Ιωάννινα:Το Μέτωπο Δράσης για τα απορρίμματα

                   ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ
                       (ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ)

   Η πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα σκουπίδια έφερε στο προσκήνιο τις δύο πολιτικές που υπάρχουν για το πρόβλημα αυτό.
   Την κυρίαρχη πολιτική, την μνημονιακή της αστικής τάξης, με τις παραλλαγές της, τόσο από την συμπολίτευση, αλλά και από την μείζονα αντιπολίτευση, που δεν αμφισβητούν την ιδιωτικοποίηση, αλλά διαφέρουν στους τρόπους καλύτερης διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου.
   Και εκφράστηκαν από την νυν δημοτική αρχή, που προεκλογικά ήταν υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας (αλλά πάντα προεκλογικά φρόντιζαν να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους).
   Από την παράταξη του κ. Γκόντα, πιστή στις ιδεοληψίες της, που ενώ άλλα υποσχόταν προεκλογικά στους εργάτες της καθαριότητας, ‘ενέδωσε’ μετεκλογικά.
   Η πρώην δημοτική αρχή του κ. Μπέγκα, που με την θητεία της απόδειξε πόσο φανατικός οπαδός των ιδιωτικοποιήσεων είναι, όχι μόνο στην καθαριότητα, αλλά σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, εμφανίζεται (για λόγους αντιπολιτευτικούς), ‘υπέρμαχος’ των δημοτικών επιχειρήσεων.
   Από την παράταξη της κ. Καλογιάννη, που εκφράζεται από την νεοσυντηρητική - νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, αλλά για λόγους εσωκομματικούς και ενδοπαραταξιακούς δεν ψήφισαν ακόμα τις προτάσεις αυτές.
   Η άλλη άποψη, υπέρ του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών εκφράστηκε από το σωματείο εργαζομένων του δήμου και τις δύο παρατάξεις της αριστεράς.
   Αυτοί που βλάπτονται από την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του Δήμου είναι οι εργαζόμενοι στον δήμο και οι Δημότες.
   Οι εργαζόμενοι γιατί εντατικοποιείται η εργασία τους, χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό και στόλο. Καταστρατηγούνται εργασιακές σχέσεις, όπως το ωράριο, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κλπ. Κι αυτός είναι ο λόγος που με την κινητοποίηση τους, τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποκάλυψαν τους εχθρούς τους, τους ‘φίλους’ τους και τους πραγματικούς συμπαραστάτες τους.
   Για τους δημότες ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας σημαίνει αύξηση τελών. Ήδη αναμένεται μια αύξηση, με την λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ στην Δωδώνη, για την επεξεργασία των απορριμμάτων. Θα πληρώσει για την ανάθεση στους ιδιώτες των σταθμών μεταφόρτωσης που σύντομα θα λειτουργήσουν. Είναι επίσης γνωστό ότι οι νόμοι του Καλλικράτη και Κλεισθένη, αλλά και η μνημονιακή νομοθεσία για τα σκουπίδια, αναθέτουν την διαχείριση τους, στους επιχειρηματίες. Αυτήν την πολιτική της αστικής τάξης ακολουθεί η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων.
   Η παράταξή μας ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και προεκλογικά, ανάδειξε το πολιτικό και ταξικό πρόσημο της διαχείρισης των σκουπιδιών από τις δημοτικές αρχές. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
   Ζητάμε:
Μαζικές προσλήψεις άμεσα, ώστε να καλυφθεί ο απαραίτητος αριθμός εργαζομένων, ανανέωση του στόλου και του εξοπλισμού, συγκέντρωσης και αποκομιδής.
Διαχωρισμός των σκουπιδιών στην πηγή, με διαλογή και ανακύκλωση. Επεξεργασία, μέσα από την δημιουργία όλης εκείνης της αλυσίδας, για ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων, την παραγωγή ενέργειας και δωρεάν χρήσης από τους δημότες.
Προσλήψεις επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού, μειώνοντας έτσι και την ανεργία στην πόλη μας.
θα έχουμε σοβαρή μείωση τελών και ο δήμος μπορεί να επιτελέσει κοινωνική πολιτική, προς όφελος των αδυνάτων συμπολιτών μας.
Τα κονδύλια για την παραπάνω πολιτική, μπορεί ένας Δήμος στο πλευρό των εργαζομένων, να τα αντλήσει:
από την άμεση επιστροφή των κονδυλίων των ΟΤΑ, που παρακρατούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, εντελώς παράνομα.
Με αύξηση και αυστηρή τήρηση της φορολογίας και της τιμολογιακής πολιτικής στο μεγάλο κεφάλαιο. Συλλογή των χρεών που υπάρχουν στον δήμο από μεγαλοεπιχειρηματίες (πρόστιμα 3.000.000 Ευρώ των εταιρειών εμφιάλωσης κ.α.)
Αυτή είναι η πολιτική μας πρόταση σε αντίθετη κατεύθυνση με τις μνημονιακές παρατάξεις του δήμου, προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των κτηνοτρόφων, όλων των φτωχών στρωμάτων.

                                  ΜΕΤΩΠΟ ΔΡΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]