Εγκύκλιος: Πώς θα ανιχνεύουν τα ΚΤΕΟ τους «πειραγμένους» μετρητές των οχημάτων!

Τέλος στο φαινόμενο των «γυρισμένων» χιλιομετρητών σε όλους τους τύπους οχημάτων, βάζει με σχετική εγκύκλιο το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών

Η εγκύκλιος αφορά τον καθορισμό του τρόπου, της διαδικασίας και της πιστοποίησης διενέργειας Τεχνικού Ελέγχου (περιοδικού, έκτακτου, εκουσίου) των οχημάτων στα Δημόσια και Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) και θα τεθεί σε ισχύ από τις 26 Σεπτεμβρίου 2019.

Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος ρυθμίζει και το θέμα της παραποίησης της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων με την προσθήκη τεκμαρτού αριθμού χιλιομέτρων ανά κατηγορία οχήματος και κατάταξης της έλλειψης ως σοβαρής.

Αναλυτικότερα:

α) Η εμφανής παραποίηση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων για τη μείωση ή την ψευδή καταγραφή της απόστασης που έχει διανύσει το όχημα θα χαρακτηρίζεται ως σοβαρή έλλειψη (ΣΕ).

β) Σε κάθε έλεγχο οχήματος σε ΚΤΕΟ θα ελέγχεται η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων. Σε περίπτωση που ο αριθμός χιλιομέτρων είναι μικρότερος από αριθμό που είχε σημειωθεί σε προγενέστερους ελέγχους, στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) θα σημειώνεται σοβαρή έλλειψη στον προαναφερόμενο κωδικό. Παράλληλα, θα ενημερώνεται ο κάτοχος ή ο προσκομίζων το όχημα για την έλλειψη αυτή και για τις ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάστασή της.

γ) Για την αποκατάσταση της σοβαρής έλλειψης θα χορηγείται από το ΚΤΕΟ που πραγματοποιεί τον έλεγχο, η σχετική βεβαίωση δεόντως συμπληρωμένη (όχι χειρόγραφα), η οποία θα υπογράφεται από τον ελεγκτή και από τον Τεχνικό Διευθυντή του ΚΤΕΟ, λαμβανομένου υπόψη του ιστορικού των τεχνικών ελέγχων του οχήματος από το οποίο προκύπτει η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων σε κάθε έλεγχο. Η βεβαίωση αυτή θα επιδίδεται στον κάτοχο ή προσκομίζοντα το όχημα ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον εξουσιοδοτημένο τεχνίτη οργάνων για την διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων.

δ) Στην προαναφερόμενη βεβαίωση θα καταγράφεται η αλληλουχία των τεχνικών ελέγχων και η ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων σε κάθε τεχνικό έλεγχο. Η αποκατάσταση της έλλειψης θα πραγματοποιείται με διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων με προσθήκη τεκμαρτού αριθμού χιλιομέτρων, που υπολογίζονται ανά μήνα σε:

500 χιλιόμετρα για τις μοτοσικλέτες
1.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Ι.Χ. οχήματα,
3.000 χιλιόμετρα για φορτηγά και λεωφορεία οχήματα,
5.000 χιλιόμετρα για τα επιβατηγά Δ.Χ. οχήματα
Αντίστοιχη πρόβλεψη υπάρχει και για τα οχήματα που ο μετρητής τους αναφέρεται σε μίλια).

Ο αριθμός τεκμαρτών χιλιομέτρων θα καλύπτει όλο το μήνα εντός του οποίου πραγματοποιείται ο τεχνικός έλεγχος. Για παράδειγμα αν ο έλεγχος επιβατηγού Ι.Χ. οχήματος πραγματοποιείται τον μήνα Μάρτιο θα υπολογιστούν τεκμαρτά (1.000) χίλια χιλιόμετρα για όλο τον Μάρτιο ανεξαρτήτως αν ο έλεγχος πραγματοποιείται την 1η Μαρτίου ή την 31η Μαρτίου.

ε) Η διόρθωση της ένδειξης στο μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων προκύπτει ως εξής: Στην ένδειξη του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων που αναγράφεται στο ΔΤΕ που εκδόθηκε από το ΚΤΕΟ κατά τον αμέσως προηγούμενο έλεγχο πριν τον έλεγχο στον οποίο διαπιστώθηκε η παραποίησή της, προστίθενται τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο προαναφερθέντων ελέγχων και το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος μετά την παραποίηση.

στ) Η βεβαίωση θα σφραγίζεται και θα υπογράφεται από τον εξουσιοδοτημένο τεχνίτη οργάνων που πραγματοποίησε τη διόρθωση και επιστρέφεται στον κάτοχο ή τον προσκομίζοντα το όχημα προκειμένου να επιδειχθεί στο ΚΤΕΟ κατά τον επανέλεγχο.

ζ) Μετά την ανωτέρω διόρθωση το όχημα θα υποβάλλεται σε επανέλεγχο σε ΚΤΕΟ προκειμένου να διαπιστωθεί η αποκατάσταση της σοβαρής έλλειψης που αφορά στην παραποίηση του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων. Αν δεν επιδειχθεί η ανωτέρω βεβαίωση, δε θα διενεργείται ο επανέλεγχος του οχήματος και θα ενημερώνεται σχετικά ο ενδιαφερόμενος.

Εφόσον ο επανέλεγχος είναι επιτυχής, στο εκδιδόμενο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (ΔΤΕ) και στον χώρο των παρατηρήσεων θα αναγράφεται η παρατήρηση: “Διόρθωση ένδειξης μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων”.

Αλλαγές στον ελάχιστο χρόνο ελέγχου οχημάτων στα ΚΤΕΟ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μειώνεται ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου διενέργειας των περιοδικών ελέγχων των μοτοσικλετών, των ΕΔΧ και των αρθρωτών λεωφορείων. Αντιθέτως αυξάνεται κατά 5 λεπτά ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου για οχήματα που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο LPG, CNG ή είναι διπλού καυσίμου (DUAL FUEL) ενώ ρυθμίζεται και ο ελάχιστος χρόνος ελέγχου για τα υπέρβαρα και υπερδιάστατα οχήματα.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]