Ξεκινά τη Δευτέρα Τις Εργασίες Του Το 5o Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ξεκινά τις εργασίες του
το 5Ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»


Ξεκινά τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, στη Σύρο, τις εργασίες του το 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», που οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Rio De Janeiro University – Instituto de Letras. Στο πρόγραμμα θα παραστεί και θα μιλήσει η Α.Ε. του Προέδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ενώ θα συμμετάσχουν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις Πανεπιστημίων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το πρόγραμμα, που φέτος θα έχει ειδικότερο τίτλο «Η γλώσσα του άλλου. Η ηθική της ετερότητας», θα διεξάγεται έως και τις 15 Ιουλίου στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, με τη συμμετοχή 70 φοιτητών και 40 Καθηγητών από ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια (όπως το Harvard και το Stanford). Το παρόν θα δώσουν αντιπροσωπείες από την Αμερική, με κυρίαρχη την ομάδα του Euro – American Women’s Council, την Αυστραλία, και την Ευρώπη. Υψηλοί και οι προσκεκλημένοι από τη Βραζιλία, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Fernanda Lemos De Lima. Πιθανότατα το 5ο Δ.Θ.Π. θα τιμήσει με την παρουσία του και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ πλήθος δημοσιογράφων από εγχώρια και διεθνή μέσα πρόκειται να παρακολουθήσουν τη σημαντική αυτή διοργάνωση.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι Αντιπρυτάνεις Ιωαννίνων κ.κ. Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, η Αντιπρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Έλενα Θεοδωροπούλου, εκ μέρους της Πρυτάνισσας κ. Χρυσής Βιτσιλάκη, η Πρυτάνισσα του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Κριάρη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κώστας Γουλιάμος και η Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ζωή Γαβριηλίδου. Οι Πρυτάνεις θα συμμετέχουν σε Στρογγυλή Τράπεζα, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 9.30 το πρωί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων και θα αναπτύξουν το θέμα της ετερότητας στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο, με συντονίστρια την κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, με τίτλο Από τη βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική. Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι κ.κ. Γιώργος Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄ και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας. Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου θα παρουσιαστεί και το βιβλίο των Μίκη Θεοδωράκη και Κώστα Γουλιάμου Στη διαλεκτική της αρμονίας.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Κιμούλης, ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης, οι δημοσιογράφοι Μαρία Δεναξά από το Παρίσι, Μάγια Τσόκλη, Ειρήνη Γιανναρά και Τέτα Βαρλάμη κ.ά. έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν σημαντικά θέματα στους φοιτητές, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με πολύ αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Θα αναλυθούν θέματα όπως: Γλώσσα και ετερότητα, η πολιτική της ετερότητας, η  κατασκευή του άλλου μέσα από τη γλώσσα, ο διχοτομικός και ρατσιστικός λόγος στα σύγχρονα ΜΜΕ, οι γλωσσικοί κώδικες των κοινωνικών ομάδων του «περιθωρίου», η εγγραφή του ‘άλλου’ μέσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση κ.ά.

Για τρίτη χρονιά θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ο Καθηγητής του Harvard κ. Νικόλας Πρεβελάκης, ενώ φέτος θα μιλήσει και η οικονομολόγος κ. Έλενα Παναρίτη,  λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει ετοιμαστεί από την πλευρά της Σύρου, προκειμένου να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τη φυσιογνωμία και την παράδοση του νησιού. Το πρόγραμμα διευθύνει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη Μαλλίδη. Υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι η διευθύντρια της εφημερίδας Κοινής Γνώμης κ. Τέτα Βαρλάμη, ενώ χρέη ειδικού συμβούλου του προγράμματος έχει αναλάβει ο κ. Γιάννης Μαμάης από τις εκδόσεις Gutenberg. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το Κανάλι της Βουλής, ενώ πολύ σημαντικά μέσα, όπως το CNN Greece, έχουν δημοσιεύσει αφιερώματα για το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου. Το 5ο Δ.Θ.Π. υποστηρίζουν ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και προσωπικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κύριος Δωρόθεος Β’ ο οποίος και θα τιμηθεί από το πρόγραμμα μαζί με την ιδρύτρια και πρόεδρο του Ευρω – Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών κ. Λούλη Λόη – Αλαφογιάννη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της Ακαδημαϊκής Διευθύντριας του προγράμματος, στις 8 Ιουλίου και στις 10 π.μ. θα τελεστεί στη Σύρο τρισάγιο στη μνήμη του Γιάννη Βαμβακάρη, αριστούχου φοιτητή του περυσινού Θερινού Πανεπιστημίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε εργατικό ατύχημα. Άλλωστε, το 5ο Δ.Θ.Π. είναι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Πληροφορίες: Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου,
nitsi@uoi.gr και στην ιστοσελίδα summerschool.ac.uoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]