Όλγα Γεροβασίλη: Το πολιτικό μας σχέδιο παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες της

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Σήμερα ένας κύκλος κλείνει, ένας κύκλος ανοίγει.

Ο ρόλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία στην πολιτική ζωή της χώρας φυσικά και διαφοροποιείται μετά τις τελευταίες εκλογές. Το πολιτικό μας σχέδιο, παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες της.

Συνεχίζουμε, με πρώτιστη ευθύνη να ελέγχουμε την κυβέρνηση και να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας και το έργο μας.

Ξέρουμε όλοι ότι αναμφισβήτητα, ήταν από τις πιο  πυκνές πολιτικές περιόδους της μεταπολίτευσης. Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια από τις πιο δύσκολες ιστορικές περιόδους, μιας χώρας χρεοκοπημένης, με την ανεργία στο 28%, την κοινωνία φτωχοποιημένη, απορρυθμισμένη, στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης.

Καταφέραμε να κάνουμε όλη τη διαδρομή, παρά τις δυσκολίες, παρά τις συγκρούσεις, τα λάθη, τις αντιθέσεις και τις αδυναμίες μας φυσικά. Αλλά στο τέλος κατορθώσαμε και ελευθερώσαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, μειώσαμε την ανεργία, τα δημόσια ταμεία ξαναγέμισαν με περίπου 37 δισεκατομμύρια, οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται διαρκώς τα εννέα τελευταία τρίμηνα και το κοινωνικό κράτος είναι σε ανάταξη και λειτουργικό. Τα λέω όλα αυτά γιατί δεν ήταν ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα.

Σήμερα παραδίνουμε τη χώρα ισχυρή, την Ελλάδα να έχει ανακτήσει διεθνώς την αξιοπιστία της και να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Γεγονός που νομίζω ότι αναγνωρίζεται και διεθνώς με διαπιστώσεις διεθνών φορέων οι οποίοι το αποτυπώνουν, με τον τουρισμό να στηρίζεται και πάνω σε αυτό και ένας άλλος δείκτης, ένας σημαντικός που το αποδεικνύει είναι η παραμονή της χώρας μας στο  Πρόγραμμα Απαλλαγής θεώρησης Εισόδου στις ΗΠΑ –το γνωστό Visa Waiver Program που αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα αυτό, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φίλες και φίλοι,

η εναλλαγή στη διακυβέρνηση αποτελεί την πεμπτουσία της Δημοκρατίας.

Στα θέματα ασφάλειας δουλέψαμε στοχευμένα, μεθοδικά, παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί η Αστυνομία, όπως οι μεταναστευτικές ροές.

Σ’ αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα πρώτο σχόλιο για την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικης πολιτικής και την ενσωμάτωση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Καθώς το θεωρώ και βεβαίως είναι αποδεικτικό μιας διαφορετικής αντίληψης της νέας Κυβέρνησης όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα.

Και βεβαίως δίνει ένα σήμα ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού  είναι θέμα τάξης και παραβατικότητας και όχι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, ένα θέμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που απαιτεί ξεχωριστή πολιτική προσέγγιση όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

Κυρίες και κύριοι,

καλύψαμε μια δύσκολη διαδρομή, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, βάζοντας πραγματικά ψηλά τον πήχη στα θέματα της ασφάλειας.

Ενισχύσαμε την εμφανή αστυνόμευση μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, τον ΠΕΡΣΕΑ, με θετικά αποτελέσματα. Έγιναν πολλές οργανωμένες επιχειρήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά παραβατικότητας για την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων και δεν επιτρέψαμε να υπάρχουν άβατα σε καμία περιοχή.

Ενισχύσαμε την αστυνομία με προσωπικό και μέσα. Στα μέτρα του δυνατού βεβαίως. Αυξήσαμε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στις Σχολές, που όπως ξέρετε εξαιτίας του ότι τη διετία 2013 – 2014 η σχολή δεν είχε πάρει εισακτέους καθόλου, αυτό έφερε και μια υποστελέχωση στην πορεία.

Ξεκινήσαμε την ανανέωση και του εξοπλισμού και του στόλου των οχημάτων της ΕΛΑΣ, η οποία σταδιακά θα παραλάβει  συνολικά 2.000 οχήματα.

Δημιουργήσαμε νέες δομές, προχωρήσαμε σε διεθνείς συνεργασίες, λειτουργήσαμε και συστηματικά και με σχέδιο.

Κύριε Υπουργέ,

φέραμε σε πέρας δύσκολες αποστολές. Άλλες  γνωστές, άλλες άγνωστες. Όπως πολύ καλά ξέρετε, ένα κομμάτι γίνεται ορατό από τις επιχειρήσεις του Σώματος. Αλλά να κομμάτι του τι έχει αποτραπεί προφανώς δεν γίνεται ποτέ γνωστό και αυτό είναι ένα κομμάτι που όταν δεν είναι ορατό συχνά αφήνει να υποβαθμίζεται και το πόσο σωστά έδρασε η Ελληνική Αστυνομία.

Πιστεύουμε ότι σας αφήνουμε μια παρακαταθήκη με μια δουλειά σε βάθος.

