ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα: Μάχη της Animal Action για τη διάσωση τραυματισμένου αργυροπελεκάνου στη λίμνη ...[φωτό]

 Νεώτερη ενημέρωση 14/7  Δυστυχώς ο αργυροπελεκάνος δεν τα κατάφερε. 

Είναι ο πέμπτος αργυροπελεκάνος που "χάνουμε" μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, από την πόλη μας. ...

"Βρέθηκαν νεκροί άλλοι 4 αργυροπελεκάνοι. Αν κάποιος τους έβλεπε και εκείνους και τους βοηθούσε, θα ζούσαν."

Μια  πολύ  δύσκολη  μάχη έδωσαν  το μεσημέρι το Σαββάτου εθελοντές της Animal Action Ioannina για τη διάσωση ενός αργυροπελεκάνου που  εγκλωβίστηκε σε δίχτυα και τραυματίστηκε στη λίμνη Παμβώτιδα .
Σημειώνεται ότι ο αργυροπελεκάνος θεωρείται  ένα  από τα σπανιότερα είδη πουλιών και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες όπως η Συμφωνία για τη Διατήρηση των Αφρικανο-Ευρασιατικών Αποδημητικών Υδρόβιων πτηνών (AEWA) και από την ελληνική νομοθεσία.
 Ψαράς εντόπισε το άτυχο υδρόβιο  πτηνό στη λίμνη  να   είναι μπλεγμένο σε δίχτυα και ειδοποίησε την Animal Action Ioannina .
H πρόεδρος κ.Θεοδώρα Μπέτση μαζί με εθελοντές έσπευσαν στο σημείο και παρέλαβαν το πτηνό  σε άσχημη κατάσταση και  εμφανώς καταπονημένο  καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να  βρίσκονταν εγκλωβισμένο στα δίχτυα  για κάποιες μέρες.
Οι εθελοντές γνωρίζοντας ότι έχουν να κάνουν με προστατευόμενο είδος απευθύνθηκαν στον Φορέα Διαχείρησης της Λίμνης Παμβώτιδας  οι οποίοι τους ενημέρωσαν πως είναι βιολόγοι και πως κτηνίατροι δεν υπάρχουν  και  όπως σημειώνουν σε σχετική τους ανάρτηση στη σελίδα τους στο facebook  στη συνέχεια  τους ζήτησαν  να επικοινωνήσουν με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας να συνεργαστούν και να τον αναλάβουν.   Ούτε όμως αυτό  ήταν εφικτό. ...
Αψηφώντας αναγκαστικά την νομοθεσία, ενημέρωσαν για το περιστατικό ιδιώτη κτηνίατρο που εφημέρευε, και αποφάσισαν  να διασώσουν  τον αργυροπελεκάνο πριν χάσει την ζωή του, που ήταν ζήτημα χρόνου μιας και βρέθηκε εξαντλημένος που σημαίνει πως βρίσκονταν για  μέρες σε αυτή την κατάσταση,  αδυνατώντας  φάει μιας και δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιο το λαιμό του.
Μαζί με τον κύριο Αντώνη Βαράκα που ενημέρωσε τους εθελοντές  για τον τραυματισμένο αργυλοπελεκάνο, τον έβαλαν  προσεχτικά στη βάρκα του και τον μετέφεραν  στην κτηνίατρο που ξεπέρασε τα όρια της να τον κρατήσει ζωντανό.
Και μετά από πολλές πολλές ώρες τα κατάφερε.
Ο αργυροπελεκάνος άρχισε και άνοιγε τα φτερά του προσπαθώντας να πετάξει, και κρατούσε για λίγο τον λαιμό του όρθιο.

Φιλοξενήθηκε  στον κύριο Γιώργο Λούπα που σε συνεργασία με τον κύριο Κολόκα Θεόδωρο που γνωρίζουν από περίθαλψη πτηνών όταν αισθανθεί καλύτερα,  και επρόκειται  να ταξιδέψει για το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής στην Αθήνα για  να λάβει εξειδικευμένη περίθαλψη.
Τα κτηνιατρικά έξοδα του περιστατικού θέλησε να τα καλύψει ο κύριος Αντώνης Βαράκας που τον εντόπισε.
Ο δύσκολος αγώνας όμως  που έδωσαν από χθες οι εθελοντές της Animal Action δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος ,αφού ο αργυροπελεκάνος δεν τα κατάφερε ,όπως γνωστοποίησαν με σχετική ανάρτησή τους στο facebook οι εθελοντές.
Οι εθελοντές  απευθύνουν δύο εκκλήσεις ,  στους  ψαράδες να μη ρίχνουν  τόσο ρηχά τα δίχτυα τους καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά:
"Ζούνε τόσο όμορφα πλάσματα στη λίμνη μας που είναι κρίμα να τα πληγώνετε.
Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης ας αρχίσουν να σκέφτονται πως και τα πλάσματα της λίμνης που θαυμάζουμε όσοι μένουμε στη πόλη αλλά και τουρίστες, έχουν ανάγκη την περίθαλψη σε τυχόν τραυματισμούς τους και συνετό είναι να μεριμνήσουν να έχουν την κατάλληλη βοήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις. 
Βρέθηκαν νεκροί άλλοι 4 αργυροπελεκάνοι. Αν κάποιος τους έβλεπε και εκείνους και τους βοηθούσε, θα ζούσαν."



φωτό Αnimal Action Ioannina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]