ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023:Η τοποθέτηση της παράταξης για την ολοκλήρωση του Μεγάλου Δακτυλίου

Σήμερα, 13.11.2019, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη μας έθεσε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου: «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΚΟΜΒΟΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΚΟΜΒΟΣ ΒΟΓΙΑΝΟΥ)». Η τοποθέτηση της παράταξης είχε ως ακολούθως:

Στις 06.09.2019, αναρτήθηκε στο σύστημα Διαύγεια η απόφαση του Περιφερειάρχη, με την οποία εντάχθηκε η Πράξη «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΚΟΜΒΟΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ – ΚΟΜΒΟΣ ΒΟΓΙΑΝΟΥ)» με Κωδικό ΟΠΣ 5045737 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Η υλοποίηση του έργου αυτού απασχόλησε επί μακρόν τις δημοτικές αρχές και τους συνδημότες μας τα τελευταία εννέα έτη.
Η παράταξή μας θεωρεί ότι το έργο είναι απαραίτητο μεν, αποσπασματικό δε, αφού δεν καταλήγει στον Ανισόπεδο Κόμβο Κουτσελιού, ώστε να επιτυγχάνεται η σύνδεση του Δήμου μας με την Εγνατία Οδό, μέσω ενός κανονικού κόμβου στο Νοτιοανατολικό σημείο του Δήμου.

Όμως, στην Απόφαση Ένταξης του έργου στο Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» αναφέρεται ότι το έργο εντάσσεται «υπό όρους» (άρθρο 7 Ειδικοί Όροι).
Συγκεκριμένα, ο Φορέας Υλοποίησης, δηλαδή ο Δήμος μας, πρέπει να φροντίσει για τα παρακάτω:
I. Να υποβάλλει στην ΕΥΔ Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» πριν την προέγκριση δημοπράτησης:
1. Την Οριστική μελέτη Τεχνικών Έργων και
2. Την Κήρυξη Απαλλοτρίωσης για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που φέρονται ως ιδιωτικές και που προτάσσονται προς αναγκαστική απαλλοτρίωση για την κατασκευή του έργου.
II. Να ενημερώσει άμεσα την ΕΥΔ Ε.Π. «ΗΠΕΙΡΟΣ 2014-2020» εάν απαιτείται:
1. η έκδοση νέας τροποποιημένης ΑΕΠΟ ή η έκδοση απόφασης περί μη τροποποίησης αυτής, πριν την προέγκριση δημοπράτησης και
2. η τήρηση της διαδικασίας του άρθρου 7 περί αξιολόγησης οριστικής μελέτης σε περίπτωση που από τις πραγματοποιηθείσες διαφοροποιήσεις απαιτείται η υποβολή Φακέλου Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού πριν από την έναρξη κατασκευής.

Δεδομένων των ανωτέρω, παρακαλούμε να ενημερωθούμε για τα ακόλουθα:
1) Ποιές ακριβώς είναι οι μελέτες τεχνικών έργων που λείπουν;
2) Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η εκπόνησή τους;
3) Πότε προβλέπεται η υποβολή τους;
4) Προκαλείται με την ολοκλήρωσή τους, αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του έργου;
5) Έχουν ανατεθεί σε ποιόν και πότε οι απαραίτητες νομικές υπηρεσίες για την άμεση και πλήρη κατάρτιση των πινάκων απαλλοτρίωσης, ώστε να γίνει η κήρυξη απαλλοτρίωσης και να προωθηθεί το θέμα προς τη δικαστική εξέταση;
6) Απαιτείται εκ νέου η έκδοση επικαιροποιημένων Περιβαλλοντικών όρων;
7) Έχουν συμπεριληφθεί στο φάκελο του έργου, ως υποέργα, τα απαραίτητα έργα μετατόπισης των δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) ή έχει προβλεφθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης της μετατόπισης αυτής και ποιος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]