Πρώτη κυβερνητική κίνηση για τα Ταμειακά Διαθέσιμα των ΟΤΑ (ΦΕΚ)

Το πρώτο δείγμα γραφής αναφορικά με το “καυτό” ζήτημα της διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων, μεταξύ άλλων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε η νέα Κυβέρνηση.

Δημοσιεύθηκε την 4η Σεπτεμβρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, που τροποποιεί την αντίστοιχη Απόφαση του Γ. Χουλιαράκη.

Η τροποποίηση, όμως, δεν περιλαμβάνει ούτε μία επί της ουσίας αλλαγή του περιεχομένου της, αλλά περιορίζεται στο να δώσει έναν επιπλέον μήνα αναστολή στην έναρξη ισχύος της Απόφασης.

Δηλαδή, αντί για 1η Σεπτεμβρίου (που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ), η νέα Κυβέρνηση προσδιόρισε ως χρόνο έναρξης ισχύος την 1η Οκτωβρίου.

Ως αιτιολογία της παράτασης, αναγράφεται ότι «απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα για τη λειτουργική και τεχνική προσαρμογή των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στο θεσμοθετημένο Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου.»



Προκύπτουν, συνεπώς, εύλογα ερωτήματα εάν αυτό σημαίνει πλήρη αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ.



Υπενθυμίζεται –ιδιαίτερα για τους νέους αυτοδιοικητικούς- ότι η προσπάθεια συγκέντρωσης των λογαριασμών των Δήμων και των Περιφερειών στο περίφημο Σύστημα Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου απετέλεσε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα που απασχόλησε τις σχέσεις Κυβέρνησης–Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, από το 2015 και έπειτα.

- Όλα ξεκίνησαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, που είχε εγείρει θύελλα αντιδράσεων.

- Το “σίριαλ” συνεχίστηκε με διαδοχικές κυβερνητικές απόπειρες επιβολής σχετικού θεσμικού πλαισίου, που κάθε φορά καταγγέλλοντανως προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

- Κορυφώθηκε ξανά τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο Γ. Χουλιαράκης εξέδωσε σχετική Απόφαση («Ανατροπή στα οικονομικά των ΟΤΑ: Απόφαση για τα ταμειακά διαθέσιμα με προθεσμίες και υποχρεώσεις»  ) δεχόμενος εκ νέου σφοδρά πυρά.

- Τελικά στον “τερματισμό”, ελάχιστεςημέρες πριν την κάλπη, συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου, με νέα Απόφαση («Ταμειακά Διαθέσιμα ΟΤΑ: Νέα Απόφαση με παράταση και μεταβολές»  ) κατήργησε εκείνη του Ιανουαρίου.  Ουσιαστικά, όμως, δεν επρόκειτο για κατάργηση, αλλά αντικατάσταση όλων των άρθρων της με νέα, που έφεραν σημειακές αλλαγές.

- Τότε η ΚΕΔΕ είχε επιμείνει , με τον Πρόεδρό της, Γ. Πατούλη, να επισημαίνει ότι «η ολιγόμηνη παράταση δίνει οξυγόνο στους Δήμους, ωστόσο πρόκειται για μία Απόφαση που αποτελεί θεσμικό ατόπημα με στόχο την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και να υπογραμμίζει πως «η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των επίμαχων διατάξεων και των, σε εκτέλεση αυτών, Υπουργικών Αποφάσεων».



Επόμενη Κυβέρνηση ήρθε, αλλά δεν έφερε μέχρι στιγμής ούτε κατάργηση του νόμου ούτε καν κατάργηση της Απόφασης Χουλιαράκη.

Μόνο παράταση ενός μηνός για την έναρξη εφαρμογής της.
airetos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]