Phygital: Τα πρώτα εργαστήρια κατασκευής των Tzoumakers



Μία αγροτική κοινότητα γύρω από τις ανοικτές τεχνολογίες  
Μια ομάδα γεωργών και κτηνοτρόφων στα Βόρεια Τζουμέρκα επιχειρεί να συνεργαστεί για να κατασκευάσει κατάλληλα εργαλεία για τις δραστηριότητές τους. Η αγορά σπάνια καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των τοπικών παραγωγών, λόγω της μορφολογίας της περιοχής και της μικρής κλίμακας, μη-εντατικού τύπου παραγωγής. Ακόμα και όταν υπάρχουν κατάλληλα μηχανήματα, συνήθως είναι πολύ ακριβά, επισκευάζονται δύσκολα ή με υψηλό κόστος και πολλές φορές οι παραγωγοί αναγκάζονται να προσαρμόσουν
τις πρακτικές τους στις δυνατότητες των εργαλείων τους.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις δημιουργήθηκε η ομάδα των Tzoumakers - οι “makers” των Τζουμέρκων - μία κοινότητα παραγωγών και επαγγελματιών του αγροδιατροφικού τομέα, οργανωμένη γύρω από έναν ανοικτό χώρο κατασκευής στο Καλέντζι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Περίπου έναν χρόνο από την πρώτη συνάντηση τους, οι Tzoumakers έχουν δημιουργήσει μία κοινότητα διαμοιρασμού γνώσης, εμπειριών και δεξιοτήτων για την ανταλλαγή ιδεών και τον συμμετοχικό σχεδιασμό πρακτικών λύσεων.
Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Μαΐου οι Tzoumakers ετοιμάζονται για τα πρώτα δύο, από μία σειρά εργαστηρίων κατασκευής, με σκοπό να πραγματοποιήσουν κάποιες από τις ιδέες τους. Συγκεκριμένα στα εργαστήρια θα σχεδιαστούν και θα κατασκευαστούν πάγκοι εργασίας για τον χώρο των Tzoumakers και ενός καροτσιού πολλαπλών χρήσεων για γεωργικές εργασίες. Ο σκοπός των πρώτων εργαστηρίων είναι κυρίως εκπαιδευτικός, ενώ η χρήση του εξοπλισμού ηλεκτροσυγκόλλησης θα γίνει από εξειδικευμένους επαγγελματίες για την καλύτερη και ασφαλή ανάπτυξη των δεξιοτήτων της κοινότητας.
Η διοργάνωση των εργαστηρίων γίνεται από το P2P Lab.
→ Για αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων δείτε εδώ
→ Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.p2plab.gr
Το έργο Phygital επιδιώκει την προώθηση εναλλακτικών μοντέλων παραγωγής και επιχειρηματικότητας στον τοπικό αγροδιατροφικό τομέα με βάση τις ανοικτές τεχνολογίες. Βασικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου «σχεδιάζουμε παγκόσμια, κατασκευάζουμε τοπικά», το οποίο προκύπτει από τη σύζευξη παγκόσμια ανοικτής γνώσης, λογισμικού και ανοικτού σχεδιασμού, με τεχνολογίες αποκεντρωμένης κατασκευής τοπικά.
Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:
·         τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας ανοικτής γνώσης και δυνατοτήτων,
·         Το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,
·         το Hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με το Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και
·         το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.

Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ιnterreg V-B “Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.
Περισσότερες πληροφορίες στο: https://phygitalproject.eu.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]