ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Νέοι δημιουργοί, σπεύσατε! Ξεκινά το πρόγραμμα “Εσύ Δημιουργείς”

Νέοι δημιουργοί, σπεύσατε!
Ξεκινά το πρόγραμμα “Εσύ Δημιουργείς” της Terre des hommes Hellas στο Κέντρο Κοινότητας «Μικρή Πόλη» των Ιωαννίνων για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ευάλωτων νέων.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 20 Σεπτεμβρίου 2019 - Νέες δραστ
ηριότητες αρχίζουν αυτό το διάστημα με στόχο τη δημιουργική απασχόληση νέων σστο Κοινοτικό Κέντρο Μικρή Πόλη των Ιωαννίνων, που λειτουργεί από το 2017 η οργάνωση παιδικής προστασίας Τerre des hommes Hellas (Γη των ανθρώπων). To πρόγραμμα «ΕσύΔημιουργείς» (YouCreate) αποτελεί μια μη-κατευθυντική πρωτοβουλία που απευθύνεται σε νέους μεταξύ 14-21 ετών, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλακούν σε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες, κάνοντας χρήση διαφόρων μορφών τέχνης με στόχο την κατασκευή ενός έργου που να αναποκρίνεται στις ανάγκες τους, να αντανακλά τις ανησυχίες τους και να χαρακτηρίζεται από τις προσωπικές τους ιδέες και επιθυμίες. 
Το πρόγραμμα βασίζεται στη μεθοδολογία «ΕσύΔημιουργείς» όπως συνδιαμορφώθηκε μέσα από τη συνεργασία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Terre des hommes  και του International Institute for Child Rights and Development   μετά από την εφαρμογή του προγράμματος στην Αίγυπτο και στο Ιράκ σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες νέων. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη νέων, στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων ζωής μέσα από την ενθάρρυνση των 5 βασικών στοιχείων της ευμάρειας και της ψυχικής υγείας, όπως ορίζονται από τη θεωρητική πλαισίωση της αντίστοιχης μεθοδολογίας: Ασφάλεια, Διασύνδεση, Αυταξία, Σεβασμός και Αισιοδοξία. Μέσα σε ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον οι νέοι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται στη μεθοδολογία και λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση τόσο σε πρακτικό, όσο και σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο από προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο στη συγκεκεριμένη προσέγγιση, αλλά και από εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν είτε ως συμμετέχοντες (Youth Participants) σε μια ομάδα με άλλους νεαρούς συνομήλικούς τους από διάφορες εθνικότητες, είτε ως Διευκολυντές Ομάδων Νέων (Youth Leaders), έχοντας ως ρόλο την υποστήριξη της ομάδας τους σε μια σειρά από δραστηριότητες με στόχο την επίτευξη των στόχων που η κάθε ομάδα θα θέσει στην έναρξη του προγράμματος. Η επίτευξη αυτών των στόχων γίνεται δυνατή μέσα από μια σειρά δράσεων, όπου η τέχνη, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η πρωτοβουλία θα έχουν σημαίνοντα ρόλο. Ο κάθε Διευκολυντής Ομάδας  Νέων θα έχει ως πρόσωπο αναφοράς έναν Ενήλικα Υποστηρικτή (Adult Ally) και θα μοιράζεται τις αρμοδιότητές του μέσα στην ομάδα με τους Νεαρούς Συμμετέχοντες μαζί με έναν δεύτερο Διευκολυντή Ομάδας Νέων.
Όπως τονίζει η διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της Terre des hommes, Jezerca Tigani, “η διαδικασία όπως προκύπτει μέσα από μαρτυρίες νέων που συμμετείχαν σε ανάλογες εφαρμογές του προγράμματος, υπήρξε καθοριστική για τη καθημερινή τους ζωή στην κοινότητα, καθώς ένιωσαν σημαντικοί, μπόρεσαν να ορίσουν και να διαχειριστούν ζητήματα που για τους ίδιους ήταν έντονα και κατάφεραν να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και τεχνογνωσία, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό και μελλοντικό τους επαγγελματικό δυναμικό».
Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που διαμένουν στην πόλη των Ιωαννίνων και στην ευρύτερη περιοχή, η διάρκεια του είναι 3 μήνες και ο χώρος διεξαγωγής αυτού, το Κοινοτικό Κέντρο της Terre des hommes Hellas “Μικρή Πόλη”, Γεωγράφου Μελετίου 22.
Το πρόγραμμα YouCreate της Terre des hommes Hellas χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Alta Mane.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε ηλεκτρονικό μήνυμα στο christina.bellou@tdh.ch

--------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]