Β.Τζουμέρκα:Ένα ξεχωριστό τριήμερο για τον αγροτικό τομέα!

Τριήμερη Εκδήλωση για το έργο Phygital
Ένα ξεχωριστό τριήμερο για τον αγροτικό τομέα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση με τίτλο «Καλλιεργώντας τη γεωργία ανοικτού κώδικα στα Τζουμέρκα» η οποία διήρκησε από την Κυριακή 15 έως την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Αγρότες, δημιουργοί, μάστορες και ερευνητές, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν σε μία πολυδιάστατη συζήτηση γύρω από το μέλλον του ρόλου του αγροτικού τομέα και της τεχνολογίας για την οικονομία και την κοινωνίας του μέλλοντος. Μέσα από ανοικτές συζητήσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες, να εξερευνήσουν νέους τόπους και εναλλακτικά μοντέλα αυτονομίας, συνεργασίας και συμβίωσης.
Παράλληλα, στο Κοινοτικό Εργαστήριο «Οι Τζουμέικερς», που στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο, οι συζητήσεις και οι ιδέες μετουσιώθηκαν σε πράξη και πρωτότυπες λύσεις που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν συνεργατικά. Τέσσερεις δημιουργοί από Ελλάδα και Γαλλία ένωσαν τις δυνάμεις τους με την κοινότητα του Τζουμέικερς και τους επισκέπτες και κατασκεύασαν μία συσκευή συρμάτωσης πλαισίων για μελισσοκόμους, ένα τριβείο – κόσκινο για ρίγανη και αρωματικά φυτά, μία συσκευή ελέγχου και αυτοματισμού με Arduino και ένα σύστημα ελέγχου της υγρασίας και της θερμοκρασίας του εδάφους με ραδιοκύματα.
Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους και συζήτησαν μελλοντικές δράσεις στο Κοινοτικό Εργαστήριο, όπως τη διοργάνωση ενός διεθνούς summer school για την κοινοτική παραγωγή στον αγροτικό τομέα.
→ Περισσότερες πληροφορίες για το έργο https://phygitalproject.eu.
→ Πληροφορίες για τις δράσεις του Κοινοτικού Εργαστηρίου στο http://www.tzoumakers.gr.
Το έργο Phygital επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες. Τα εργαλεία που κατασκευάζονται από τους Τζουμέικερς έχουν σχεδιαστεί από κοινότητες αγροτών σε όλο τον κόσμο και τα σχέδια διαμοιράζονται ανοικτά στο διαδίκτυο. Αντίστοιχα, οι Τζουμέικερς συνεισφέρουν με τις δικές τους βελτιώσεις και την εμπειρία της κατασκευής, δημιουργώντας μία παγκόσμια παραγωγική κοινότητα που «σχεδιάζει παγκόσμια, κατασκευάζει τοπικά». Το μοντέλο αυτό θέτει την τεχνολογία στα χέρια των ανθρώπων για να βελτιώσουν την ευημερία τους και την υγεία του πλανήτη.
Το έργο Phygital σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:
τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας ανοικτής γνώσης και δυνατοτήτων,
Το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,
το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και
το HEC Foundation, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.
Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ιnterreg V-B “Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020”, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]