ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Το drone του ...τον έβαλε σε μπελάδες...

Drones,η μόδα της εποχής ...
Αυτά τα μικρά ελικοπτεράκια έχουν γίνει ο νέος τρόπος βιντεοσκόπησης και λήψης φωτογραφιών από ψηλά .
Πλέον με σχετικά λίγα     χρήματα ένας ερασιτέχνης μπορεί να αποκτήσει το δικό του drone για να κάνει το χόμπι του .
Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχνά   ποτέ του είναι πως πρέπει να προσέχει που  το πετά   φροντίζοντας  πάντα να μην παραβιάζει την προσωπική ζωή των υπολοίπων .
Οι εθνικές νομοθεσίες περί μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα διαχωρίζουν μεταξύ ψυχαγωγικής και επαγγελματικής χρήσης. Η ψυχαγωγική χρήση περιορίζεται σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως αγώνες μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή ενασχόληση με την ιδιωτική φωτογραφία.
Το να χρησιμοποιήσει  κάποιος το drone του για ψυχαγωγικούς σκοπούς επιτρέπεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ,χωρίς άδεια από την Πολιτική Αεροπορία.
Βέβαια αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί λανθασμένα από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη αφού δεν σημαίνει ότι μπορεί   να πετά  το drone του  όπου θέλει  χωρίς περιορισμούς .
Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά   είναι πως  οφείλει να εκτελεί  την πτήση του πάντα με σεβασμό στην ιδιωτική ζωή των άλλων .

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενοχλούνται και μόνο στη θέα ενός drone πάνω από το σπίτι τους ή στη γειτονιά τους ..
Έτσι μια απλή  ,αθώα  βιντεοσκόπηση  για  καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους μπορεί να οδηγήσει κάποιον  σε μπελάδες.
Όπως και συνέβη πρόσφατα σε γειτονιά των Ιωαννίνων ,όταν ιδιοκτήτης drone θέλησε να το σηκώσει κάνοντας βόλτες στον αέρα πάνω από τη γειτονιά του και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή .
Ένας από τους γείτονες ενοχλήθηκε και αφού τον προσέγγισε  ζητώντας  να του επιδείξει τη σχετική άδεια   όταν εκείνος αρνήθηκε   ο γείτονας  αναγκάστηκε να καλέσει την Αστυνομία .
Μετά από  έλλειψη συνεννόησης μαζί του  με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αστυνομικοί   ,οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα .
Ο γείτονας δεν θέλησε να υποβάλλει  μήνυση και έτσι η περιπέτειά του περιορίστηκε σε ανάλογες συστάσεις από τους άνδρες της Αστυνομίας ,προκειμένου την επόμενη φορά που θα θελήσει να πετάξει το ελικοπτεράκι του να είναι πιο προσεχτικός φροντίζοντας να μην ενοχλεί  και να μην παραβιάζει την προσωπική ζωή κανενός .
 Ας μην ξεχνάμε ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα.
Στο εξωτερικό έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου εξοργισμένοι κάτοικοι με το drone   του γείτονά τους έχουν προσπαθήσει να τα καταρρίψουν πετώντας διάφορα αντικείμενα..
Στη χθεσινή περίπτωση   πάντως στα Ιωάννινα  η κατάσταση δεν ξέφυγε και  την τάξη αποκατέστησε η Αστυνομία ...

Τα aerial βίντεο είναι όντως εντυπωσιακά αλλά η χρήση των drones  τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αιτία για την ενόχληση πολλών πολιτών  που έχουν κάθε δικαίωμα να μην θέλουν να τους  βιντεοσκοπεί κάποιος .
Οταν κάποιος αποφασίσει να αποκτήσει ένα drone οφείλει  να ενημερωθεί για όλα όσα ορίζει  η σχετική νομοθεσία .
Το ερώτημα   βέβαια  που παραμένει ανοιχτό είναι  το κατά πόσο  είναι ενήμεροι για  τους κανόνες και κατά πόσο τους τηρούν ....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]