« Παύση της άδικης και καταχρηστικής πειθαρχικής δίωξης σε βάρος αιρετού εκπροσώπου των πυροσβεστών »

                                                                                                                                                                    Προς: Κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη                                                                                                                                                                                                                                                                     Κύριε Υπουργέ,
Στις 16 Αυγούστου 2018 επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών είχε κάνει παρέμβαση στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με ζητήματα Διοικητικής Μέριμνας που παρατηρήθηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας και είχε αναφερθεί επίσης στην χρόνια έλλειψη που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες σε Μέσα Ατομικής Προστασίας ( Μ.Α.Π. ) και γενικότερα η χώρα μας σε ζητήματα πυρασφάλειας και δασοπροστασίας.
Συγκεκριμένα όπως είχε καταγγελθεί, για δύο τουλάχιστον ημέρες σημαντικό τμήμα των εμπλεκομένων πυροσβεστικών υπαλλήλων σιτίστηκε με μερίδες πείνας. Αποτέλεσμα της υπερεργασίας και της μη χορήγησης επαρκούς ποσότητας τροφής ήταν ένας συνάδελφος να μεταφερθεί στο 251 - ΓΝΑ με ασθενοφόρο.
Εξαιτίας της παρέμβασης αυτής διατάχθηκε διενέργεια Ε.Δ.Ε. από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος με το υπ. αριθ. 49686 Φ.216.14/17-8-2018 έγγραφο. Η εξέλιξη αυτής της Ε.Δ.Ε. ήταν να κληθεί σε απολογία ο εκλεγμένος με την Ε.Α.Κ.Π. συνδικαλιστής στην  Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπυροσβέστης (13013) Κέκης Κωνσταντίνος με τις κατηγορίες ότι ασκεί αβάσιμη κριτική με ψευδείς εκφράσεις από κακή βούληση.
Σημειωτέον όμως ότι:
Για την μη επαρκή ποσότητα φαγητού, το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξε δημόσια διαδικτυακή διαμαρτυρία από υπαλλήλους της Δυτικής Θεσσαλίας που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο συμβάν καθώς και από την Ένωσης τους. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Στερεάς Ελλάδας όπου εκλέγεται ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π., επιβεβαίωσε με σχετική ανακοίνωση τις επισημάνσεις του για τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, ζητώντας την παύση της δίωξης του.   
Αντίστοιχο γεγονός έλλειψης επαρκούς μέριμνας, παρατηρήθηκε και φέτος και για ακόμη μία φορά η Ε.Α.Κ.Π. προέβη σε σχετική παρέμβαση προς υπεράσπιση των συναδέλφων.    Αναφερόμαστε στην παρέμβαση που έγινε 22 Ιουλίου 2019 σχετικά με την πυρκαγιά στον Κιθαιρώνα Αττικής. Για άλλη μια φορά ακολουθήθηκε η ίδια τακτική και αφέθηκε η διοικητική μέριμνα στην ευχέρεια των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι μετά από τις πολύωρες προσπάθειες κατάσβεσης, ουσιαστικά υποσιτισμένοι, ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ που είχε ως συνέπεια δύο εξ αυτών να καταρρεύσουν στο τέλος της ημέρας, χρίζοντας ιατρικής βοήθειας. Μάλιστα η Π.Υ. Ελευσίνας με το υπ. αριθμ. 3185 Φ.108.1 5/8/2019 έγγραφό της, ουσιαστικά παραδέχτηκε το βάσιμο των διαμαρτυριών μας, λέγοντας ότι για το συγκεκριμένο διάστημα είχε αναλάβει την τροφοδοσία των πυροσβεστών η δημοτική αρχή.
Η επιβεβαίωση των καταγγελιών της Ε.Α.Κ.Π. από την αρμόδια υπηρεσία στην περιοχή του συμβάντος, καταδεικνύει την εγκυρότητα τον παρεμβάσεων της Ε.Α.Κ.Π. και τον υπεύθυνο τρόπο που αντιμετωπίζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων του Π.Σ. 
Όπως φαίνεται όμως από τα πράγματα, η συνεπής στάση της Ε.Α.Κ.Π. στο πλευρό των συναδέλφων ενόχλησε και η Ε.Δ.Ε. που είχε μείνει από πέρυσι σε εκκρεμότητα ανασύρθηκε από τα υπηρεσιακά συρτάρια μετά από ένα χρόνο και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.
Ωστόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες από τις ελλείψεις σε τροφή και νερό κατά τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και τις ελλείψεις στα Μ.Α.Π., είναι διαπιστωμένα εδώ και αρκετά χρόνια και αναφέρονται διαχρονικά μέχρι και πρόσφατα, εκτενώς και λεπτομερώς, μέσα από ανακοινώσεις της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, πρωτοβάθμιων σωματείων των πυροσβεστών και το σύνολο σχεδόν των συνδικαλιστικών οργάνων του Πυροσβεστικού Σώματος, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, άλλους αρμόδιους φορείς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Οι ελλείψεις αυτές έχουν γίνει  τόσο γνωστές που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ιδιωτών και επιχειρηματικών ομίλων για την κάλυψη τους μέσω σχετικών δωρεών. 
