ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό – κινήσεις και αντιδράσεις

Refugees and migrants arrive aboard an overcrowded raft during a rainstorm at a beach on the Greek island of Lesbos, October 2015. [Orestis Seferoglou]
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική για τους πρόσφυγες, μετά το θάνατο μιας γυναίκας στην πυρκαγιά στο camp της Μόρια στη Λέσβο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο αριθμός εκείνων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα έχει αυξηθεί και, σύμφωνα με στοιχεία, είναι κυρίως μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια, η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με την εθνικότητα των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα, δείχνει ότι οι μετανάστες, και όχι οι πρόσφυγες, δημιουργούν τώρα τον αυξημένο αριθμό ατόμων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα.

Οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα από την Τουρκία έφθασαν ρεκόρ δύο χρόνων. Το πιο σημαντικό, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, προειδοποίησε πρόσφατα ότι χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώνονται στη Σμύρνη της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε πρόσφατα την ΕΕ να δεσμεύσει περισσότερα χρήματα για να βοηθήσει τη Τουρκία να περιορίσει καλύτερα την αυξανόμενη ροή των μεταναστών.

Η Ελλάδα αποφάσισε να ενισχύσει τα κριτήρια τόσο για την εφαρμογή όσο και για την έγκριση αιτήσεων για καθεστώς ασύλου και για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα. Η χώρα θα κατασκευάσει επίσης νέα (κλειστά) κέντρα πρόωρης απέλασης για τους παράνομους μετανάστες και έχει ως στόχο να επιστρέψει 10.000 μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους έως το 2020.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα μια κοινή πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ελλάδας στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 7-8 Οκτωβρίου, όπου θα παρουσιάσουν κοινό έγγραφο για τα θέματα που σχετίζονται με τη διαδρομή μετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Κουμουτσάκος θα επισκεφθεί αύριο την Τουρκία, με το ζήτημα της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας να βρίσκεται στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει επίσης προτεραιότητα στο ζήτημα κατά τη συνάντηση με τους υπουργούς εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και την Τουρκία εντός της εβδομάδας, ενώ θα θέσει το ζήτημα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδράνεια. Το κόμμα επίσης επέκρινε την κυβέρνηση για την απουσία του από κρίσιμες συναντήσεις της ΕΕ για τη μετανάστευση, όπως μεταξύ της Ιταλίας, της Μάλτας, της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με την κατανομή του βάρους των αιτούντων άσυλο.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε επειδή η συνάντηση αφορούσε πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν μόνο μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε επίσης μια δήλωση που επικρίνει τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και την ΕΕ. «Η πυρκαγιά στο camp της Μόρια και ο θάνατος και οι τραυματισμοί που προκάλεσε έχουν επισημάνει την κακή αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ να διαχειριστεί την αξιοθρήνητη κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα», γράφει η δήλωση.

Η ιστοσελίδα New247 δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «Ο ευρωπαϊκός τρόπος θανάτου». Ο συγγραφέας έγραψε ότι «στη Μόρια συντελείται ένα έγκλημα διαρκείας, με ευθύνη των καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών, αλλά και των κυβερνήσεων στην Ελλάδα… Ή θα ληφθούν μέτρα με σεβασμό στον άνθρωπο ή το μέλλον μας επιφυλάσσει νέες τραγωδίες».

Από Θοδωρής Καραουλάνης | EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]