9ο Συνέδριο του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. στο Μέτσοβο

«Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών»
9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μεταξύ 26 και 28 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στο Μέτσοβο, στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου, το 9ο Συνέδριο του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.Δ.Ε., με τίτλο: «Όραμα, σχεδιασμός και πολιτικές για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και απομονωμένων περιοχών». Τα Συνέδρια του ΜΕ.Κ.Δ.Ε. αποτελούν πια θεσμό για τα θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Από το 1995, όταν και πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο, και κάθε τρία χρόνια το Μέτσοβο – πατρίδα των ιδρυτών και ευεργετών του Ε.Μ.Π. - γίνεται τόπος συνάντησης και διαλόγου για τους ερευνητές, τους φορείς αυτοδιοίκησης, τις συλλογικότητες και το κοινό που εμπλέκονται με τα ζητήματα των ορεινών και απομονωμένων περιοχών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ελκυστικού και ρεαλιστικού οράματος για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των απομονωμένων περιοχών, ορεινών και νησιωτικών, και τη βελτίωση των προοπτικών των κοινωνιών τους. Ενός οράματος που θα  στηρίζεται σε εργαλεία και τεχνολογίες αιχμής και θα μπορεί να εμπνεύσει και να κατευθύνει τοπικά σχέδια ανάπτυξης, με παράλληλο στόχο μια ζωτικής σημασίας προτεραιότητα: τη χάραξη ειδικών πολιτικών για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των απομονωμένων περιοχών, ορεινών και νησιωτικών.

Οι 60 εισηγήσεις του Συνεδρίου αγγίζουν πολλές πτυχές της πραγματικότητας των ορεινών και απομονωμένων περιοχών. Επιπλέον, θα γίνουν 16 παρουσιάσεις σε ειδική συνεδρίαση, εστιασμένες στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων που την ακαδημαϊκή χρονιά 2018-2019 αποτέλεσε περιοχή μελέτης του μεταπτυχιακού προγράμματος «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Ε.Μ.Π, δεύτερη κατεύθυνση του ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη». Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι στο συνέδριο συμμετέχουν πολλοί νέοι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, γεγονός που στην πράξη συμβάλει στη διεπιστημονική προσέγγιση των ζητημάτων των ορεινών και απομονωμένων περιοχών.

Ο χορευτικός όμιλος Μετσόβου θα παρουσιάσει χορούς της ευρύτερης περιοχής του Μετσόβου, ανοίγοντας το συνέδριο. Στα διαλείμματα μεταξύ των παρουσιάσεων επιστημονικών εργασιών, θα υπάρχει η δυνατότητα περιπάτων στο δάσος και τον οικισμό του Μετσόβου, ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη φύση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Επίσης, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιδιαίτερη σημασία του πολιτισμικού στοιχείου για τις ορεινές περιοχές και τις κοινωνίες τους, θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση, στην οποία ο μουσικός παραγωγός Christopher King θα παρουσιάσει στοιχεία από τις έρευνές του για τα μοιρολόγια και την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου, σε συνδυασμό με ακροάσεις αυθεντικών μουσικών εκτελέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]