ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αναζητά σχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ η ΝΔ


Από Αλέκος Πολίτης | economix.gr//Euractiv
Ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον της ΔΕΗ αναζητά το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια να διασωθεί η εταιρεία από το οικονομικό τέλμα που περιήλθε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αναγνωρίζουν ότι η ΔΕΗ αποτελεί «βόμβα» που μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης και γι’ αυτό δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη διαχείρισή της.

Όπως επισημαίνεται σε όλους τους τόνους, η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε να σαμποτάρει το σχέδιο για μία μικρή ΔΕΗ αλλά προχώρησε ένα βήμα παρακάτω στην καταστροφή της καθώς, προ πενταετίας, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν έξι φορές υψηλότερη και άγγιζε τα 2,6 δισ. ευρώ ενώ η επιχείρηση ήταν κερδοφόρα. Σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της φτάνει πλέον μόλις τα 423 εκατ. ευρώ ενώ, μόνο για το 2018, η ΔΕΗ κατέγραφε ζημιές που άγγιζαν τα 542 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΝΔ αποσκοπεί στη μείωση του μεριδίου που αναλογεί στην εταιρεία για την εγχώρια αγορά σε ποσοστό μικρότερο του 50%. Η Πειραιώς αναζητά ένα πλάνο για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και την περιστολή των δαπανών της που, όμως, θα μπορέσει να οριστικοποιηθεί μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. και την αναλυτική μελέτη των αριθμών που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση.

Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί, πρώτα από όλα, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς στην εταιρεία έτσι ώστε να τονωθεί η ρευστότητα και να πάρει η ΔΕΗ μία οικονομική ανάσα. Παράλληλα, στη ΝΔ στοχεύουν στην πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ αντιμετωπίζουν ως χείριστη λύση την αύξηση των τιμολογίων. Μάλιστα, η πώληση των μονάδων θα προκύψει από διεθνή διαγωνισμό και αφού προηγηθεί market test για να εξεταστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από ελληνικά και ξένα κεφάλαια. Ακόμη, δεν αναμένεται να υπάρξουν απολύσεις παρά μόνο μείωση προσωπικού μέσω πρόωρης συνταξιοδότησης ή εθελουσίας εξόδου ενώ απαραίτητη καθίσταται και η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει μερίδιο των βαρών.

Προτεραιότητα για τη ΝΔ είναι η διάσωση της ΔΕΗ ενώ, από εκεί και πέρα, θα γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια να ελεγχθούν όσοι φέρουν μερίδιο ευθύνης για την οικονομική καταστροφή και τη σημερινή κατάσταση της επιχείρησης. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι «εννοείται πως η Ν.Δ. θα διασώσει τη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, ζημιώνοντας με πρωτοφανή τρόπο την περιουσία του Ελληνα φορολογουμένου».

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ…

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε εξάλλου ξεκαθαρίσει τους άξονες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ΔΕΗ προ διετίας και μάλιστα πολύ προτού βγουν στην επιφάνεια τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ό, τι αφορά το οικονομικό αδιέξοδο της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει πως θα πρέπει αρχικά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Μάλιστα, είχε περιγράψει μερικά εξ αυτών, όπως είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθετε ως επόμενο βήμα τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας για τη σύναψη σύμβασης παραχώρησης ή πώλησης λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ μέσα από την προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού.

Οι προτεραιότητες που τίθενται από τη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης αφορούν τη μείωση του κόστους της ενέργειας σε προσιτές τιμές για τους πολίτες και ανταγωνιστικές για τα γειτονικά κράτη, την επάρκεια στην τροφοδοσία στη χώρα, την τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων για την προστασία τους περιβάλλοντος και, τέλος, την τόνωση της οικονομίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων.

…ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις πρωτοβουλίες της ΝΔ, κάνουν λόγο για επαναφορά της ατζέντας για ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ενώ επικαλούνται υποτιθέμενο «σαμποτάζ» της εταιρείας από τη ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία. Κρίνουν δε, ότι στη ΔΕΗ δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκδηλωνόταν αδυναμία για την αναχρηματοδότηση των δανείων.

«Το 2015 βρήκαμε ένα σχέδιο για την τριχοτόμηση της και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει: πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που συμπεριλάμβανε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και πώληση του 17% των μετοχών ΔΕΗ από το 51% που κατέχει το δημόσιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]