Και επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά:

–  Στην αναδιοργάνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την οποία έχει εκδοθεί ήδη το Προεδρικό Διάταγμα και για πρώτη φορά αποκτά οργανόγραμμα το Υπουργείο.

– Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, που οδήγησε στη συγχώνευση υπηρεσιών, την αποδέσμευση μεγάλου αριθμού αστυνομικών που βγήκαν στο δρόμο και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Θυμίζω μόνο ότι μέσα από το σχέδιο αναδιάρθρωσης αποκαλύφθηκαν ακόμα και μισθώματα που επί χρόνια πλήρωνε το δημόσιο σε κλειστούς Αστυνομικούς Σταθμούς.

– Στη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά Μονάδας για τον έλεγχο των Οικονομικών των Σωμάτων, βάσει συστάσεων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

– Στην Ενοποίηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικού Σώματος και Λιμενικού-Ελληνικής Ακτοφυλακής), ως αυτοτελούς υπηρεσίας για τη συντονισμένη καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και την ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών.

– Στην εξασφάλιση πλήρους κάλυψης της χώρας στην αεροπυρόσβεση για φέτος αλλά και για την επόμενη πενταετία με επιπλέον εναέρια μέσα, όπως και τη συντήρηση του ιδιόκτητου στόλου ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

– Προχωρήσαμε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για αποτελεσματικότερη δράση της Αστυνομίας σε μερικούς ευαίσθητους τομείς όπως το Τμήμα Ενδοοικογειακής Βίας.

– Θέλω να επισημάνω ότι για να ξεριζωθούν κατακριτέες και αυταρχικές νοοτροπίες θεσπίσαμε τον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας υπό τον Συνήγορο του Πολίτη, που εξετάζει καταγγελίες για πράξεις του ένστολου προσωπικού.

–  Θα αναφερθώ επίσης στο πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών για τον χειρισμό θεμάτων που αφορούν τους Ρομά και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού τους.

–  Θα θυμίσω επίσης ότι ως Πολιτική ηγεσία σταθήκαμε σταθερά απέναντι σε πρακτικές κάλυψης μέσω ανοχής ή κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, γιατί αυτά δεν μπορεί να έχουν χώρο στο συντακτικό της δημοκρατικής αστυνόμευσης και του νομικού μας συστήματος. Και θα συμπληρώσω ότι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, που αυτό επετεύχθει σε διάρκεια ετών, δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά επειδή εγώ πάτησα ένα κουμπί, έχει να κάνει με την συνολική κουλτούρα εναντίωσης και καταπολέμησης της κακομεταχείρισης.

– Θα σημειώσω ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας με σκοπό την έκδοση νέων σύγχρονων Δελτίων Ταυτότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και όλων των εγγράφων ασφαλείας, διαβατήρια, άδειες διαμονής, άδειες ικανότητας οδήγησης, δελτία ταυτότητας αστυνομικού προσωπικού κλπ

–  Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στο ότι ολοκληρώσαμε ένα σχέδιο νόμου για την ίδρυση της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας,  με ριζική αναδιοργάνωση δομών στα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών. Με ουσιαστική δημόσια διαβούλευση ευρείας κλίμακας, με ενσωμάτωση των προτάσεων της “επιτροπής Γκολντάμερ”, συναρμόδιων φορέων αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που επικρότησε το εγχείρημα νομοθέτησης ως “ένα καλά δομημένο κείμενο που ενσωματώνει ευρωπαϊκά πρότυπα και την επιστημονική τεκμηρίωση”, και βεβαίως τα σχόλια του Συμβουλίου  της Ευρώπης που επίσης ήταν θετικότατα.

– Θα σημειώσω τέλος ότι η χώρα μας μετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, δημιουργήθηκαν νέες δομές στην Πυροσβεστική, εντάχθηκαν 2.173 πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης στο μόνιμο προσωπικό, το Σώμα ενισχύθηκε με άλλες 2.000 προσλήψεις, εποχικών και Πενταετούς Υποχρέωσης. Επίσης φέτος αποφοίτησαν από την Πυροσβεστική Ακαδημία οι πρώτοι  μετά από εισαγωγή με Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Φίλες και φίλοι,

Νιώθω την ανάγκη σ’ αυτό το σημείο να κάνω ειδική μνεία στους προκατόχους μου Γιάννη Πανούση, Νίκο Τόσκα και Πάνο Σκουρλέτη.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνεργαστήκαμε με τον ίδιο στόχο. Την Κατερίνα Παπακώστα, τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλη Ματθαιόπουλο, τους υπαρχηγούς και των δύο Σωμάτων, τους αξιωματικούς, τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και φυσικά και όλο το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου και των υπηρεσιών.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Σπυριδούλα Καλαντζή, τον προκάτοχό της Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Κουμουτσάκο, κύριε Οικονόμου,

σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο σας, δύναμη και αντοχή.

Κύριε Χρυσοχοϊδη,

γνωρίζετε το χώρο, γνωρίζετε την ανθρωπογεωγραφία, την κρισιμότητα της δουλειάς και είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλετε με τη δουλειά σας σε αυτό που λέγεται ασφάλεια του πολίτη και ασφάλεια της χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]