Ιωάννινα:Πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών τεχνών σε συνεργασία με το Μέκκειο

Μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Προς Απόρους
Πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών τεχνών σε συνεργασία με το Μέκκειο

Ο Δήμος Ιωαννιτών, ως επικεφαλής εταίρος της κοινωνικής σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, υλοποιεί επιχειρησιακό πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Προς Απόρους (ΤΕΒΑ).
Αποδέκτες του εν λόγω προγράμματος είναι άτομα και οικογένειες, οι οποίοι έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από ακραία φτώχεια και που σύμφωνα με τα κριτήρια εκλεξιμότητας, που έχουν θεσπιστεί, καλύπτουν κατά μέσο όρο το 5-7% του πληθυσμού.
Παράλληλα με τη διανομή τροφίμων και την παροχή βασικής υλικής συνδρομής στους απόρους, παρέχονται συνοδευτικά μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων, με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο.
Τα Συνοδευτικά Μέτρα παρέχονται με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των κοινωνικών έκτακτων αναγκών των απόρων με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο.
Ως Συνοδευτικά Μέτρα νοούνται δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ενδυνάμωση, ενσωμάτωση και επανένταξη των ωφελουμένων, καθώς και της παραπομπής τους σε δράσεις ένταξης τους στην αγορά εργασίας.
Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο της προσπάθειας κατάρτισης των ωφελουμένων και ένταξη τους στην αγορά εργασίας, ο Δήμος Ιωαννιτών θεώρησε βέλτιστο να συνδυάσει το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα με εκπαίδευση σε παραδοσιακές τεχνικές του τόπου μας και συγκεκριμένα στην αργυροχοΐα,  στην κοπτική-ραπτική, στην υφαντική, κ.λ.π.
Για το σκοπό αυτό αποφάσισε τη συνεργασία του με το Μέκκειο Οικοτροφείο και την αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή».
Το Μέκκειο διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή για κατάρτιση ωφελουμένων του ΤΕΒΑ σε παραδοσιακές τεχνικές του τόπου μας.
Βασική δραστηριότητα, εκτός των άλλων, που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του Συνοδευτικού Μέτρου είναι η εκπαίδευση στην τέχνη της αργυροχοΐας, που αποτελεί σταθερή αξία πλέον για την πόλη μας.
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο ο Δήμος φιλοδοξεί να συνεχίσει και πέρα από την σύνδεση του με το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, εκτός της κατάρτισης των ωφελουμένων, είναι η προβολή της Γιαννιώτικης λαϊκής τέχνης στην ασημουργία, αλλά και σε άλλες παραδοσιακές τεχνικές, όπως η ηπειρώτικη υφαντική, η ηπειρώτικη κουζίνα, κ.λ.π.
«Πιστεύουμε ότι ξεκινώντας μια τέτοια δράση το όφελος θα είναι διπλό, τόσο για τους ωφελούμενους που θα λάβουν μέρος και θα αποκτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες, τις οποίες θα εκμεταλλευτούν στην αγορά εργασίας, όσο και για την προβολή της πόλης μας. Για το λόγο αυτό μαζί με τις υπηρεσίες μας ετοιμάζουμε πρόταση για τη χρηματοδότηση κι άλλων τέτοιων δράσεων οι οποίες θα αναπτυχτούν το επόμενο διάστημα και θα ενισχύσουν την προσπάθεια που κάνουμε προς όφελος των πολιτών μας», δήλωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται στο πλευρό του Μέκκειου Οικοτροφείου με κάθε τρόπο, αφού πέραν των κοινών δράσεων αλλά και των εργασιών συντήρησης του κτιρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της Διαχειριστικής Επιτροπής Κληροδοτημάτων σύμφωνα με την οποία διαθέτει το 20% των εσόδων από το κληροδότημα Μπάρκα για τις ανάγκες του Οικοτροφείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]