Επιβεβαίωση Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγή του ΕΣΕΚ: περισσότερες ΑΠΕ, λιγότερος λιγνίτης

Το δημοσίευμα της euractiv.gr επιβεβαίωσε από το βήμα της ΔΕΘ, έμμεσα, ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Αφού αναφέρθηκε στην παρουσίαση του ΕΣΕΚ μέχρι το τέλος του έτους (όπως είναι αναμενόμενο), προανήγγειλε αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την ηλεκτροπαραγωγή από το 31% στο 35% αλλά και απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Περιέγραψε δηλαδή ένα άλλο περιεχόμενο του ΕΣΕΚ τόσο σε επίπεδο στ΄ποχων όσο και σε επίπεδο μέτρων, επιβεβαιώνοντας πλήρως την ανάγνωση της euractiv.gr για τις αναφορές των αρμοδίων στελεχών του ΥΠΕΝ που προηγήθηκαν.
Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Μέχρι τα τέλη του 2019, παρουσιάζουμε την Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 και την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική μας έως το 2050. Η παραγωγή ενέργειας πρέπει, πλέον, να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η πρώτη θα πάψει να γίνεται απερίσκεπτα και θα συμβαδίζει με τη δεύτερη για το κοινό όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η χώρα πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας στις οποίες διαθέτει τόσο σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας μεσοπρόθεσμα μπορεί να φτάσει στο 35% αντί του 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Και αυτό είναι εφικτό.

Ένα παράδειγμα. Στην επόμενη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων θα εγκριθεί ένα νέο Ηλιοθερμικό Έργο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τεχνολογία Ρευστού Άλατος στην Κρήτη. Μία «πράσινη» επένδυση ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα καλύψει μόνη της σχεδόν το 10% των αναγκών της Κρήτης και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας στο νησί κατά την κατασκευή της.

Αλλά και το πλάνο διάσωσης της Δ.Ε.Η. κινείται προς αυτή την κατεύθυνση: Προχωράμε στην ταχύτερη απεξάρτηση από το λιγνίτη, αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που απλά δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμες. Αλλά το πρόγραμμα της από-λιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Θα περιλαμβάνουν, δηλαδή, αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες.»
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]