ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Χωρίς κανένα κόστος για τον πολίτη η αντικατάσταση του φωτισμού στο σύνολο του Δήμου

Με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων η αντικατάσταση του φωτισμού στο σύνολο του Δήμου
Η κάλυψη της συνολικής έκτασης του Δήμου με φωτισμό led και χωρίς να υπάρξει κανένα κόστος για τον πολίτη αποτελεί την βασική επιλογή της Δημοτικής Αρχής όπως παρουσιάστηκε διεξοδικά στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Βάββα ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις μεθοδολογίες που ακολουθούν άλλοι δήμοι της χώρας.
Όπως τόνισε ο κ. Βάββας η δέσμευση κονδυλίων από τα ανταποδοτικά του δήμου και το περιορισμένο αντικείμενο που αφορούσε ο διαγωνισμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής (αντικατάσταση μόλις 2.649 λαμπτήρων) ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού.
Πέραν αυτού ένας ακόμη λόγος που συντέλεσε ήταν ότι για να καλυφθεί το σύνολο της έκτασης του Δήμου θα έπρεπε να υπάρξουν τουλάχιστον τέσσερις διαγωνισμοί. Σημειώνεται ότι προβλέπεται ένα ακόμη έργο ηλεκτροφωνισμού για το ιστορικό κέντρο από το έργο του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, ένα δεύτερο για το Κάστρο μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και θα έπρεπε να ετοιμαστεί και ένα ακόμη για τις δημοτικές ενότητες.
Ο κατακερματισμός αυτός όπως τόνισε ο κ. Βάββας θα δημιουργούσε λειτουργικές αστοχίες και θα καθιστούσε δύσκολο το έργο σε επίπεδο διαχείρισης.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος υπογράμμισε ότι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι να καλύψει με ένα έργο το σύνολο του δήμου, χωρίς να υπάρξει κανένα κόστος για τους πολίτες αφού ο δήμος θα επιλέξει την λύση της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Απαντώντας δε σε σχετικές ερωτήσεις έκανε γνωστό ότι ο Δήμος θα ανταποκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής αναβάθμισης με την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει έργα που δεν μπορούν να βρουν άλλη πηγή χρηματοδότησης.
Ο κ. Θωμάς Γιωτίτσας εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ανέφερε ότι η συζήτηση θα πρέπει να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκεί η παράταξή του θα καταθέσει τις απόψεις της.
Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» ο Βασίλης Κοσμάς ανέφερε ότι η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Μάντζιος επεσήμανε από την πλευρά του ότι το πιο σημαντικό είναι ότι θα καλυφθεί το σύνολο του δήμου και θα αποδεσμευτούν τα κονδύλια από τα ανταποδοτικά.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο περιλαμβάνει τρία σημεία:
- Η αντικατάσταση του φωτισμού να καλύψει το σύνολο της έκτασης του Δήμου.
- Το έργο να υλοποιηθεί με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ή με ΣΔΙΤ.
- Να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός ELENA που ήδη τρέχει αντίστοιχα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου για την ωρίμανση της παρέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]