Ιωάννινα:Το ΚΚΕ για τα απορρίμματα ..".Όχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού"

Όχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού.

Τις τελευταίες μέρες εκτυλίσσεται ένας ψευτοκαυγάς στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε σχέση με την πρόταση του δημάρχου και των «σύμμαχων» παρατάξεών του, για ιδιωτικοποίηση μέρους της αποκομιδής των σκουπιδιών.  Παρουσιάζεται ότι οι παρατάξεις του πρώην δημάρχου, της Τ.  Καλογιάννη και των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ ορθώνουν μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και ενδιαφέρονται δήθεν σύσσωμοι να μην πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες της πόλης.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν όλοι κοινή αντίληψη και πολιτική σε ότι αφορά το πολύ σοβαρό θέμα των σκουπιδιών και την παράδοσή τους στην επιχειρηματική δράση. Η όποια διαφωνία αφορά το πότε, πόσο και σε ποιόν θα εκχωρηθεί η διαχείριση. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι η παράταξη της Τ. Καλογιάννη δεν δέχτηκε την πρόταση του δημάρχου διότι δεν προχωράει σε «ολοκληρωμένη και μακροχρόνια» ιδιωτικοποίηση!!
 Όλοι οι παραπάνω αποδέχονται ότι τα σκουπίδια από το στάδιο της αποκομιδής, ως την επεξεργασία και διάθεση,  αποτελούν ένα χρυσό εμπόρευμα για πούλημα. Ότι ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων είναι ένας ανερχόμενος, πολύ κερδοφόρος τομέας για επενδύσεις, στον οποίον εκδηλώνεται και έντονος ανταγωνισμός των επιχειρηματιών. Ως κλάδος της οικονομίας ιεραρχείται για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτής που βαφτίζει προκλητικά η ΝΔ ως «ανάπτυξη για όλους» και ο ΣΥΡΙΖΑ «δίκαιη ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα αφορά μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών και προβλέπει νέες θυσίες για τις λαϊκές οικογένειες.
Καμία από τις παρατάξεις που στηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν αρνείται τη μετατροπή των σκουπιδιών σε χρυσό εμπόρευμα για τους επιχειρηματίες, ούτε και αυτή την ανάπτυξη που την υπηρετούν ως διακηρυγμένο στόχο τους και στην πράξη.  Καμία από αυτές τις δυνάμεις δεν αμφισβητεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη λογική ο «ρυπαίνων πληρώνει» (εκτός φυσικά από τους βιομήχανους). Κανείς δεν αμφισβητεί τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των υπηρεσιών γενικά του δήμου που αρπάζει από τις τσέπες των δημοτών τεράστια ποσά. Κανείς δεν συγκρούεται με την πολιτική που περιορίζει τις μόνιμες προσλήψεις και διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποβαθμίζοντας αναπόφευκτα τις υπηρεσίες  αποκομιδής και καθαριότητας και ανοίγοντας το δρόμο στην «ανάγκη» ιδιωτικοποίησης. Την ίδια στιγμή όλοι στηρίζουν τον «εθελοντισμό» στην καθαριότητα της πόλης, ως ένδειξη  δήθεν σωστής περιβαλλοντικής συνείδησης. Καμία από αυτές τις παρατάξεις δεν αντιτίθεται στις ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα δεν αντιτέθηκε στην κατασκευή και λειτουργία της πολυδιαφημισμένης μονάδας  ΑΣΑ  στην Ήπειρο.  Τώρα που έστειλε η «ΤΕΡΝΑ» τον πρώτο λογαριασμό (σχεδόν 1 εκ. ευρω για 2 μήνες λειτουργία) κόβουν από άλλες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για να καλύψουν τα «εγγυημένα» κέρδη της επιχείρησης και ετοιμάζουν (με βαριά καρδιά δήθεν) αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του σωματείου τους για τη μη εκχώρηση σε ιδιώτες του έργου της αποκομιδής, για αύξηση των μόνιμων προσλήψεων, για προστασία της υγείας και ασφάλειάς τους σε έναν τομέα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ανθυγιεινό. 
Η ουσιαστικά αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και  συνολικά τη διαχείριση των σκουπιδιών, απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική στήριξης των κερδών των επιχειρηματιών. Απαιτεί ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών ή την ανταποδοτικότητα στο δήμο. Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά σε όλη την Ελλάδα σε αυτόν το αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους, άνεργους, τις λαϊκές οικογένειες να πουν έμπρακτα με τον αγώνα τους:
-- Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, όχι στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
- Όχι στην μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω». Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων. που ανταποκρίνονται  στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του περιβάλλοντος, να προέρχεται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, με τη μεγαλύτερη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
-- Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]