Ερώτηση του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μετσόβου

Για την κατάσταση στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μετσόβου

Στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μετσόβου, εργάζονται συνολικά 28 άτομα, από τα οποία, οι 24 είναι συμβασιούχοι διαφόρων προγραμμάτων. Από αυτούς, οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος Εναρμόνισης της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζ
ωής, πληρώνονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που έχουν φτάσει ακόμη και στο χρονικό διάστημα 30 μηνών.
Οι εργαζόμενοι πρόσφατα προχώρησαν μαζί με το σωματείο τους σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 9 μηνών και κατάφεραν να πληρωθούν ένα σημαντικό τμήμα των δεδουλευμένων.
Τώρα με το άνοιγμα των δομών το Σεπτέμβριο, η δημοτική αρχή επιχειρεί να προχωρήσει στο κλείσιμο του παιδικού σταθμού της ΤΚ Χρυσοβίτσας του Δήμου Μετσόβου, ο οποίος ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι έχουν εγγραφεί 9 νήπια, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες.
Η κατάργηση του παιδικού σταθμού θα έχει σαν αποτέλεσμα τα 9 νήπια να μεταφέρονται καθημερινά 16 χιλιόμετρα μέχρι τον κοντινότερο παιδικό σταθμό του Μετσόβου, και φυσικά άλλα τόσα για την επιστροφή, είτε με ευθύνη των γονέων, είτε με ευθύνη και επιβάρυνση του Δήμου, πράγμα πρακτικά αδύνατο αφού δεν επιχορηγούνται οι μεταφορές των νηπίων στους παιδικούς σταθμούς και ο Δήμος Μετσόβου δεν έχει δικά του μεταφορικά μέσα τέτοια που να μεταφέρει με ασφάλεια τα νήπια.
Επιπλέον και παρά το γεγονός ότι σε άλλη δομή της Κοινωφελούς Επιχείρησης (στο βρεφικό σταθμό του Μετσόβου) δεν επαρκεί το προσωπικό ώστε να τηρείται η νόμιμη αναλογία παιδιών -παιδαγωγών, η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην ανανέωση των συμβάσεων των 4 εργαζομένων του παιδικού σταθμού της Χρυσοβίτσας  εκβιάζοντας τους με απόλυση και κλείσιμο του σταθμού παρά τις καταγραμμένες ανάγκες που υπάρχουν.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που διαχρονικά εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και υιοθετεί η σημερινή κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας και την προσχολική αγωγή, όπως όλες τις λαϊκές ανάγκες, ως εμπόρευμα. Στο πλαίσιο αυτό από τη μία  παραχωρούνται αρμοδιότητες στους δήμους, χωρίς όμως τα απαραίτητα κονδύλια, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν, να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Και από την άλλη, οι εργαζόμενοι στις δομές αυτές να είναι όμηροι διαφόρων προγραμμάτων με σακατεμένα εργασιακά δικαιώματα, να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, να νιώθουν την αβεβαιότητα αν θα έχουν δουλειά αύριο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για:
Να μην κλείσει ο παιδικός σταθμός της Χρυσοβίτσας.
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να ομαλοποιηθεί η μισθοδοσία στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.
Να σταματήσει η ομηρία των εργαζόμενων και να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να τηρούνται οι αναλογίες εκπαιδευτικών-παιδαγωγών και να έχουν όλα τα νήπια δωρεάν ποιοτική δημόσια προσχολική αγωγή.

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος
Παπαναστάσης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]