Θεσπρωτία: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια προτομής αγνοούμενου φαντάρου

Αποκαλυπτήρια Προτομής του Βασιλείου Μονάχου του Μιχαήλ
Στο Καστρί, σε κλίμα συγκίνησης και με πλήθος κόσμου που παρέμεινε ως το πέρας της τελετής και παρά τον βροχερό καιρό, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομήςτου Βασιλείου Μονάχου του Μιχαήλ, ο οποίος αγνοείται από την μάχη της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974, μετην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος ο οποίος παρέδωσε το γαλανόλευκο πανί που σκέπαζε την προτομή, μαζί με την ελληνική σημαία,στον πατέρα του αγνοουμένου κ. Μιχαήλ Μονάχο.
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσαςκ. Ιωάννης Λώλος, κατά τον χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η υποχρέωσή μας απέναντι στους ήρωες του παρελθόντος αλλά και τις γενιές του μέλλοντος, είναι να μη λησμονούμε ποτέ την ιστορική μνήμη, μεταλαμπαδεύοντας έτσι στις νεότερες γενιές τις αρχές και αξίες της ελευθερίας, της αγάπης στην Πατρίδα, της πίστης και της αφοσίωσης στο καθήκον. Να δώσουμε την ευκαιρία στους νεότερους, να γνωρίσουν τους ήρωες συμπατριώτες μας, που γράφτηκαν στη σύγχρονη ιστορία του έθνους μας, αποτελώντας πυξίδα στην πορεία του σήμερα.
Δόξα και τιμή στον ήρωά μας Βασίλη Μονάχο!
Δόξα και τιμή σε όλα τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ και των άλλων Δυνάμεων εξ’ Ελλάδος, που αγνοούνται έως σήμερα, με την ελπίδα σύντομα να επιστρέψουν στις οικογένειες και στα πάτρια εδάφη μας!»
Βιογραφικό Βασιλείου Μονάχου του Μιχαήλ
Ο Βασίλειος Μονάχος του Μιχάλη και της Παρασκευής γεννήθηκε στο Καστρί Θεσπρωτίας στις 20 Ιουλίου του 1953.
Δεύτερο στη σειρά από τα 5 παιδιά της οικογένειας, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, όπου και παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα.
Τελείωσε με συνέπεια και επιμέλεια τις γυμνασιακές του σπουδές, ως μαθητής στο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και στο Οικοτροφείο Φιλιατών.
Αγαπούσε τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Το ταλέντο, το πάθος και η αγωνιστικότητά του τον ανέδειξαν σε έναν  από τους αγαπητούς αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου «Θύαμις Καστρίου».
Μετά το Γυμνάσιο αναχώρησε για τη Γερμανία, όπου για 3 χρόνια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Διέκοψε τις σπουδές του, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα, σκοπεύοντας να τις συνεχίσει μετά την απόλυσή του.
Παρουσιάστηκε, ως νεοσύλλεκτος στο ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου με την 107η ΕΣΣΟ. Εν συνεχεία μετατέθηκε στο Κιλκίς, από όπου και έλαβε την τελευταία του μετάθεση για την Κύπρο.
Στις 14 Ιουλίου του ’74 με φύλλο πορείας αναχώρησε από τις Κεχρεές Λουτρακίου φτάνοντας στις 19 Ιουλίου στην ΕΛΔΥΚ Λευκωσίας.
Τα χαράματα της επομένης, την 20η Ιουλίου του ’74, έλαβε χώρα η πρώτη εισβολή του Αττίλα, κατά την οποία χτυπήθηκαν οι αμυνόμενες Ελληνικές Δυνάμεις Κύπρου.
Η δεύτερη Τουρκική εισβολή τον Αύγουστο του ’74 βρήκε τον Βασίλη στρατιώτη στον Λόχο Διοικήσεως. Πολέμησε γενναία με τους συμπολεμιστές του τις συντριπτικά ανώτερες Τουρκικές Δυνάμεις.
Στο διάστημα μεταξύ 14ης και 16ης Αυγούστου του ’74 έλαβε μέρος στις μεγάλες, σφοδρές και αδυσώπητες μάχες με τους βάρβαρους εισβολείς, δίνοντας με αυταπάρνηση τον άνισο «υπέρ πάντων» αγώνα, μετά την έκβαση του οποίου θεωρείται Αγνοούμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]