Επίσης στην βάση αυτών των χρόνιων, υπαρκτών και καταγεγραμμένων προβλημάτων αρκετοί εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν προβεί διαχρονικά σε σχετικές παρεμβάσεις. Στελέχη της παρούσας κυβέρνησης και μέλη του κυβερνώντος κόμματος πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, είχαν αναγνωρίσει τα προβλήματα αυτά καταθέτοντας μάλιστα και ερωτήσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με την αντιμετώπισή τους. Αναφερόμαστε στις ερωτήσεις:
υπ. αριθ. 3321/13-11-2018 ερώτηση του κ. Λευτέρη Κ. Αυγενάκη
υπ. αριθ. 7304/6-5-2019 ερώτηση του κ. Μάξιμου Π. Χαρακόπουλου
υπ. αριθ. 7428/16-5-2019 ερώτηση του κ. Αθανάσιου Π. Δαβάκη
Στα παραπάνω προστίθεται και η δημόσια αντίδραση του αιρετού περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού στις 6 Ιουλίου 2019 για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυροσβεστών, με αφορμή παρόμοια προβλήματα σίτισης που εκδηλώθηκαν κατά την διάρκεια πυρκαγιάς για ακόμη μία φορά στην  περιοχή της Εύβοιας. Αποκορύφωμα του βάσιμου των καταγγελιών του συναδέλφου αποτελούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της φετινής πυρκαγιάς στα Ψαχνά Ευβοίας ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες πυροσβέστες « είναι ξάγρυπνοι, είναι συχνά χωρίς φαγητό, είναι κουρασμένοι… ». ( 13 Αυγούστου 2019 ). 
Με βάση τα παραπάνω Κύριε Υπουργέ, προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν όσοι μεθόδευσαν την συγκεκριμένη Ε.Δ.Ε.:
Για ποιόν ακριβώς λόγο διώκεται ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής; 
Γιατί διώκεται μόνο αυτός, αν θεωρείτε αδίκημα φυσικά να αναδεικνύεις υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων, και όχι και οι δεκάδες άλλοι εκπρόσωποι των πυροσβεστών που καταγγέλλουν παρόμοια προβλήματα και επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές;
Πως είναι δυνατόν να επιβεβαιώνονται μέσα από έγγραφα επιτελικών υπηρεσιακών παραγόντων και από σχετικές έγγραφες και προφορικές τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων τα προβλήματα στην διοικητική μέριμνα και στα Μ.Α.Π., με αποκορύφωμα τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας και να καλείτε να απολογηθεί ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. που επικαλείται τα ίδια ακριβώς ζητήματα;     
Ιδιαίτερα σημαντικό όμως και ανησυχητικό κύριε Υπουργέ, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Ε.Δ.Ε. παραμένει σε εξέλιξη για περισσότερο από ένα χρόνο όταν με το υπ. αριθ. 22679 από 10-4-2019 έγγραφο του Α.Π.Σ. οι υπηρεσίες καλούνται να ολοκληρώνουν τις Ε.Δ.Ε. εντός δύο μηνών. Παράλληλα με το υπ. αριθ. 68906 από 24-11-2015 έγγραφο Α.Π.Σ.                  ( Εγκύκλιος 13Β ), χρονικό διάστημα πέραν των έξι μηνών θεωρείται εξαιρετικά μεγάλο. Επίσης με την υπ. αριθμ. 16658 Φ.216.14 15-3-2016 απόφαση Α.Π.Σ. ορίζεται ότι η υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου Ε.Δ.Ε. δεν πρέπει να ξεπερνάει τους δύο μήνες!! Το γεγονός αυτό αντιστρατεύεται βασικές αρχές της Δημόσιας Διοίκησης όπως της χρηστής διοίκησης και της αμεροληψίας. Ακόμη και ο τρόπος διεξαγωγής της Ε.Δ.Ε. με τον επιλεκτικό και περιορισμένο αριθμό καταθετόντων μόνο στο εύρος των υπηρεσιών ευθύνης της Π.Υ. Χαλκίδας όπου έχει την ευθύνη διενέργειας της Ε.Δ.Ε., την στιγμή που ενεπλάκησαν εκατοντάδες υπάλληλοι από μία σειρά περιφερειακές διοικήσεις της χώρας, ακυρώνει εξ αρχής την αντικειμενικότητα που επιβάλλεται να υπάρχει στα πλαίσια αναζήτησης της αλήθειας και απονομής της δικαιοσύνης. 

Κύριε Υπουργέ,
Με βάση όλα όσα αναφέρονται παραπάνω καταδεικνύεται ότι ο συνάδελφος Κέκης Κωνσταντίνος κατήγγειλε προβλήματα που είναι σε όλους γνωστά.
Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θεωρούμε τη δίωξη του συναδέλφου Κέκη Κωνσταντίνου άδικη και καταχρηστική που στόχο έχει την δημιουργία κλίματος φόβου στις τάξεις των πυροσβεστών και την αναχαίτιση της αγωνιστικότητας όσων διεκδικούν και παλεύουν με ανιδιοτέλεια για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Π.Σ.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα προβλήματα των εργαζόμενων στο Π.Σ. και να υπερασπίζεται τα δίκια τους, καθώς και να αγωνίζεται για την ουσιαστική οργάνωση της πυρασφάλειας και δασοπροστασίας της χώρας!
Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος να:
Παρέμβει άμεσα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να παύσει οριστικά η συγκεκριμένη Ε.Δ.Ε. και η άδικη και καταχρηστική δίωξη του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζόμενων στο Π.Σ.  Αρχιπυροσβέστη Κέκη Κωνσταντίνου.
Λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην καταπατώνται δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων στο Π.Σ. με μεθοδευμένες και εκδικητικές πειθαρχικές διώξεις. Διώξεις που αξιοποιούνται ως μέσον χειραγώγησης των δικαιολογημένων αντιδράσεων των πυροσβεστών για την  επισφαλή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί διαχρονικά στο εργασιακό τους περιβάλλον και την συνεχόμενη καταστρατήγηση εργασιακών τους δικαιωμάτων.
     ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]