Μειώσεις στη φορολογία στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή - Το σχέδιο για τις φορολογικές ελαφρύνσεις
Φορολογικού χαρακτήρα αναμένεται ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι (θέλοντας να δώσει εξ αρχής το στίγμα της σε σχέση και με όσα είχε πει προεκλογικά), η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μετά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων, θα περιλαμβάνει διορθωτικές κινήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και κατάργηση των εξαιρέσεων (σερβιριζόμενα ποτά, καφέδες) από τον μειωμένο ΦΠΑ 13% στον οποίο υπάγεται πλέον η εστίαση.

Η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει, επίσης, μέχρι και το Σεπτέμβριο να προχωρήσει και σε επιπλέον ελαφρύνσεις στη φορολογία, οι οποίες, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να πάρουν έγκριση από τους δανειστές, δεδομένου και ότι πρέπει να κλείσουν εκκρεμότητες που συνδέονται με τις εκτιμήσεις των θεσμών για αποκλίσεις έναντι των φετινών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, λόγω των παροχών Τσίπρα.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται πως θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δανειστών την επόμενη εβδομάδα με αφορμή το ετήσιο συνέδριο του Economist.

Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο της νέας κυβέρνησης για μείωση της φορολογία, προβλέπει:

• Μείωση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% από 22% σήμερα και του ανώτατου στο 40% από 45%, ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον 5 φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει δηλαδή φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.

• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.

• Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

• Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020 με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

• Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

• Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

• Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]