Βαρουφάκης και Πολ Κρούγκμαν για την οικονομική κρίση

Γιάνης Βαρουφάκης και Πολ Κρούγκμαν για την οικονομική κρίση (πριν και μετα την κρίση του 2008)

Σάββατο 9 Νοεμβρίου, Κιλκένι, Ιρλανδία
Πάνελ
Dan Ariely, καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών οικονομικών στο Duke University
Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ και επίτιμος καθηγητής στα πανεπιστήμια Kings College (Λονδίνο, ΗΒ), Τορίνο (Ιταλία) και Σίδνεϋ (Αυστραλία)
Paul Krugman, Νομπελίστας, αρθρογράφος στην New York Times και καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο CUNY της Νέας Υόρκης
Συντονιστής: David McWilliams, δημοσιογράφος, οικονομολόγων και σύμβουλος του DiEM25
Θέμα συζήτησης: Η οικονομική κρίση πριν και μετά την κρίση του 2008
Το Σάββατο το βράδυ, στη γραφική, μεσαιωνική πόλη Κιλκένι στην καρδιά της Ιρλανδίας, κοινό 800 ανθρώπων παραβρέθηκε σε δίωρη συζήτηση για τον αντίκτυπο (αρνητικό και θετικό) της οικονομικής θεωρίας στις κοινωνίες μας στον καιρό της κρίσης. Συντονιστής της συζήτησης το μέλος και σύμβουλος του DiEM25 David McWilliams.
Ο David McWilliams ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζίτης στο Σίτι του Λονδίνου στη δεκαετία του 1980 πριν «βρει την υγειά του», όπως λέει ο ίδιος, στρεφόμενος στην οικονομική δημοσιογραφία. Από τότε που η κρίση οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κλπ στη χρεοκοπία και στα δίχτυα της τρόικας, ο David άρχισε να διοργανώνει ένα πρωτότυπο φεστιβάλ που φιλοδοξεί, και τα καταφέρνει, να δώσει στο πλατύ κοινό τη δυνατότητα να μάθει, και να κρίνει, την οικονομική θεωρία στο όνομα της οποίας γίνονται τόσα και τόσα εις βάρος των πολλών.
Η συζήτηση του περασμένου Σαββάτου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά και, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του κοινού, διασκεδαστική. Στον πρόλογό του, ο David αποκάλεσε τους τρεις προσκαλεσμένους του – με τον γνωστό του ενθουσιασμό - «τιτάνες της οικονομικής σκέψης στους οποίους χρωστάμε το ότι κατάφεραν να φέρουν την οικονομική σκέψη κοντά στο πλατύ κοινό, παγκοσμίως, συνεισφέροντας στον εκδημοκρατισμό της οικονομικής συζήτησης ο οποίος απαιτείται πάντα, και ιδίως στον καιρό της κρίσης». Αμέσως μετά, στρεφόμενος στους τρεις καλεσμένους του, έβαλε φωτιά στη συζήτηση ρωτώντας τους: «Έχετε κάνει κανένα καλό στην ανθρωπότητα, μέσα τις τόσες συμφορές που φέρατε, εσείς οικονομολόγοι;». Ένας-ένας ανέλαβαν την ευθύνη να απαντήσουν.
Πρώτος απάντησε ο Paul Krugman, Νομπελίστας οικονομικών, μόνιμος αρθρογράφος στην New York Times και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο CUNY της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά τη δική του απάντηση έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, καθηγητής οικονομικών στο ΕΚΠΑ και επίτιμος καθηγητής στα πανεπιστήμια Kings College, Τορίνο και Σίδνεϋ. Τέλος, απάντησε από τη σκοπιά της ψυχολογίας ο Dan Ariely, καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών οικονομικών στο Duke University.
Για δύο ώρες, οι τρεις οικονομολόγοι συζήτησαν τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο οι βασικές αρχές της μακροοικονομικής παραβιάστηκαν, τόσο πριν το ξέσπασμα της κρίσης όσο και μετά, από τους ισχυρούς (κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες, ΔΝΤ κλπ) με αποτέλεσμα η κρίση να γίνει τεράστια και, κατόπιν, να μην αποσοβηθεί πλήττοντας ανεπίτρεπτα τους πολλούς έτσι ώστε να προστατευτεί η λεία των λίγων. Το παράδειγμα της τρόικας και του Eurogroup, οι οποίοι επέμεναν σε καταστροφικές πολιτικές κόντρα στα διδάγματα της οικονομικής επιστήμης, συζητήθηκε διεξοδικά και βρήκε τους τρεις οικονομολόγους σε πλήρη συμφωνία.
Η βραδιά συνέχισε με τη συζήτηση να καλύπτει την ανάγκη, αλλά και τις δυσκολίες, μιας Νέας Πράσινης Συμφωνίας για όλη την ανθρωπότητα, την τάση των κοινωνιών να τείνουν στην ξενοφοβία, να χάνουν την ελπίδα και, εν τέλει, να γίνονται θύματα όχι μόνο οικονομικής ύφεσης αλλά και κλινικής κατάθλιψης.
Κλείνοντας με μια πιο ευχάριστη νότα, την οποία ενίσχυσε το ενθουσιώδες κοινό, οι τρεις οικονομολόγοι αναφέρθηκαν σε αυτά που τους δίνουν ελπίδα – με πρώτη και καλύτερη την παρατήρηση πως οι νέοι άνθρωποι δείχνουν έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εξελισσόμενη κλιματική καταστροφή στον κοινό σκοπό που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα νέο διεθνιστικό κίνημα που στηρίζει προοδευτικές ατζέντες σε κάθε ήπειρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]