Ιωάννινα:Στεγαστικό ..και άλλα προβλήματα στα νηπιαγωγεία της πόλης

"Δεν πάει πολύς καιρός από την τελευταία ανακοίνωση της ΑΣΕ, για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά με την  υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Για να έρθουμε στο δια ταύτα, εδώ στα Γιάννενα, όπου μεσοκαλόκαιρο και με τα σχολεία κλειστά, διαπιστώνεται ότι τα νήπια ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΣΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, (7ο – 28ο  κ.ά Νηπ/γεία), δημιουργούνται πληθωρικά τμήματα, νήπια μένουν «εκτός» του νηπιαγωγείου εγγραφής τους (της γειτονιάς τους δηλ.) και οι γονείς τους υποχρεώνονται να τα μετακινούν καθημερινά από το Σεπτέμβρη αρκετά χιλιόμετρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μπροστά στο μεγάλο αυτό πρόβλημα για τις λαϊκές οικογένειες, κανένας από τους αρμόδιους δεν μπορεί να δηλώνει… «Πόντιος Πιλάτος», καθώς ήμασταν η ΑΣΕ και το γονεϊκό κίνημα, που από την περσινή χρονιά, που καθιερώθηκε η δίχρονη προσχολική αγωγή ως υποχρεωτική στον Δήμο Ιωαννιτών,  τονίζαμε και προειδοποιούσαμε ότι δεν μπορεί να βασιζόμαστε στην υπογεννητικότητα για τη λύση των ζητημάτων των υποδομών της Π.Α. Ότι έπρεπε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κτηριακών ζητημάτων, ώστε όλα τα νήπια, ΑΜΕΣΑ, να φοιτούν στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους και κανένα τμήμα να μην υπερβαίνει (σε πρώτη φάση) τους 20 μαθητές. Για την τοποθέτησή μας αυτή μάλιστα είχαμε καταγγελθεί από εκπροσώπους της ΕΡΑ, και της ΔΗΣΥ  στις Γεν.Συνελεύσεις και τα ΔΣ, ότι: «δεν θέλετε την 2/χρονη υποχρεωτική Π.Α.», «ας ξεκινήσει η εφαρμογή και βλέπουμε. Εξάλλου στην Κατοχή τα μαθήματα γινόταν κάτω από βελανιδιές…»,  «Συμφωνείτε με την ΚΕΔΕ και τη ΔΑΚΕ που δεν θέλουν την ΠΑ…»... Και να που φτάσαμε στο σημείο «μηδέν», που «μαγικές λύσεις» δεν μπορούν να υπάρξουν και τα νήπια… κάπου πρέπει να φοιτήσουν.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ:
Που υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις του υπουργείου Παιδείας προχώρησαν σε μαζικές συγχωνεύσεις σχολείων πρώτα και κύρια νηπιαγωγείων. Εννοούμε τη Δ/νση ΠΕ και την Περιφερειακή Δ/νση Π&Δ Εκπ/σης Ηπείρου, που  χωρίς κανένα ιδιαίτερο «ζόρισμα» αλήθεια, μεθόδευσαν την «αποψίλωση» σχολείων,   προσπαθώντας μάλιστα να πείσουν ότι αυτό γίνονταν για την «εύρυθμη λειτουργία τους και το καλό παιδιών και εκπαιδευτικών». Θα συζητούσαμε για παράδειγμα σε άλλη βάση σήμερα, αν δεν είχε καταργηθεί το 17ο Νηπιαγωγείο, καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σε έναν ανεξάρτητο χώρο, αποσυμφορώντας τα νηπιαγωγεία των Σεισμοπλήκτων που σήμερα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.
Που στη σύσκεψη στο Δημαρχείο τον περσινό Φλεβάρη διαπίστωναν (πχ η Σχ. Σύμβουλος ΠΑ - συνδικαλιστές) και εφησύχαζαν ότι τα προνήπια «χωράνε στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία χωρίς να παρθούν ιδιαίτερα μέτρα… πέρα από 5-6 μετακινήσεις παιδιών.»
Που 5 χρόνια τώρα δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της στέγης στα σχολεία της πόλης. Και μιλάμε βέβαια για τον Δήμο Ιωαννιτών και την απερχόμενη Δημ.Αρχή, που είναι η κύρια αιτία των σημερινών προβλημάτων λειτουργίας των σχολείων. Μια Δημοτική Αρχή που προεκλογικά περηφανεύονταν για τα 20εκατομμύρια € πλεονάσματος στα ταμεία της, την ίδια ώρα που στα σχολεία ευθύνης της έχουν μετατραπεί αποθήκες και διάδρομοι σε αίθουσες διδασκαλίας και οι μαθητές κάνουν μάθημα εν έτει 2020 σαν «σαρδέλες»… Μια Δημ.Αρχή που ενώ διέπρεψε σε έργα καλλωπισμού και εξυπηρέτησης του τουριστικού κεφαλαίου, ταυτόχρονα  δήλωνε - επί μια πενταετία !!!!! - αδυναμία να λύσει οξύτατα στεγαστικά προβλήματα (βλ. ΣΑΠ – 4ο Ανατολής – Παπαζόγλειο κλπ).  «Έκαστος εφ’ω ετάχθη»…
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ 1ου ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ «ΠΑΠΑΖΟΓΛΕΙΟΥ»
Μέσα σ’ όλα αυτά και όλως τυχαίως, η συναδέλφισσα Νηπιαγωγός – Προϊσταμένη του 1ου Νηπ/γείου ανακάλυψε πριν λίγες μέρες,  ότι με τελεσίδικη δικαστική απόφαση, το νηπιαγωγείο τελεί υπό έξωση, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί την 15η Ιουλίου!!! Για το ζήτημα αυτό τόσο η ίδια η Νηπιαγωγός, όσο και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν είχαν καμιά ενημέρωση από τον Δήμο, ο οποίος σίγουρα γνώριζε (ως αντίδικος με τους ιδιοκτήτες) πολύ νωρίτερα για τη δικαστική απόφαση.
