Υποχρέωση για συνεργασίες φέρνει η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση

Πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν έχουν την πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια
Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό θα βρεθούν από το Σεπτέμβριο όταν και θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους πολλοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα όσοι κέρδισαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών χωρίς να έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο.

Συγκεκριμένα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το σύστημα της απλής αναλογικής, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που προέκυψαν από τις κάλπες να μην έχουν την πλειοψηφία στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια. Η πρωτόγνωρη για το θεσμό της αυτοδιοίκησης κατάσταση θα αντιμετωπιστεί σε 7 περιφέρειες της χώρας και σε περίπου 220 δήμους, μεταξύ των οποίων και ο δήμος της Θεσσαλονίκης. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι μέχρι πρότινος αντίπαλοι στις εκλογές, θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν προκειμένου να μπορέσουν να παρθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις και να προχωρήσουν έργα στους δήμους ή τις περιφέρειές τους.

Γα παράδειγμα, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο νέος περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έχει τρεις έδρες λιγότερες από την αντίπαλό του, Χριστιάνα Καλογήρου, ενώ στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ο νικητής Νίκος Παναγιωτίδης έχει ισάριθμες έδρες, 17 στο σύνολο, με τον Πέτρο Τατούλη. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους, ωστόσο, χρειάζεται ακόμη 9 για να έχει στα χέρια του την πλειοψηφία, ενώ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων η Ρόδη Κράτσα έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους από τους 41 που υπάρχουν συνολικά.

Η ανάγκη να βρεθεί κοινός δρόμος και να γίνουν προγραμματικές συμφωνίες θα είναι πολύ μεγάλη και στο δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου ο νέος δήμαρχος, Κ. Ζέρβας, έχει μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ο Νίκος Ταχιάος έχει 11. Χαρακτηριστικό είναι ότι από 7 έδρες θα έχουν επίσης οι παρατάξεις της Κ. Νοτοπούλου και του Γ. Ορφανού, ενώ για να επιτευχθεί πλειοψηφία, απαιτούνται 25 ψήφοι. Μάλιστα, στο δημοτικό συμβούλιο θα εκπροσωπηθούν συνολικά 16 παρατάξεις, οι 9 εκ των οποίων θα έχουν 1 δημοτικό σύμβουλο!





★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]