Έτσι λοιπόν, μέσα στο καλοκαίρι πετιόνται κυριολεκτικά στον δρόμο 60 νήπια, με τους γονείς τους - εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους στο Εμπορικό Κέντρο και υπάλληλοι υπηρεσιών - να βρίσκονται σε απόγνωση για το τι θα γίνουν τα παιδιά τους τον Σεπτέμβρη.
Αυτό όμως που εξοργίζει όλους μας τη συγκεκριμένη στιγμή, είναι ότι έρχεται η Δημ.Αρχή που ευθύνεται ολοκληρωτικά για το συγκεκριμένο πρόβλημα, να ζητάει από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συναινέσουν σε άκρως αντιπαιδαγωγικές λύσεις (μετακόμιση στα υπόγεια του 1ου Δ.Σχ), όταν ήταν η ίδια που:
Πέντε (5) χρόνια τώρα ΕΜΠΑΙΖΕΙ ασύστολα γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με  την επίλυση του κτηριακού ζητήματος τόσο του 1ου Νηπιαγωγείου όσο και του Ειδικού Σχολείου του ΣΑΠ.
Είναι ο Γενικός Διευθυντής του γραφείου του Δημάρχου (Μπαμπασίκας) που λίγο πριν το Πάσχα ανερυθρίαστα υπόσχονταν στους γονείς, ότι «σε μια βδομάδα το αργότερο θ’ αρχίσει η κατεδάφιση στο παλιό «Χατζηκώστα» και θα στηθούν άμεσα τα προκατασκευασμένα κτήρια που θα στεγάσουν το 1ο Νηπ. και το ΣΑΠ».
Είναι ο Δήμαρχος Θ.Μπέγκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Π.Κολόκας και η πρώην υφ.Παιδείας κ. Μ.Τζούφη που σε σύσκεψη πέρσι τέτοιον καιρό δήλωναν δημόσια ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα (2018) τα σχολεία θα λειτουργούν στο παλιό Χατζηκώστα.» Και είναι οι ίδιοι που δεν πήραν ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο για την επίλυση του ζητήματος αλλά επικαλούνταν  τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να  μην στηθούν τα κτήρια στο χώρο αυτό. Που πίσω από κάθε απαίτηση και κινητοποίηση σωματείων για τα αυτονόητα, έβλεπαν …δάκτυλο του ΚΚΕ.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΗΣ Ν.Δ.
 Να μην τολμήσουν να πάρουν το παραμικρό μέτρο που θα βλάπτει τα μορφωτικά δικαιώματα προνηπίων - νηπίων – μαθητών. Που  θα ωθήσει τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να καλύψουν μορφωτικές ανάγκες των παιδιών τους, τις οποίες  ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ το κράτος να καλύπτει ΔΩΡΕΑΝ. Να μην διανοηθούν, στη λογική «δεν μπορώ να βρω άμεσα χώρους» να στραφούν κατά του δικαιώματος για ΔΩΡΕΑΝ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ – ΔΙΧΡΟΝΗ – ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ :
Να μην περάσει από το μυαλό κανενός υπεύθυνου να πετάξει στο δρόμο 60 νήπια. Αυτή τη στιγμή, άλλη άμεση λύση πέρα από την παραμονή του Νηπιαγωγείου στον υπάρχοντα χώρο, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Για τον λόγο αυτό να προχωρήσουν όλα  τα απαραίτητα έργα στο παλιό «Χατζηκώστα», ώστε άμεσα να υπάρξει οριστική λύση στη στέγαση του 1ου Νηπ/γείου και του ΣΑΠ. Να απαιτηθεί από τον Δήμο,  παράταση της παραμονής των δυο σχολείων στους σημερινούς χώρους στέγασής τους (Παπαζόγλειος – ΕΛΕΠΑΠ) για όσο χρόνο χρειαστεί.
Να παρθούν ταχύτατα μέτρα από τη Δημοτική Αρχή (ενοικίαση και διαμόρφωση αιθουσών, μετακομίσεις υλικού κλπ)  και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημιουργία νέων τμημάτων, στελέχωση κλπ), ώστε την 1η του Σεπτέμβρη όλα τα  νήπια – προνήπια – μαθητές να φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από Δήμο-Διεύθυνση ΠΕ για να λειτουργήσει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής.
Να εκπονηθεί άμεσα από τη νέα Δημοτική Αρχή γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων Δημοτικών σχολείων (Γενικών - Ειδικών) και  Νηπιαγωγείων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δεσμευτούν  χώροι για την ανέγερση νέων  Σχολείων και Νηπιαγωγείων στον Δήμο.
Η νέα κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την άμεση κάλυψη της  ανάγκης για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή πανελλαδικά, ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, με εξασφάλιση των αναγκαίων κτηριακών αναγκών και των αντικειμενικά αυξημένων αναγκαίων μόνιμων διορισμών Νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού! Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη και δυνατότητα να φοιτούν το 2019-2020 όλα τα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή!" καταλήγει η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]